Slik tok Hushovd etappeseieren

Thor Hushovd vant tirsdagens etappe i Tour de France. Nrksport.no fulgte etappen direkte.

hushovd

Hushovd utklasset alle konkurrentene på oppløpet, og kunne slippe jubelen løs i sin norske mestertrøye.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

NRKsport.no følger etappen:

17.34: Fabian Cancellara tar over den gule trøya idet Chavanel kommer for sent.

17.32: Hushovd tar dermed over den grønne trøya. Hesjedal prøvde seg på oppløpet, men det var aldri noen tvil om at spurteren Hushovd skulle vinne. Fantastiske jubelscener i målområdet!

17.32: Thor Hushovd setter inn en langspurt og vinner sin åttende etappeseier! Utklassing!

17.30: Én kilometer igjen!

17.28: Armstrong har tapt mye på punkteringen, og ligger nesten to minutter bak. Chavanel med den gule trøya er 3 minutter og 25 sekunder bak teten, og mister trøya.

17.27: Nå er det 50 sekunder fra Hushovds tetgruppe og ned Contadors gruppe. Kjempemulighet for Hushovd idet det gjenstår tre kilometer!

17.24: Hesjedal blir tatt igjen av de fem bak, altså Cancellara, Hushovd, A. Schleck, Cummings, Evans og Thomas. Samtidig melder TV2 at Frank Schleck har brukket kravebeinet og er ute av årets tour.

17.21: Hesjedal har bare 8 kilometer igjen.

17.19: Hushovds gruppe ligger 20 sekunder bak Hesjedal, men bare 15 sekunder bak ligger gruppa til Contador. Armstrong ligger 1,43 bak lederen.

17.18: Fabian Cancellara stikker, Hushovd gjør alt han kan for å stenge luken.

17.13: Lance Armstrong sliter! Det ser ut som amerikaneren punkterte samtidig som Contador tok igjen Armstrongs gruppe. Nå forsøker han å kjøre seg opp igjen. Samtidig ser vi at Sylvain Chavanel må bytte sykkel.

17.09: Hesjedal i front øker. Han har vært i brudd i 196 kilometer, men kjører fortsatt fantastisk. Armstrongs gruppe er rett bak.

17.05: Ryder Hesjedal har omtrent 20 sekunder ned til Hushovd og co. med 20 kilometer igjen av rittet. Cancellara, Hushovd, A. Schleck, Cummings, Evans og Thomas ligger i gruppe 2, mens blant annet Lance Armstrong ligger 40 sekunder bak der igjen.

17.01: Hushovd er fortsatt nummer fire i gruppe to, her har nordmannen store vinnersjanser! Det blir store avstander i feltet. Edvald Boasson Hagen er i en gruppe litt lenger bak, han drar gruppa med blant annet Alberto Contador.

16.59: De fremste er over brosteinen, og det er fortsatt uklart hvem som ligger hvor. Frank Schleck ligger nede, og mye kan tyde på at hans tour er over. Hushovd er nummer fire i restene av hovedfeltet, altså gruppa som ligger under tjue sekunder bak lederne.

16.56: Nå eksploderer det! Cervelo med Thor Hushovd rykker fra samtidig som det blir et fall midt i hovedfeltet! Frank Schleck er nede!

16.50: Det er på tide med enda et brosteinsparti, dette på hele 2400 meter. Både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen sitter langt framme, men Saxo Bank er helt forrerst. Hovedfeltet er bare et halvt minutt bak utbryterne!

16.47: Det virker som Cavendish er tilbake for fullt etter han slet litt tidligere på etappen. Nå sitter han i den første gruppa i hovedfeltet, som er splittet i to grupper. Det er kun ti sekunder mellom gruppene.

16.40: Idet utbryterne er i ferd med å begynne på det fjerde brosteinspartiet, har ledelsen falt til et minutt. Så langt virker det som de fleste sammenlagtfavorittene henger med langt fram i hovedfeltet.

16.38: Fall! Bare ti meter etter det andre brosteinspartiet kjører flere ryttere inn i hekken!

16.37: Det ser ut som de fleste rytterne greide seg fint gjennom også det andre brosteinspartiet. I front har Ryder Hesjedal briljert på brosteinen, og har glidd ifra resten av utbryterne. Én kilometer til neste parti!

16.35: Hovedfeltet er inne i det andre brosteinsstrekket. Hushovd ligger som circa nummer ti.

16.33: Der er utbryterne inne i det andre brosteinspartiet. Hovedfeltet kjører knallhardt, nå er de bare 1 minutt og 20 sekunder bak.

16.27: Mark Cavendish sliter! Sprintspesialisten prøver å kjøre seg opp i hovedfeltet bakfra, men kan få store problemer om han ikke kommer opp før brosteinspartiene. Hushovd ligger godt an langt foran i feltet. Det andre brosteinspartiet begynner om tre kilometer (44 kilometer fra mål)

16.22: Både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen sitter blant de aller første i hovedfeltet, og virker sterke. Og nå virker det som Saxo Bank begynner å kjøre! Ledelsen er igjen nede i 2,07 etter å ha vært oppe i nesten 2,40 for noen minutter siden.

16.20: Det går veldig i rykk og napp i hovedfeltet. Forspranget var nede i 1,50, men er nå oppe i 2,07 nå. Likevel: Det er tydelig at hovedfeltet kjører raskere nå som utbryterne nærmer oss det andre brosteinspartiet (om ni kilometer).

16.04: Gerrans får medisinsk hjelp av teamlegen. Ser ut som han blør en god del fra høyresiden av hodet, men at han ellers greier seg relativt fint. Forhåpentligvis for Sky greier han å hente igjen hovedfeltet.

Hovedfeltet ligger nå 2 minutter og 44 sekunder bak utbrytergruppen.

16.00: Simon Gerrans fra Sky går overende! Vanskelig å se hva som skjer, men når hovedfeltet passerer ligger han nede. Gerrans kommer seg opp på sykkelen igjen. Heldigvis får Boasson Hagens lagkamerat går det ikke spesielt fort i hovedfeltet akkurat nå - kanskje kan han komme seg opp igjen.

15.56: I og med at det er et stykke til neste brosteinsparti (ca. 30 kilometer), går det mye saktere i hovedfeltet. De syv samme rytterne sitter fortsatt i front (Cummings, Hesjedal, Brutt, Kluge, Roland, Erviti og Auge).

15.43: Det virker som alle kom seg greit gjennom. Men dette var bare det første av seks brosteinsstrekk. De neste kommer på rekke og rad med 44 kilometer igjen.

Avstanden til utbryterne øker litt igjen, den var helt nede i under to minutter. Nå er den på omtrent 2 minutter og 10 sekunder.

15.40: Da er vi i gang med dagens brosteinspartier! De syv utbryterne kom seg fint gjennom, og hovedfeltet kjører inn nå. Hushovd og Lance er blant rytterne som ligger helt, helt i front av feltet.

15.34: Nå går det kjapt i hovedfeltet! Har knappet inn utbryternes ledelse til bare 2 minutter og 39 sekunder. Alle vil foran i feltet før alle brosteinspartiene på slutten, og det driver opp farten voldsomt.

15.29: David Le Lay fra AG2R, som var involvert i velten, har trukket seg fra Tour de France.

Teten har syv kilometer til det første brosteinspartiet. Det kommer etter 128 kilometer, men er bare 350 meter langt. Likevel kan det kanskje gi en pekepinn på hvordan resten av etappen kommer til å bli.

15.24: Velt! Det ser ut som minst ti ryttere går i bakken midt i hovedfeltet. Thor Hushovd sitter godt plassert, og unngår velten.

15.15: Utbrytergruppen er nå 3 minutter og 43 sekunder foran hovedfeltet. Det er såvidt over 100 kilometer igjen av etappen. Quick Step er i ferd med å ta kontroll og sette opp farten i hovedfeltet. De syv rytterne i front er:

 • Stephen Cummings, Sky
 • Ryder Hesjedal, Garmin
 • Pavel Brutt, Katusha
 • Roger Kluge, Milram
 • Pierre Roland, Bouygues Telecom
 • Imanol Erviti, Caisse D'epargne
 • Stephane Auge, Cofidis

14.32: En gruppe på syv ryttere har fått en solid luke ned til hovedfeltet.

Les også: Hushovds trener tror på seier

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Meritter på brostein

Kanskje like viktig for Hushovd som det tunge oppløpet, er det faktum at deler av løypen går på brostein. Hushovd er blant rytterne som har mest erfaring i ritt på dette vanskelige underlaget, og under brosteinsrittet Paris – Robaix tidligere i år havnet han på andreplass.

- Det blir selvfølgelig nervøst. Det kommer til å gå fort på slutten, så alt kan skje. Det blir garantert action. Alle vil sitte foran, men det er det ikke plass til. Jeg tror også det kommer til å skje uhell og velt, og det kommer til å være ryttere over alt, sier Hushovd.

Sportsinteressert? Følg NRK Sport på Facebook!

Mandag: Nektet å spurte

Under mandagens etappe tok sammenlagtleder Fabian Cancellara regien da hovedfeltet nærmet seg slutten, og organiserte en rolig avslutning på etappen.

Dermed ble Hushovd og de andre spurtkanonene snytt for muligheten til å gjøre opp om spurtpoengene på den flate etappen. Nordmannen la ikke skjul på at han mislikte Cancellaras initiativ, som var begrunnet i at flere av sammenlagtfavorittene hadde gått i bakken i løpet av etappen.

- Det som skjedde i går er glemt og historie nå. Jeg prøver å ikke tenke på det, sier Hushovd.

Video: Sint Hushovd fikk ikke spurte

Video Thor Hushovd føler seg snytt

Treneren tror på Hushovd

En av rytterne som ikke ser noe særlig frem til dagens etappe, er den levende legenden Lance Armstrong. I intervjuer og på sin twitter-side har han klart gitt uttrykk for at han tror etappen blir et blodbad og at profilen er skremmende.

Hushovds trener Atle Kvålsvoll er imidlertid optimist på nordmannens vegne.

Atle Kvålsvoll

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll er optimist før dagens etappe.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Laget til Hushovd er veldig sterkt på brostein, så vi får nok se et veldig offensivt lag. Forhåpentligvis får de uttelling for jobben, sier han.

Hushovd selv er også optimist.

- Hvis alt går etter planen, så sitter jeg foran, og da har jeg sjansen i en spurt. I går fikk vi ikke betalt for innsatsen, men i dag skal vi få betalt, sier han.

Siste nytt

 • Digne reddet uavgjort for Everton

  Everton gikk mot et sviende tap for Watford på hjemmebane, men seks (!) minutter på overtid utlignet Lucas Digne på et strålende frispark til 2-2. Everton er dermed på 7.-plass i Premier League etter 16 spilte kamper, mens Watford ligger på 12.-plass – tre poeng bak Everton.

  FBL-ENG-PR-EVERTON-WATFORD
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Utestengt for rasisme

  Fire Chelsea-supporterar er utestengt mistenkt for rasisme. I kampen mot Manchester City søndag skal fleire personar ha ropt heftig mot Raheem Sterling. Dette skjer ei veke etter at det vart kasta bananskal mot Arsenals Pierre Emerick- Aubameyang i kampen mot Tottenham.

  Raheem Sterling
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russland klar for EM-semifinalen

  Dei russiske kvinnene hadde full kontroll på Danmark og vann overlegent 32–21 i handball-EM måndag kveld. Dermed er Russland første lag som er klart for semifinalen i EM, medan eventyret er over for Danmark. Anna Vjakhireva vart toppscorar med ni mål.

  Møbelringen cup 2016: Norge - Russland.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal