NRK Meny
Normal

Slik skal nordmannen løfte svensk kvinnelangrenn

Ole Morten Iversen vil «fornorske» den svenske langrennskulturen. Nå ønsker han å stoppe langrennsdominansen fra sitt egen hjemland.

Iversen

NY TRENER: Ole Morten Iversen går fra jobb som trener for regionlaget Team Veidekke Trøndelag til Sveriges kvinnelag.

Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Sykdom, fall og stang-ut er uttrykk som godt kan oppsummere det den svenske langrennssesongen.

– Det har vært litt for mye norsk, og de har hatt litt for lite konkurranse i år. Så jeg kan jo bidra til at i hvert fall Sverige tar innpå litt, sier Ole Morten Iversen til NRK.

Med unntak av Stina Nilsson, har de svenske langrennsjentene lagt bak seg en skuffende sesong. Særlig har Charlotte Kalla vært langt nede.

Mandag ble det kjent at mannen som skal løfte svensk kvinnelangrenn tilbake på høyde med Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg er norsk.

Tror nøkkelen er mer fart og hurtighet

Han tror en av grunnene til at han fikk jobben er at han er fra nabolandet i vest.

– De lurer på hva de norske har gjort, som de svenske ikke har gjort. Jeg har jo ingen fasit å komme med. Men jeg tror at det å dra med seg noe av det beste fra den norske treningskulturen inn i den svenske vil bli min jobb, sier Iversen til NRK.

Det har blitt mange fall på Charlotte Kalla denne sesongen.

SE VIDEO: Charlotte Kalla har vært spesielt uheldig denne sesongen.

Men hva er det beste med den norske treningskulturen?

– Jeg tror ikke det er de store tingene, det trenes relativt likt. Men det jeg tror nordmennene har vært flinkere enn svenskene på, er trening på fart og hurtighetsegenskaper. Det samme med målrettet styrketrening og kanskje litt mer kvalitet på all treningen.

Vil stoppe den norske dominansen

På sammenlagtlista i verdenscupen denne sesongen var hele fem av de ti øverste norske. I tillegg ble hele pallen tapetsert i rødt, hvitt og blått med Therese Johuag på topp, Ingvild Flugstad Østberg på andreplass og Heidi Weng på tredjeplass.

Dette er en av flere grunner til at frykten for at den norske dominansen kan ødelegge langrennssporten slik vi kjenner den har kommet fram. Dette ønsker Iversen å gjøre noe med.

– Mitt bidrag vil være å prøve og sørge for at den norske dominansen på damesiden blir mindre etterhvert. Det tror jeg skisporten er tjent med og det tror jeg faktisk det norske damemiljøet ønsker.

kalla

DOMINANS: Ole Morten Iversen vil ha svenskene opp på siden av nordmennene.

Foto: Maja Suslin/TT, Suslin, Maja / NTB scanpix

Siste nytt

 • Dansk konflikt midlertidig løst

  Danmarks fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen er blitt enige om en delavtale som gjør at kvinnelandslaget spiller VM-kvalifisering mot Kroatia tirsdag.

  Spillerne har nektet å trene og spille, derfor er kampen mot Sverige i kveld avlyst.

  Etter Kroatia-kampen skal partene forhandle videre om en permanent avtale. Da skal også FIFPro og UEFA være med som meglere, melder Danmarks Radio.

  Pernille Harder
  Foto: Patrick Post / AP
 • Everton-bråk blir politisak

  Politiet i Liverpool opnar etterforsking av bråket på Goodison Park under Evertons kamp mot Lyon i går kveld, melder BBC.

  Bråket involverte både spelarar og tilskodarar. Ein av tilskodarane gjekk inn i tumultane med eit barn på armen.

  Everton har i dag bannlyst denne tilskodaren frå Goodison Park.

  Bråk Everton - Lyon
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal