Hopp til innhold

– Smøreboden er mitt hjem

Her er mannen som kan sende de norske hopperne et steg nærmere himmelen i søndagens lagkonkurranse.

Video Lurer du på hvordan hoppskiene blir smurt?

VIDEO: Se hvordan landslagssmører Gorm Johansson smører hoppski. Foto: HÅVARD HAGEN/NRK.

Anders Jacobsen

Gode og dårlige ski er forskjellen på VM-medalje eller ikke for Anders Jacobsen og de andre hopperne.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I videoen over forklarer skismører Gorm Johansson hvordan du smører hoppski!

Se lagkonkurransen fra Midtstubakken klokken 15

Skismører Gorm Johansson jobber dag og natt for å gi hopperne det lille ekstra.

– Smøringen avgjør viktige tideler i ovarennet, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.no.

Ifølge Torgeir Nordby som skal sitte i hoppjuryen under ski-vm, tilsvarer 1 km/t fem til seks meter i lengde. Det er forskjellen på VM-medalje eller ikke.

I VM for to år siden vant sveitseren Andreas Küttel med et hopp som bare var en halv meter lenger enn sølvplassen. Det skilte fem meter ned til 6. plass.

– Det er helt avgjørende med gode ski, sier Anders Jacobsen.

Selv om andre faktorer, blant annet sittestilling, påvirker farten, er gode ski grunnlaget for stor fart i ovarennet.

  • Har du noen smøretips i hopp? Del dem nederst i saken!
Clas Brede Bråthen

Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Nervøs

Gorm Johansson er hopplandslagets faste skismører. Han lever i skyggen av sine kolleger i langrennsleiren, men hopperne er like avhengig av han som det Petter Northug og co er av sine smørere.

Johansson savner imidlertid ikke rampelyset.

– Jeg er glad det ikke skrives så mye om meg, sier mannen som er inne i sin femte sesong som smører.


Ifølge Johansson får han heller ikke like mye kjeft som langrennssmørerne.

– Vi diskuterer oss heller frem til gode løsninger, påstår han.

Og det er kanskje sant, for hvor ofte hører du en skihopper klage på dårlige ski? Hvor ofte hører du egentlig om en skismører i hopp i det hele tatt?

Gorm Johansson har vært lidenskapelig opptatt av hopp hele livet, men har lenger fartstid som kokk og lastebilsjåfør enn skismører. Likevel er han meget klar over marginene i hoppsporten.

Marginene kan avgjøre VM og han innrømmer at stemningen er annerledes under mesterskap enn ellers.

– Under VM er hele laget mer nervøst. Personlig er jeg også nervøs når det er ekstreme forhold for da er det vanskeligere å smøre, sier han.

– Ingen dans på roser

Selv om han slipper å bekymre seg for is i rubben og andre festeproblemer, ligger ikke Gorm på latsiden og han er ofte alene i smøreboden under et verdenscuprenn.

– Smøreboden og bilen er mitt første hjem, forteller Gorm.

En vanlig helg for mannen som har sitt andre hjem på Lillehammer, er 10 til 13 timer i smøreboden daglig fra fredag til søndag. Når de siste hopperne har landet på søndagen kaster han seg i bilen og kjører ofte 70 til 80 mil for å komme seg til neste hopprenn. Han jobber hovedsaklig i Europa og tar aldri fly.

– Livet som skismører er ingen dans på roser, men du blir vant til det, sier han.

Har du noen smøretips i hopp? Del dem her!

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal