Hopp til innhold

Slik skal de finne vinnergrossisten

Sportssjef Clas Brede Bråthen savner hoppsportens Petter Northug. Nå tar forbundet grep.

Clas Brede Bråthen

VIL HA MER: Sportssjefen jakter en verdenscupvinnergrossist fra Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi må klare å skape en vinnergrossist som Finland, Tyskland, Østerrike, Polen og Sveits har klart. De er alle bedre enn oss på det. Det må vi gjøre noe med, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Roar Ljøkelsøy er den som har flest verdenscupseire i Norge med sine 11. Østerrikeren Gregor Schlierenzauer har hele 53. Ljøkelsøy ligger på 24. plass sammenlagt.

– Det er altfor dårlig for en nasjon som ønsker å være verdens beste og viktigste hoppnasjon. Vi trenger norske profiler i hoppsporten som vi har i alpint og langrenn, sier Bråthen.

Tar grep

For første gang tar skiforbundet det fulle og hele ansvaret for de nest beste hopperne i Norge. De danner nå et b-landslag hvor de har ansatt trenere som følger laget hele sesongen. I tillegg skal organisasjonen heve kompetansen over hele linja.

– Grepene handler om å ta ansvar fullt og helt for de nest beste og sørge for kompetanseflyt i hele organisasjonen slik at man jobber målrettet tidligere med å skape fremtidige "klassikere", sier Bråthen.

Bryter med mye av det gamle

Kjetil Strandbråten

Kjetil Strandbråten har 20 års erfaring som trener. Nå blir han kompetansesjef i Norges Skiforbund.

Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / SCANPIX

Roy Erland Myrdal, Thomas Lobben og Henning Stensrud er ansatt som trenere for b-landslaget. I tillegg har forbundet ansatt den tidligere hoppeksperten i NRK, Kjetil Strandbråten, som kompetansesjef.

– Det er en ny retning. Man bryter med mye av det gamle. Man satser generelt mer på å øke kompetansen i hele organisasjonen. Det er noen omveltninger også på satsingsmodellen når det gjelder utøverne, sier Kjetil Strandbråten til NRK.

Sportssjef Clas Brede Bråthen har en drøm om en norsk hopper som vinner mer enn 20 verdenscupseire i sin karriere. Tom Hilde har foreløpig tre seire og er mestvinnende av de aktive hopperne. Han liker utviklingen i organisasjonen.

– Skal man ha de ordentlig gode så må det satses på flere. Det må satses tidligere. Og det må være en bedre struktur rundt det. Det kan det hende vi får til med den satsingen som blir gjort nå bak A-laget, sier Hilde til NRK.

Siste nytt

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

  • Opprykk til A-VM for paralandslaget

    Fredag kveld sikret Norges paralandslag i hockey opprykk til A-VM etter å ha knust Sverige 3-0.

    Lørdag har Norge mulighet til å sikre gull i B-VM når de møter Tyskland til finale. Kampen spilles i Skien Fritidspark.

Sendeplan

Kl. Program Kanal