Hopp til innhold

– Jakob er en j###a råtass altså

NRK fikk være med på en av de siste treningene for yngstebror Jakob Ingebrigtsen (16) før Diamond League-stevnet lørdag. Der sjokkerte han faren sin med tempoet.

Så forfjamset blir pappa Gjert over sønnen Jakob

NRK var tilstede under en av de siste treningene for Ingebrigtsen-brødrene fredag før årets første store stevne i delstaten Oregon i USA. Det var Henrik mot Jakob, med pappa Gjert ved målstreken.

NRK møter en ganske målløs far og trener etterpå. Han måtte ty til blåspråk.

– Det var fort. Det var inni hælvete fort. Jakob er en j###a råtass, altså. Det er jo ikke bånn skuter engang. Helvete ta.

Se hele klippet i videovinduet øverst i saken

Kan bli historisk

Jakob Ingebrigtsen stiller lørdag kveld på startstreken i sitt første mile-løp (1609 meter) noensinne, under Diamond League-stevnet i Eugene delstaten Oregon.

Klokka 23 norsk tid stiller han med storebror Henrik (26) i «International Mile», og der kan yngste bror Ingebrigtsen bli historisk, om han kommer seg under fireminuttersgrensa.

Da blir han den yngste noensinne til å klare det. Forrige rekordholder er Jim Ryun, som klarte 3.59 i en alder av 17 år og 38 dager gammel. Jakob fyller 17 i september, og har allerede en pers på 3.42.44 på 1500 meter.

Jakob Ingebrigtsen

HÅPER PÅ HØY FART: Jakob Ingebrigtsen (16) skal løpe sin første engelske mile i Diamond League-stevnet i Oregon lørdag kveld.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Skal «ligge på halen»

NRK har fulgt Team Ingebrigtsen under oppkjøringen til Diamond League-stevnet, og Jakob er soleklar på at han vil under de magiske fire minuttene.

– Jeg håper på et felt med jevnt høy fart, der jeg kan ligge på halen og cruise inn til en god tid, sier han til NRK.

Og han har selvtilliten i orden.

– Jeg løp jo et løp (1500 meter, journ. anm.) her for et par uker siden på 3:43, og det tilsvarer rett under fire blank. Nå er jeg i veldig mye bedre form enn det jeg var da. Jeg har trent veldig bra i det siste, så jeg har troen jeg også, sier han videre.

Jakob har aldri løpt en mile før, men mener det er som en 1500 meter, «bare pluss hundre meter».

– Man må vel disponere løpet på samme måte. Når du kommer til samme sving så tenker du på samme måte, bare at du har løpt litt lenger før det, kanskje.

Så forfjamset blir pappa Gjert over sønnen Jakob

Skulle ikke vært med

Han avviser at det blir noe samarbeid med storebror Henrik lørdag kveld.

– Når vi står på start er vi konkurrenter. Samarbeid får du ikke noe igjen for med tanke på at det er så mange med og så stort felt, sier han.

Egentlig var ikke Jakob påmeldt stevnet i Eugene, så det var litt triksing som fikk ham inn. Konkurrent og storebror forteller:

– Jeg skrøt Jakob opp til en av de høyeste Nike-sjefene her. En time etterpå hadde han plass i stevnet. Etterpå har jeg hørt masse folk rundt forbi snakker om Jakob. At hvis han løper under fire blank så er han den yngste noensinne som løper under fire på milen. Det er noe stort i USA å løpe under fire blank på drømmemila, sier Henrik Ingebrigtsen.

Vil ikke legge press på yngstesønnen

De tre brødrene har trent flere steder i USA siden midten av april til sesongstart. Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen kom over 18. mai, og har fått være på sidelinjen i overkant av en uke. Han gleder seg til stevnet lørdag kveld, men vil ikke hausse opp sin yngste sønn.

– Å forvente noe av Jakob er nesten litt dårlig gjort. Han får springe i et internasjonalt heat, så du kan risikere at dette blir så stort for ham at han blir overveldet av stundens alvor.

– Jeg må minne ham og omgivelsene om at han fortsatt er 16 år. Han har en veldig stor kapasitet, og han har utvikla hurtigheten sin betydelig siste året. For å få ut det han har inne, må han løpe noen løp, men under normale omstendigheter skal han løpe under fire blank, sier Gjert til NRK.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal