NRK Meny
Normal

Slik spilles sjakk-OL

Er du usikker på tidsbegrensninger, poengberegninger, hvem som møter hvem og hvordan OL vinnes? Her forklarer NRK.no og Torstein Bae hvordan sjakk-OL spilles.

Sjakk

Tidsbegrensninger, poengberegninger og hvem møter hvem? Alle svarene om sjakk-OL finnes her.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Torstein Bae

Torstein Bae er NRKs sjakkekspert.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Sjakk-OL i Tromsø er en lagkonkurranse, men ikke en lagkonkurranse i tradisjonell form. Hver kamp består nemlig av fire individuelle partier mellom fire ulike spillere fra de to nasjonene som møtes.

Spillerne kan ikke hjelpe hverandre underveis i partiene, og det er summen av de individuelle prestasjonene som avgjør hvor bra laget gjør det.

Hvert lag består av fem spillere, der en spiller er reserve. Norge stiller med tre lag i begge klassene, mens resten av landene har bare ett lag hver. Det spilles både en åpen klasse og en kvinneklasse.

Se Norges lag i faktaboksen til høyre.

Under skal vi forklare hvordan turneringen i Tromsø spilles og hvordan den blir avgjort.

Hvordan fordeles poengene?

Det er et viktig skille mellom individuelle poeng og lagpoeng. Det er lagpoengene som til slutt avgjør hvem som vinner turneringen.

Det skal spilles elleve runder i Tromsø. En runde hver dag, bortsett fra to hviledager.

En runde består av en kamp mellom to lag. Det vil si at fire spillere fra et lag møter fire spillere fra et annet lag. Det er summen av de individuelle poengene som avgjør hvilket lag som går seirende ut av kampen.

Spillerne får ett poeng for seier i partiet og et halvt poeng hvis det ender i remis. Et lag som får 2.5 individuelle poeng eller mer vinner kampen.

Det vinnende laget får to lagpoeng. Ender det uavgjort, blir det ett lagpoeng til hvert lag.

Eksempel:

Norge møter Tyskland. Da møter Norges fire spillere de fire tyske individuelt i fire partier. La oss si at Carlsen og Agdestein vinner sine partier, mens Hammer spiller remis og Johannessen taper sitt parti. Da får Norge 2.5 individuelle poeng (ett poeng per seier og et halvt for remis) og Tyskland får 1.5 individuelle poeng.

Dermed får Norge to lagpoeng for seieren, Tyskland null lagpoeng. Hadde kampen endt 2–2 i individuelle poeng, ville lagene fått ett lagpoeng hver for et uavgjort resultat.

Hvordan vinne turneringen?

Det er det laget med flest lagpoeng etter elleve runder som vinner turneringen. Den maksimale poengsummen for et lag er 22 poeng – det vil si elleve seire.

Forrige OL-vinner endte på 19 poeng. Ni seire, en uavgjort og et tap. Det er naturlig å anta at seierssummen vil ligge på noe lignende denne gangen også.

**Hvis to lag har like mange lagpoeng

Hvis flere lag har like mange lagpoeng, brukes «kvalitet» for å skille lagene. Denne «kvaliteten» finner man gjennom å gange motstanderlagets lagpoeng med scoren i den aktuelle kampen.

Eksempel:

Norge vinner 2,5-1,5 mot Tyskland, som til slutt får 14 lagpoeng. Norge får dermed 2,5 x 14 = 35 kvalitetspoeng fra denne kampen. Samme metode brukes for alle Norges elleve kamper.

Kvalitetspoengene fra alle kampene – bortsett fra den ene som gir minst poeng – legges sammen og utgjør den samlede «kvalitet». Laget som får flest kvalitetspoeng, ender høyest på tabellen.

Slik spilles partiene

Spillerne har 90 minutter hver til å gjøre sine første 40 trekk. Etter 40 trekk vil de få en halvtime til som skal vare ut kampen. I tillegg får spillerne 30 sekunder ekstra tid for hvert trekk, helt fra første trekk.

Hvis en spiller bruker opp tenketiden vil han eller hun tape partiet.

Dette er en ganske standard tenketid i sjakkverden og det er naturlig å anta at de fleste partiene vil bruke mellom tre og fem timer på å bli avgjort.

Hvem møter hvem?

**Hvilke lag

Rangeringen av lagpoengene avgjør hvilke lag som møter hverandre i neste runde.

Etter første runde vil de lagene som står med to poeng etter en seier møte et annet lag som står med to poeng og så videre. Lagene møter altså lag som innehar det samme antall poeng som seg selv.

Eksempel:

Si at det er seks lag som har åtte lagpoeng etter fire runder. Disse lagene rangeres etter antall individuelle poeng:

1. Norge 8 lagpoeng / 15 individuelle poeng
2. Russland 8 / 14,5
3. Ukraina 8 / 14
4. Gabon 8 / 13.5
5. Kina 8 / 13
6. Vietnam 8 / 12

Disse lagene (med samme antall lagpoeng) deles deretter på midten, slik at det blir 1 mot 4 (dvs Norge mot Gabon), 2-5 og 3-6.

**Hvilke spillere

Alle spillerne på hvert lag er rangert. Norges førstelag i åpen klasse er rangert slik:

1 GM Magnus Carlsen (Stavanger)
2 GM Simen Agdestein (OSS)
3 GM Jon Ludvig Hammer (OSS)
4 GM Leif Erlend Johannessen (OSS)
5 GM Kjetil A. Lie (Asker)

For å se hvordan alle de norske lagene er rangert se sjakk.no.

Det er de best rangerte på de to lagene som møtes som skal spille mot hverandre, og de nest best rangerte mot hverandre og så videre.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal