– Nå går Petter snart inn i bobla si

Treneren utroper Petter Northug (25) til verdensmester i å spisse formen inn mot mesterskap - 43 dager før VM på ski i Oslo.

Northug cologna

Petter Northug på nest øverste trinn på Tour de Ski-pallen. Til høyre: vinner Dario Cologna fra Sveits.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Og det er vanskelig å være veldig uenig. Historien er proppfull av medaljehåp som har trent for mye eller for hardt inn mot OL eller VM, men Northug har aldri i sin karriere stilt i et stort mesterskap uten å være i toppform (se oversikt nederst i saken).

– Er noen bedre enn Northug på akkurat dette området, Morten Aa Djupvik?

– Nei. Ingen har frem til dags dato vært bedre på å spisse formen inn mot de store mesterskapene.

Tror du Petter Northug er i toppform til VM? Si din mening nederst i artikkelen!

Forsinket formkurve

Trener Morten Aa Djupvik er særdeles entusiastisk når han forteller detaljert om hvordan Northug skal trene, hvile og spise seg frem mot sesongens store mål. Han har klokkertro på at Northug vil være på sitt aller beste i Holmenkollen, og oppvisningen Northug sto for på de to siste etappene av Tour de Ski har ikke akkurat svekket troen.

– Det har vært slik helt siden Petter var junior. Han trenger å gå mange renn for å komme i form. Denne sesongen kom han sent i gang med å gå konkurranser - på Beitostølen reiste han hjem, og han sto over de to første verdenscuphelgene. Derfor er formkurven litt forsinket i år, men det trenger ikke akkurat være negativt, sier Morten Aa Djupvik til NRK.

Les også: Northug: – Jeg blir vanskelig i VM

Les også: Mads «Northug» Ousdal: – Aner ikke hva jeg går til

Imponert Ulvang

SKI-VM

Vegard Ulvang.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Northug lovet overfor NRK i starten av desember at han ville være i meget god form under Tour de Ski, og ble som nevnt bare bedre og bedre utover i manndomsprøven. Nest siste dag vant han det klassiske rennet, og vant også alle innlagte spurter i overlegen stil.

Søndagen forserte han monsterbakken bedre enn noen gang før, og høstet store ord fra blant annet Vegard Ulvang.

– Han imponerer meg stort. Jeg tror faktisk dette er et av de beste løpene han har gått i karrieren, sier Ulvang til NRK.

- «Dau» i fjor - trøkk i år

Morten Aa Djupvik

Landslagstrener Morten Aa Djupvik, her sammen med Petter Northug.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det var mye bråk rundt 25-åringens tilstand tidligere i sesongen. Etter Beitostølen ble det nærmest en sannhet at Northug var overtrent, og det ble spekulert i at VM-sesongen var spolert. Senere, da han begynte å gå renn igjen, mente mange at han hadde mistet de fryktinngytende spurtegenskapene.

– Vi har vel egentlig aldri vært så veldig bekymret, og det gir en kjempestor trygghet at Petter har kjørt omtrent samme opplegg inn mot mesterskap i flere år nå. Den store forskjellen denne gang, er at Petter er i bedre forfatning etter Tour de Ski enn han tidligere har vært, sier Aa Djupvik.

Det bekreftes også av hovedpersonen selv.

– Jeg var nok mye mer sliten etter i fjor ja, sa Petter Northug til NRK etter å ha sikret 2. plassen i årets Tour de Ski søndag.

– Det var mer trøkk i beina i år. I fjor var jeg bare «dau» og måtte kjempe meg opp her, sier han.

Les videre under videovinduet!

Video Northug tilbake i slaget

Formplanen

Northug er kjent for å være en ekstremt fokusert utøver, som når det nærmer seg de viktigste konkurransene stenger ute alt som ikke fører ham nærmere toppen av seierspallen.

– Nå går han snart inn i bobla si igjen, sier Aa Djupvik og flirer - før han legger til:

– Det å spisse formen er selvsagt mye fysisk arbeid, men i begrepet formtopping er det også en meget viktig mental bit. Det er uhyre små marginer som kan avgjøre, og da gjelder det å innstille seg på VM så tidlig som mulig. Der er Petter veldig god, og det gir oss trygghet, sier Aa Djupvik.

Les videre under grafikken!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Slik har Northugs form vært i når mesterskapene har gått av stabelen tidligere:

2006 – OL i Torino

Kom ikke med til OL i Torino, til tross for at han banket hele norgeseliten på 30 kilometer med skibytte og lekte seg med skøytespesialist Tore Ruud Hofstad i spurten da han gikk Strindheim inn til stafettgull i NM. Det var da de berømte ordene «og æ ska f… ikke til OL?» falt.

Les videre under videovinduet!

Video Northug tar sine to første senior NM-gull

Han vant også alle (tre) individuelle øvelser under junior-VM like før OL var i Torino, pluss at han selvsagt sikret stafettgull for Norge. Like etter OL vant han også sitt første verdenscuprenn noensinne.

2007 – VM i Sapporo

Var i storform i Sapporo i 2007, og satte kanskje opp sin mest berømte og overlegne spurt noensinne da han totalt distanserte Russland og Sverige på de siste par hundre meterne av stafetten med en avslutning verden aldri hadde sett maken til.

Les videre under videovinduet!

Video Northug vinner et barneskirenn

To fall gjorde sannsynligvis at Northug gikk glipp av mer edelt metall i Sapporo. Først falt Tor Arne Hetland da de to gikk teamsprint, og to dager senere falt Northug selv like før han skulle spurte om gull mot Tobias Angerer, Axel Teichmann, Pietro Piller Cottrer og Jens Filbrich.

2009 – VM i Liberec

Northug ble VM-kongen – enkelt og greit. Vant stafettgull, 30 kilometer med skibytte og 50 kilometer fri teknikk. Nordmannen var helt suveren i spurten, som vanlig.

Les videre under videovinduet!

Video Northug vinner et barneskirenn

Se også: Her vinner Northug femmila i Liberec (video)

2010 – OL i Vancouver

Northug ble OL-kongen i langrenn. Vant gull på teamsprint og 50 kilometer klassisk, ett år etter at han ble verdensmester på maratondistansen i motsatt stilart. Tok i tillegg sølv på stafetten etter en monsteretappe, og bronse på sprinten.

Siste nytt

 • Dopingutestengt i åtte år

  Idrettens Voldgiftsrett (CAS) har avgjort at den taiwanske vektløfteren Lin Tzu-chi (30) er utestengt for doping i åtte år. Vektløfteren leverte en positiv dopingprøve i juni 2016. Også i 2010 testet den tidligere verdensrekordholderen positivt.

 • City-forsvarer ute med skade

  Manchester City-forsvarer Benjamin Mendy må belage seg på et opphold på sidelinen etter at han onsdag ble operert i kneet. Det opplyser klubben. Det opplyses ikke hvor lenge franskmannen er satt ut av spill.

  Benjamin Mendy
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana