Slik trener høygravide Bjørgen: Bare blodsmaken mangler

Drøyt en måned før termin trener Marit Bjørgen fortsatt mellom 50 og 60 timer i måneden. Hun anbefaler ikke andre høygravide å følge hennes solide treningsoppskrift.

Marit Bjørgen på ski

PÅ SKI: En drøy måned før fødselen, går Marit Bjørgen fortsatt på ski når sjansen byr seg.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

Marit Bjørgen er satt på sidelinjen når skisesongen starter i år.

Overrasket over nivået

Forrige måned var hun ikke med på landslagets høydesamling, men treningen har derimot vært oppsiktsvekkende bra på hjemmebane.

– Jeg er overrasket over hvor bra det har gått. Jeg hadde ikke forventet å trene så bra som jeg har gjort. Nå mot slutten så er det bare bonus uansett, det jeg får gjort, sa Marit Bjørgen til NRK på Ullevaal Stadion da hun lanserte en ny hanske for sin klessponsor.

Det nærmer seg termin 23. desember, men graviditeten har bare bremset Bjørgen moderat til tross for den voksende magen.

– Jeg trener fortsatt bra, men jeg gjør ikke noe annet enn det kroppen er vant til. Så jeg vil ikke oppfordre hvem som helst til å trene på den måten som høygravid, sier Bjørgen.

Hun får også svært tett oppfølging rundt graviditeten samtidig som hun legger grunnlaget for comebacket i sporet.

En til to hardøkter

I sommermånedene og utover høsten trente hun rundt 80 timer i måneden. Nå er det moderert til 50-60 timer.

– Det har å gjøre med at det blir tyngre mot slutten. Man må bare lytte til kroppen. Det er det viktigste og det jeg har fått beskjed om, sier Bjørgen.

Men fortsatt er treningen tøff:

Bjørgen og Dyhre Breivang

AKTIV: Marit Bjørgen har både trent godt og bidratt utenfor treningen. Her fra Olympiatoppen-samling midt i oktober sammen med Karoline Dyhre Breivang.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

*Bjørgen trener mest en økt om dagen, men har dager med dobbel dose.

*En til to av øktene i uken er fortsatt hardøkter.

*Fortsatt kan hun løpe lengre turer uten å få plager i rygg og bekken. Rulleskitreningen er også en stor del av treningen.

*Det er bare treningen med hardest intensitet hun ikke har gjennomført

– Det er bare de korte intervalløktene med blodsmak jeg ikke har kunnet gjøre. Ellers har jeg gjort mye. Det er litt begrensning på det med styrke. Magemuskler forsvinner og man må trene litt annen styrke, sier Bjørgen.

Bjørgen gravid

HØYGRAVID: Marit Bjørgen er overrasket over hvor godt hun har fått trent under svangerskapet. Comebacket planlegges i mars.

Har ikke treningsprogram

Hun har ikke hatt noen treningsplan på lang tid. Men Bjørgen satser på comeback i langrennsløypene i Norge i mars.

– Jeg vet ikke hva som kan skje etter fødselen og hvor lang tid man trenger for å komme seg igjen. Det er klart jeg har trent gjennom mange år og har fått trent bra gjennom dette året her. Det skal ikke så mye til for at man kommer seg opp på et bra nivå. Så får vi se hvor bra det nivået er, sier Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen sier Bjørgen har passet godt på seg selv. Men han mener jobben har vært svært god hele veien.

– Jeg tror ikke vi får se Marit i verdenscupen i vinter, men jeg har veldig tro på at vi får se Marit i skirenn hvis alt går bra. Det er planen, sier Kristansen.

Siste nytt

 • Agüero mister FA-cupsemifinalen

  Sergio Agüero blir ikke å se under lørdagens semifinale i FA-cupen mot Chelsea, opplyser Manchester City-manager Pep Guardiola.

  Den argentinske spissen har ikke vært på banen for City i de tre siste kampene. En muskelskade har holdt ham på sidelinjen, og det er den siste av en lang rekke med skader måltyven har pådratt seg i sin siste sesong for klubben.

  – Ikke ennå, var Guardiolas korte svar på fredagens pressekonferanse om Agüero blir klar.

  De lyseblå har ingen andre store skader før kampen mot Chelsea. Onsdag tok de seg videre til semifinalen i mesterligaen til fordel for Erling Haaland og Borussia Dortmund.

  – De er OK. De er slitne, men OK, sa Guardiola.

  (©NTB)

  Premier League - Leicester City v Manchester City
  Foto: Tim Keeton / Reuters
 • Jarstein innlagt etter koronasykdom

  Norges landslagskeeper ble så dårlig etter å ha blitt smittet av korona at han ble innlagt på sykehus. Det skriver den tyske storavisen Bild.

  – Rune ble veldig hardt rammet. Jeg har snakket med han hver dag siden han ble syk. Han er nå betydelig bedre, og skal komme seg ut av sykehuset i løpet av en dag eller to. Han ble innlagt for en ukes tid siden, bekrefter Norges landslagslege Ola Sand til VG.

  Landslagslegen sier til NRK at Jarstein ikke var koronasmitta da han ble tatt av til pause mot Tyrkia. Han har det etter forholdene bra nå, og blir utskrevet enten i dag eller i morgen. Men målvakten mister resten av sesongen.

  – Fjorten dager på ryggen med et slikt sykdomsløp er ikke lett å komme tilbake fra. Han begynner nok ikke opptrening før på andre siden av sommeren, forteller Sand til NRK.

  Fem personer i Hertha Berlin har den siste tiden testet positivt for korona. De har bedt om å få utsatt de tre neste seriekampene. Helgas kamp mot Mainz er allerede bekreftet utsatt.

  VM kvalifisering fotball Norge - Tyrkia 0-3
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Halvorsen på tredjeplass

  Sykkelproffen Kristoffer Halvorsen spurtet inn til tredjeplass på den 6. etappen av etapperittet Tour of Turkey fredag. Belgieren Jasper Philipsen vant.

  Halvorsen har sammen med lagkameratene på det norske Uno-X-laget vist solid form i Tyrkia. Han tok annenplassen på en tidligere etappe i rittet.

  Briten Mark Cavendish som vunnet hele tre etapper, men måtte nøye seg med fjerdeplassen på den 129,1 km lange etappen fra Fethiye til Marmaris.

  (©NTB)

  Tour of Norway
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal