NRK Meny
Normal

Slik skal de finne vinnergrossisten

Sportssjef Clas Brede Bråthen savner hoppsportens Petter Northug. Nå tar forbundet grep.

Clas Brede Bråthen

VIL HA MER: Sportssjefen jakter en verdenscupvinnergrossist fra Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi må klare å skape en vinnergrossist som Finland, Tyskland, Østerrike, Polen og Sveits har klart. De er alle bedre enn oss på det. Det må vi gjøre noe med, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Roar Ljøkelsøy er den som har flest verdenscupseire i Norge med sine 11. Østerrikeren Gregor Schlierenzauer har hele 53. Ljøkelsøy ligger på 24. plass sammenlagt.

– Det er altfor dårlig for en nasjon som ønsker å være verdens beste og viktigste hoppnasjon. Vi trenger norske profiler i hoppsporten som vi har i alpint og langrenn, sier Bråthen.

Tar grep

For første gang tar skiforbundet det fulle og hele ansvaret for de nest beste hopperne i Norge. De danner nå et b-landslag hvor de har ansatt trenere som følger laget hele sesongen. I tillegg skal organisasjonen heve kompetansen over hele linja.

– Grepene handler om å ta ansvar fullt og helt for de nest beste og sørge for kompetanseflyt i hele organisasjonen slik at man jobber målrettet tidligere med å skape fremtidige "klassikere", sier Bråthen.

Bryter med mye av det gamle

Kjetil Strandbråten

Kjetil Strandbråten har 20 års erfaring som trener. Nå blir han kompetansesjef i Norges Skiforbund.

Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / SCANPIX

Roy Erland Myrdal, Thomas Lobben og Henning Stensrud er ansatt som trenere for b-landslaget. I tillegg har forbundet ansatt den tidligere hoppeksperten i NRK, Kjetil Strandbråten, som kompetansesjef.

– Det er en ny retning. Man bryter med mye av det gamle. Man satser generelt mer på å øke kompetansen i hele organisasjonen. Det er noen omveltninger også på satsingsmodellen når det gjelder utøverne, sier Kjetil Strandbråten til NRK.

Sportssjef Clas Brede Bråthen har en drøm om en norsk hopper som vinner mer enn 20 verdenscupseire i sin karriere. Tom Hilde har foreløpig tre seire og er mestvinnende av de aktive hopperne. Han liker utviklingen i organisasjonen.

– Skal man ha de ordentlig gode så må det satses på flere. Det må satses tidligere. Og det må være en bedre struktur rundt det. Det kan det hende vi får til med den satsingen som blir gjort nå bak A-laget, sier Hilde til NRK.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal