NRK Meny
Normal

Slik skal Vålerenga unngå stadion-smell

Toppklubb etter toppklubb har nær brukket ryggen på dyre stadionprosjekter. Vålerenga mener de har tatt lærdom av nettopp dette.

Rekdal

SATSER: Kjetil Rekdal og Vålerenga får et nytt stadion klart på Valle til 2017-sesongen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi har snakket med andre klubber og sett deres erfaringer. Vi har skjønt at vi ikke kan gjøre dette uten å ha en stor leietaker, sier Åge Petter Christiansen til NRK.

Han er styreleder i selskapet som i årevis har jobbet med å realisere Vålerengas drøm om å få sitt eget stadion.

Onsdag ble grunnsteinen for det nye anlegget lagt ned, og om to år skal et stadion til 700 millioner kroner stå ferdig.

Det vil være elleve år etter at Sør Arena i Kristiansand sto klar, ti år etter at Fredrikstad stadion sto ferdig, og åtte år etter at Telenor Arena åpnet som Stabæks hjemmebane.

Steinen legges ned

LA NED GRUNNSTEINEN: Onsdag fikk Magnus Eriksen Opland og Eyvor Sophie Berger æren av å legge ned den første steinen til Vålerengas nye stadion. Styreleder i Vålerenga fotball, Tom Krøning t.v.) og styreleder for stadionplanene,, Åge Petter Christiansen (bak), følger ivrig med.

Foto: Olav Traaen

Stor pengesluk

Felles for prosjektene: Alle de tre toppklubbene har tidvis opplevd stadionprosjektene som et pengesluk, som har bidratt til nesten å ta knekken på klubbenes økonomi.

– Vi har vært nødt til å bruke tiden for å få leieavtaler og godkjenninger på plass. Vi skulle gjerne gjort dette for ti år siden, men slik ble det ikke, sier Åge Petter Christiansen.

Han legger ikke skjul på at det er Oslo kommune som er den avgjørende grunnen til at Vålerenga nå kan begynne på stadionbyggingen.

Grunnsteinen til Vålerengas nye stadion ble lagt ned i dag. Om to år skal arenanen stå ferdig med en prislapp på 700 millioner kroner, og Vålerenga frykter ikke økonomiske problemer i kjølvannet av den store satsingen. 
Reporter: Olav Traaen, foto: Jørn Tveter, redigering: Monica R. Biern.

Får hjelp fra Oslo kommune

Kommunen har solgt en stor tomt til klubben for 1 krone. Deler av denne tomta er allerede solgt, og dermed har klubben fått 300 millioner kroner i kapital.

I tillegg skal det bygges en skole på stadionet som kommunen har forpliktet seg å leie. Det vil sikre en solid pengestrøm i de 25 årene avtalen strekker seg.

Ifølge Christiansen er dermed ikke Vålerenga avhengig av store sponsor- og publikumsinntekter for å kunne betjene lånene.

– Hva skjer om Vålerenga skulle rykke ned og bare få 3500 tilskuere på hjemmekampene?

– Hvis det skulle skje, så får du ringe meg tilbake. I dag overlater jeg til andre å tegne opp skrekkscenariene, svarer styrelederen.

Siste nytt

 • Tre tusendeler unna pallen

  Håvard Holmefjord Lorentzen endte på den sure fjerdeplassen på 500-meteren under verdenscupen på skøyter i tyske Erfurt. Pallen glapp med tre tusendeler.

  Lorentzen falt i lagtempo
  Foto: NRK
 • Kirkevold-mål for Hobro

  Pål Aleksander Kirkevold har dratt med seg målformen inn i det nye året. Han scoret 1–0 målet for Hobro da de spilte 2–2 i en treningskamp mot Midtjylland fredag.

  Midtjyllands Rafael van der Vaart reddet 2–2 med en scoring etter 90 minutter.

  Fotballandslaget i Makedonia.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Berget klar for New York City FC

  Jo Inge Berget er klar for den amerikanske klubben New York City FC. Der blir han lagkamerat med blant annet David Villa.

  – Jeg gleder meg til å komme til New York, og spille i MLS for et av ligaens beste lag, sier Berget til klubbens nettside.

  Berget
  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Menn
VM skiflyging
VM skiflyging
V-cup skøyter: 1500 m menn
Sport i dag
Sport i dag
EM kunstløp: Friløp menn
EM kunstløp: Friløp menn