NRK Meny
Normal

Slik tar FIS grep mot Russland

KUUSAMO (NRK): Det internasjonale skiforbundet (FIS) iverksetter tiltak mot Russland etter avsløringene i russisk friidrett.

Legkov og Chernousov

JUBEL: Alexander Legkov og Ilia Chernousov etter Kollen-femmila i 2013. Ingen av disse utøverne er koblet til dopingsaker.

Foto: Stian Lysberg Solum, Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

NRK har fått tilsendt en statusrapport på antidopingarbeidet i FIS, som skal distribueres på en pressekonferanse i ettermiddag i forbindelse med verdenscupåpningen i nordiske grener i finske Kuusamo.

Der framgår det at FIS tar grep etter avsløringene om systematisk juks russisk friidrett, som blant annet førte til at Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) har suspendert Det russiske antidopingbyrået (Rusada) på ubestemt tid.

Skal etterforske

Dette er tiltakene:

** Grigorij Rodsjenkov er suspendert fra den medisinske komiteen i FIS. Rodsjenkov var sjef ved laboratoriet i Moskva som skal ha destruert 1417 dopingprøver.

** Det er satt i gang etterforskning av mulige effekter i FIS-disiplinene av Rodsjenkovs handlinger.

** Gamle prøver som har vært lagret i Moskva er flyttet til et annet Wada-akkreditert laboratorium for nye analyser.

** Det russiske skiforbundet er bedt om å komme med en uttalelse i forbindelse med påstandene i Wadas rapport om at også FIS-disiplinene kan være en del av den omfattende dopingavsløringen i Russland.

Blodpass utarbeidet i Moskva

I rapporten fra FIS understrekes det at det internasjonale forbundet har brukt store ressurser på dopingkontroller i Russland. Enkelte av kontrollene har vært gjennomført i samarbeid med Rusada, men de fleste av kontrollene skal være gjennomført uavhengig av det nasjonale dopingbyrået.

Det fleste urinprøvene tatt av russiske utøver i Russland, skal være transporter ut av Russland for analyse.

Blodprøvene som er tatt for å utarbeide såkalte blodpass for utøverne, er imidlertid analysert på det nå bannlyste laboratoriet i Moskva.

I rapporten innrømmer FIS' antidopingekspert Rasmus Damsgaard at avsløringene i Russland ikke kommer som en stor overraskelse for dopingjegerne i FIS.

Rapporten understreker at FIS likevel er trygge på at antidopingprogrammet i organisasjonen er effektivt og velfungerende.

Siste nytt

  • Roerne har fått båtene til VM

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami torsdag. – Endelig skal vi få sitte i riktig båt, sier Olaf Tufte til NRK.

    Landslagets assistent Johan Lidberg har kjørt 160 mil for å hente båtene som på grunn av orkanen Irma landet i Housten, Texas i stedet for Miami.

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami.

Sendeplan

Kl. Program Kanal