NRK Meny
Normal

Slik skal nordmannen løfte svensk kvinnelangrenn

Ole Morten Iversen vil «fornorske» den svenske langrennskulturen. Nå ønsker han å stoppe langrennsdominansen fra sitt egen hjemland.

Iversen

NY TRENER: Ole Morten Iversen går fra jobb som trener for regionlaget Team Veidekke Trøndelag til Sveriges kvinnelag.

Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Sykdom, fall og stang-ut er uttrykk som godt kan oppsummere det den svenske langrennssesongen.

– Det har vært litt for mye norsk, og de har hatt litt for lite konkurranse i år. Så jeg kan jo bidra til at i hvert fall Sverige tar innpå litt, sier Ole Morten Iversen til NRK.

Med unntak av Stina Nilsson, har de svenske langrennsjentene lagt bak seg en skuffende sesong. Særlig har Charlotte Kalla vært langt nede.

Mandag ble det kjent at mannen som skal løfte svensk kvinnelangrenn tilbake på høyde med Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg er norsk.

Tror nøkkelen er mer fart og hurtighet

Han tror en av grunnene til at han fikk jobben er at han er fra nabolandet i vest.

– De lurer på hva de norske har gjort, som de svenske ikke har gjort. Jeg har jo ingen fasit å komme med. Men jeg tror at det å dra med seg noe av det beste fra den norske treningskulturen inn i den svenske vil bli min jobb, sier Iversen til NRK.

Det har blitt mange fall på Charlotte Kalla denne sesongen.

SE VIDEO: Charlotte Kalla har vært spesielt uheldig denne sesongen.

Men hva er det beste med den norske treningskulturen?

– Jeg tror ikke det er de store tingene, det trenes relativt likt. Men det jeg tror nordmennene har vært flinkere enn svenskene på, er trening på fart og hurtighetsegenskaper. Det samme med målrettet styrketrening og kanskje litt mer kvalitet på all treningen.

Vil stoppe den norske dominansen

På sammenlagtlista i verdenscupen denne sesongen var hele fem av de ti øverste norske. I tillegg ble hele pallen tapetsert i rødt, hvitt og blått med Therese Johuag på topp, Ingvild Flugstad Østberg på andreplass og Heidi Weng på tredjeplass.

Dette er en av flere grunner til at frykten for at den norske dominansen kan ødelegge langrennssporten slik vi kjenner den har kommet fram. Dette ønsker Iversen å gjøre noe med.

– Mitt bidrag vil være å prøve og sørge for at den norske dominansen på damesiden blir mindre etterhvert. Det tror jeg skisporten er tjent med og det tror jeg faktisk det norske damemiljøet ønsker.

kalla

DOMINANS: Ole Morten Iversen vil ha svenskene opp på siden av nordmennene.

Foto: Maja Suslin/TT, Suslin, Maja / NTB scanpix

Siste nytt

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner