Slik skal Northug vinne Tour de Ski

OBERHOF (NRK.no): I sin syvende Tour de Ski vil Petter Northug tenke helt nytt for å sikre sin første sammenlagtseier. Blant annet sparer han «den råe følelsen» helt til slutt.

SKI-NORDIC-CROSS-COUNTRY

Petter Northug tror ikke han er avhengig av å ha forsprang opp den siste og avgjørende bakken i Val di Fiemme for å vinne Tour de Ski.

Foto: ROBERT MICHAEL / Afp

Se herrenes prolog direkte på NRK1 og på nett-tv fra klokken 14.25. Her kan du også chatte med NRKs journalister.

– Jeg er ikke i god nok form til å vinne noen av de første rennene, påsto Petter Northug da han møtte pressen før årets første etappe i Tour de Ski.

Lørdag er det klart for prolog, en etappe nordmannen har vunnet to ganger før. Det har han ingen planer om å gjøre i år.

Northug har nemlig tenkt å ta det rolig i de første rennene. At han ikke er helt i form er bare en del av strategien.

– Jeg trenger å gå et par renn og sikkert sprinten for å komme i toppform, mener Northug.

Sparer på kruttet

northug

Northug tok det rolig også under de første pressekonferansene i Tour de Ski.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

26-åringen har vunnet det meste i sin karriere, men aldri Tour de Ski. Derfor mener han det er på tide å endre tankegang og taktikk.

Før har han brukt å åpne offensivt i de første rennene og endt opp tappet for krefter mot slutten av touren. Det har ført til at andre har gått først i mål opp den siste bakken i Val Cermis.

– Jeg sparer den råe følelsen til litt senere i Tour de Ski. Det er nok en fordel, sier Northug.

På spørsmål om dette er noe han kan styre, svarer han bekreftende.

– Ja, litt, sier han.

– Trenger ikke forsprang i monsterbakken

Etter seks Tour de Ski har Northug gjort seg noen erfaringer, og kommet frem til at det enkle er det beste også her. Han ramser opp fire punkter som kan være med på å sikre ham seieren.

– Å unngå uhell, ta de rette valgene underveis, være flink til å restituere og få riktig og nok næring, sier han.

Det er uansett i den siste bakken i Val di Fiemme det hele avgjøres. Løperne starter etter plassering og tid i sammendraget, og den som går først i mål der vinner.

Northug sier han gjerne går sammen med noen opp, og tror ikke han er avhengig av å ha noe forsprang.

– Om jeg klarer å gå like fort opp den siste bakken som jeg gjorde for to år siden så kan det gå, mener han.

Har lært av Cologna

SKI-NORDIC-WORLD-SWE-MEN

Dario Cologna har vært suveren i tre utgaver av Tour de Ski. Her med pokalen han fikk da han vant verdenscupen i vinter.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sveitsiske Dario Cologna har vunnet Tour de Ski tre ganger. Northug sier det er spesielt én ting han har lært av sin argeste konkurrent, som han mener også har avgjort touren:

– Viktigheten av å ha friske bein i hver konkurranse. Man må ha ingen dårlige dager. Det har Dario klart best til, sier Northug.

Cologna sier til NRK.no at han er enig i Northugs analyse. Men han blir ikke skremt av den nye taktikken, og har ingen planer om å la nordmannen snyte ham for seieren.

– Jeg tror jeg er i god form, og har veldig lyst å vinne. Det vil Petter også, så det må jo bli veldig spennende, sier han og smiler.

Siste nytt

 • Grealish ute mot Leeds

  Jack Grealish skadet seg på trening i forrige uke og var savnet i hjemmetapet mot Leicester. Aston Villa-kapteinen rekker heller ikke helgens kamp mot Leeds.

  Leggskaden holder Grealish utenfor mot Leeds, opplyste Villa-manager Dean Smith på en pressekonferanse fredag. Han tror samtidig at kapteinen skal kunne rekke onsdagens kamp Sheffield United.

  Nyheten om at han ikke skulle spille forrige kamp spredde seg på bakgrunn av at Villa-spillerne fjernet Grealish fra sine lag på spillet Fantasy Premier League.

  – Jeg er sikker på at de (spillerne) ikke gjør samme feil to ganger etter at de så hva konsekvensene av handlingene deres ble, sier Smith.

   Jack Grealish
  Foto: Lawrence Griffiths / AP
 • Spansk motstand for Molde

  Molde tok seg videre på imponerende vis i 16-delsfinalen mot Hoffenheim torsdag kveld.

  Derfor var de i potten sammen med flere store lag da trekningen til 8-delsfinalene ble trukket fredag.

  Manchester United var også med i trekningen, og mange hadde nok håpet at Ole Gunnar Solskjær skulle få et gjensyn med gamleklubben.

  Slik ble det ikke. Molde fikk spansk motstand i Granada. Manchester United fikk en enda tøffere trekning og skal møte Zlatan Ibrahimovic og Milan.

  Disse møtes:

  Ajax – Young Boys

  Dynamo Kiev – Villarreal

  Roma – Sjakhtar Donetsk

  Olympiakos – Arsenal

  Dinamo Zagreb – Tottenham

  Manchester United – Milan

  Slavia Praha – Rangers

  Granada – Molde

  Molde
  Foto: Ralph Orlowski / AFP
 • Sterk prestasjon av Vickhoff Lie

  Lara Gut-Behrami vant fredagens utforrenn i Val di Fassa i Italia, to hundredeler foran Ramona Siebenhofer og 26 hundredeler foran Corinne Suter. Det var første gang verdenscupen ble kjørt i denne bakken.

  Kajsa Vickhoff Lie, som vant onsdagens utfortrening, gjorde en god prestasjon og tok en sterk 6.-plass, 82 hundredeler bak. Ragnhild Mowinckel slet imidlertid gjennom hele løypa, og var over to sekunder bak vinneren i mål.

  Lørdag skal det kjøre utfor for kvinnene igjen i samme bakke, før det er super-G på søndag.

  Kajsa Vickhoff Lie på utfortrening i Val di Fassa
  Foto: Alessandro Trovati / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal