Hopp til innhold

Bardals forferdelige 50 minutter

VAL DI FIEMME (NRK.no): Anders Bardal hadde 50 minutter på å gruble på alt som kunne gå galt, slik det har gjort før. – Jeg var jævlig nervøs, innrømmer gullvinneren.

Anders Bardal

Anders Bardal visste ikke selv at han hoppet langt nok til å ta VM-gull. Han hadde ikke sett på konkurrentene. – Når jeg kommer ut på sletta, sier gutta at det holder, men jeg er helt inni meg selv, forteller Bardal om minuttene etter vinnerhoppet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Anders Bardal

Anders Bardal i svevet som sikret ham ledelsen etter første omgang.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

Klokka er 17.56. Anders Bardal har akkurat hoppet lengst og tatt ledelsen i første omgang av normalbakkerennet i Val di Fiemme. Alt har gått på skinner.

Men det er nå den tøffeste jobben starter for trønderen.

– Den siste timen, fra slutten av første omgang, var «heavy», jeg må si det. Det er mange tanker som går gjennom hodet, sier Bardal.

Måtte holde gulltankene unna

Det er en innbitt 30-åring som går rett forbi pressen med blikket festet beint rett foran seg.

Han vet hvilken mental utfordring som står foran ham: nesten en time med å holde gulltankene unna. En time uten å bli nervøs.

Bardal, som de fleste toppidrettsutøvere på så høyt nivå, er ekstremt bevisst på hva arbeidsoppgavene er i en så tøff situasjon. Landslagsveteranen forsøker så godt han kan å stenge seg inne i en boble av sine egne tanker; hovedsaklig tanker om hoppteknikk.

Snakket med Stöckl på walkie-talkie

Han ser ikke på noen av de andre hopperne. Han aner ikke at Gregor Schlierenzauer tar ledelsen, eller at andremann Kamil Stoch svikter og havner langt bak.

Det eneste som teller, er å gjøre sine egne tekniske oppgaver så prikkfritt som mulig. Han får noen siste innspill fra trener Alexander Stöckl over walkie-talkie.

Stöckl

Landslagstrener Alexander Stöckl fortalte over walkie-talkie hva Anders Bardal skulle gjøre i andre omgang.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg fortalte ham hva han skulle gjøre i andre omgang. Det var snakk om noe tekniske detaljer på hopkanten. Vi prøver alltid å gjøre noen små forandringer, for det finnes ikke perfekt skihopping, sier Stöckl.

– Man må prøve å stenge alt ute, sier Bardal.

Greide ikke unngå å tenke på 2011

Forventningene er mye større enn vanlig, til og med større enn i et vanlig VM-renn. Tidligere på dagen hadde Bardal lest nettsaken om at ingen nordmann hadde tatt VM-gull i normalbakke siden Bjørn Wirkola i 1966. I den samme saken uttalte hans egen sportssjef at Norge ikke hadde hatt større gullmulighet enn dette siden nettopp 1966. I så fall er det kun Anders fra Steinkjer som kan gjøre det.

Dessuten er det én hendelse som han for all del ikke bør tenke på, men som bare må dukke opp i bakhodet: VM i Holmenkollen for to år siden.

Også da var han i gullposisjon. Han var nummer tre etter første omgang, og møtte jubelbruset og forventningene fra hjemmepublikummet med et stivt smil. Og mislyktes.

28 år gamle Anders Bardal var ikke klar for oppgaven.

– Selvtilliten har aldri vært min store fordel. Jeg hadde mye spenning i kroppen, svarte han ærlig på spørsmål om hvordan han hadde taklet presset.

– Klart det lå i bakhodet

Det var for mye å forlange at han ikke skulle tenke på Holmenkollen i det hele tatt i løpet av de 50 lange minuttene i Val di Fiemme på lørdag.

Anders Bardal

Slik så det ut etter at Anders Bardals drøm om VM-medalje brast i 2011. To år senere er det en mer selvsikker Bardal som stiller til konkurransestart.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Situasjonen var nesten helt lik, og det er klart at det som skjedde i Holmenkollen lå i bakhodet. Jeg prøvde å stenge ute alt, men det var ikke lett. Jeg var veldig nervøs, men ikke redd for å mislykkes, sier Bardal.

Der ligger en essensiell forskjell. For selv om han innrømmer at han var nervøs, greide Bardal å unngå å tenke på alt som kunne gå galt.

– Jeg var egentlig ikke så redd for å mislykkes. Jeg gledet meg litt til å hoppe, selv om jeg var jævlig nervøs, sier han til flokken med journalister etterpå.

– Jeg føler jeg greide å stenge alt ute, sier han.

Den nye Anders Bardal

For noe har skjedd med Anders Bardal siden 2011. Det har lagkameratene merket, akkurat som alle andre i hoppsirkuset.

– Det er helt annerledes. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt i mellomtiden, og han har blitt et par år eldre og mer rutinert, akkurat som meg. Han er mye roligere, og han vet hva som er viktig når presset er som verst, sier Anders Jacobsen, den andre mannen som sviktet på toppen i 2011.

– Jeg har prøvd å hjelpe ham med å bli mer kald i toppen, sier Alexander Stöckl.

Treneren skjønte det tidlig på lørdagen: Det var en fokusert og selvsikker Anders Bardal som ankom hoppbakken.

– Han var ikke interessert i resultatene, og det er nøkkelen. Nøkkelen er å bli i deg selv og jobbe mentalt hele veien gjennom konkurranse, også se etterpå hvor langt det tar deg, sier den populære norske landslagstreneren.

– Aldri hatt så vondt i magen

Likevel var det ingen andre enn Bardal som visste hvordan han hadde det de siste minuttene. Flere nede på sletta lukket øynene fordi de ikke turte å se på.

– Jeg har aldri hatt så vondt i magen før et hopp, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Klokka er 18.46, og Anders Bardal hopper ned til klar seier.

Han vet ikke selv at hoppet er langt nok. Han har ikke sett på konkurrentenes hopp. Dessuten er han fortsatt i «bobla».

Han merker ikke at det er helt stille på stadion i sekundene før resultatet avsløres.

– Jeg har ikke peiling når jeg lander. Når jeg kommer ut på sletta, sier gutta at det holder, men jeg er helt inni meg selv.

Så ser han éntallet på storskjermen.

– Det er stort. Jeg fiksa dette, sier Anders Bardal med et stort smil.

Her blir Anders Bardal verdensmester i Val De Fiemme.

Anders Bardal ble verdensmester etter å ha landet dette hoppet i finaleomgangen.

Anders Bardal ble verdensmester i Val De Fiemme. Hør Anders Bardal første reaksjoner her.

Slik beskrev Anders Bardal opplevelsen av VM-gull kort tid etter vinnerhoppet.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal