Hopp til innhold

Slik skal Vålerenga unngå stadion-smell

Toppklubb etter toppklubb har nær brukket ryggen på dyre stadionprosjekter. Vålerenga mener de har tatt lærdom av nettopp dette.

Rekdal

SATSER: Kjetil Rekdal og Vålerenga får et nytt stadion klart på Valle til 2017-sesongen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi har snakket med andre klubber og sett deres erfaringer. Vi har skjønt at vi ikke kan gjøre dette uten å ha en stor leietaker, sier Åge Petter Christiansen til NRK.

Han er styreleder i selskapet som i årevis har jobbet med å realisere Vålerengas drøm om å få sitt eget stadion.

Onsdag ble grunnsteinen for det nye anlegget lagt ned, og om to år skal et stadion til 700 millioner kroner stå ferdig.

Det vil være elleve år etter at Sør Arena i Kristiansand sto klar, ti år etter at Fredrikstad stadion sto ferdig, og åtte år etter at Telenor Arena åpnet som Stabæks hjemmebane.

Steinen legges ned

LA NED GRUNNSTEINEN: Onsdag fikk Magnus Eriksen Opland og Eyvor Sophie Berger æren av å legge ned den første steinen til Vålerengas nye stadion. Styreleder i Vålerenga fotball, Tom Krøning t.v.) og styreleder for stadionplanene,, Åge Petter Christiansen (bak), følger ivrig med.

Foto: Olav Traaen

Stor pengesluk

Felles for prosjektene: Alle de tre toppklubbene har tidvis opplevd stadionprosjektene som et pengesluk, som har bidratt til nesten å ta knekken på klubbenes økonomi.

– Vi har vært nødt til å bruke tiden for å få leieavtaler og godkjenninger på plass. Vi skulle gjerne gjort dette for ti år siden, men slik ble det ikke, sier Åge Petter Christiansen.

Han legger ikke skjul på at det er Oslo kommune som er den avgjørende grunnen til at Vålerenga nå kan begynne på stadionbyggingen.

Grunnsteinen til Vålerengas nye stadion ble lagt ned i dag. Om to år skal arenanen stå ferdig med en prislapp på 700 millioner kroner, og Vålerenga frykter ikke økonomiske problemer i kjølvannet av den store satsingen. 
Reporter: Olav Traaen, foto: Jørn Tveter, redigering: Monica R. Biern.

Får hjelp fra Oslo kommune

Kommunen har solgt en stor tomt til klubben for 1 krone. Deler av denne tomta er allerede solgt, og dermed har klubben fått 300 millioner kroner i kapital.

I tillegg skal det bygges en skole på stadionet som kommunen har forpliktet seg å leie. Det vil sikre en solid pengestrøm i de 25 årene avtalen strekker seg.

Ifølge Christiansen er dermed ikke Vålerenga avhengig av store sponsor- og publikumsinntekter for å kunne betjene lånene.

– Hva skjer om Vålerenga skulle rykke ned og bare få 3500 tilskuere på hjemmekampene?

– Hvis det skulle skje, så får du ringe meg tilbake. I dag overlater jeg til andre å tegne opp skrekkscenariene, svarer styrelederen.

Siste nytt

 • Fotballkamp i Nederland stoppet – keeper fikk akutt behandling

  Lørdagens oppgjør mellom RKC Waalwijk og Ajax ble ikke ferdigspilt.

  I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell.

  Situasjonen skjedde da Etiënne Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

  Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen og fraktet til sykehus.

  28-åringen skal være ved bevissthet, melder lokalavisen Brabants Dagblad.

  Ajax ledet bortekampen 3-2 da hendelsen oppsto. TV-bildene viste flere spillere som var fortvilet og tok til tårene.

  Over høyttaleranlegget ble det først meldt at kampen var midlertidig avbrutt, men senere kom beskjeden om at den ikke kom til å bli gjenopptatt. (NTB)

  Waalwijk Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Dommerforeningen innrømmer stor VAR-feil: Liverpool snytt for scoring

  Like før Tottenham scoret kampens første (tellende) mål, sendte Liverpools Luis Díaz ballen i mål.

  Målet ble annullert for offside, men det skulle det ifølge dommerforeningen aldri blitt.

  Det skriver de i en uttalelse lørdag kveld, ifølge BBC.

  De skriver at en betydelig menneskelig feil oppsto da VAR ikke grep inn for å se nærmere på situasjonen, og at det skulle ha blitt dømt mål for Liverpool.

  På TV-sendingen ble aldri de «velkjente» VAR-strekene tegnet opp og Liverpool-manager Jürgen Klopp var i intervju med Sky Sports etter kampen klar på at TV-bildene viste at Díaz ikke var i offsideposisjon - i en kamp som Tottenham til slutt vant 2-1.

  For Liverpool fikk kampen en marerittstart da Curtis Jones ble sendt i dusjen etter 25 minutter. Midtbanespilleren fikk først gult kort av dommer Simon Hooper, men det ble omgjort til rødt kort etter at VAR grep inn.

  Son Heung-min sendte Tottenham i ledelsen ti minutter senere, men på overtid i første omgang utlignet Cody Gakpo for gjestene.

  I samme situasjon fikk han seg en smell og ut til andre omgang kom Diogo Jota inn for Liverpool.

  Halvveis i den andre omgangen ble vondt til verre for Liverpool da Jota fikk to gule kort på under to minutter. Selv om Liverpool måtte spille over 20 minutter og de seks tilleggsminuttene med ni mann, så det ut til å bli 1-1.

  Men så, fem og et halvt minutt på overtid kom den avgjørende scoringen da Jöel Matip satte et innlegg inn i eget nett.

  Dermed ble det sesongens første ligatap for Liverpool, mens Tottenham nå er ett poeng bak ligaleder Manchester City og ett poeng foran Liverpool.

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Breistøl og Mørk bombarderte Vipers – «norske» Esbjerg tok knepen borteseier

  Norske landslagsspillere var helt sentrale i Esbjergs 38-37-seier borte mot tittelholder Vipers Kristiansand i mesterligaen i håndball.

  Med seieren klatret Esbjerg opp på 3.-plass i gruppe B. Danskene står med seks poeng på fire kamper, mens Vipers følger to poeng bak.

  Til tross for å ha scoret kampens første mål, fikk Vipers en svært tung start. Esbjerg jobbet seg raskt opp i en 6-1-ledelse.

  Luken på fem mål holdt de også hele veien til pause da lagene gikk i garderoben på 20-15 i favør gjestene.

  Etter hvilen kom Vipers ut i et helt annet tempo og kjempet seg tilbake på 29-29. Det holdt likevel ikke da Esbjerg satte inn en sluttspurt.

  Vipers' Anna Vjakhireva ble kampens toppscorer med sine elleve nettkjenninger, mens Nora Mørk og Kristine Breistøl scoret henholdsvis ni og åtte mål for Esbjerg.

  I tillegg til den norske landslagsduoen noterte også Henny Reistad seg med åtte nettkjenninger, mens Sanna Solberg-Isaksen scoret fire mål.

  Vipers skal opp mot tabelltopp Krim i neste CL-runde 21. oktober, mens Esbjerg tar imot Ferencvarosi dagen etter. (NTB)

  Håndball, Champions League: Vipers - Team Esbjerg
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste