Sjakk-Carlsen tror sydentrening kan gjøre ham til verdensmester

Magnus Carlsen (22) har ladet opp til verdensmesterjakten med svømming, volleyball og padel tennis på de solfylte Kanariøyene.

Neste uke starter Magnus Carlsen på det han kaller sin viktigste turnering noensinne. Målet er å vinne VM for første gang, og på veien dit har han vært på treningsleir i nordmenns Syden-paradis
Foto: Margret Hellan / Redigering: Jørgen Figenschou

SE VIDEO: Magnus Carlsen er offensiv før verdensmesterracet i London.

– Formen er bedre enn den bruker å være. Det er viktig for meg å føle meg bra, og sol, hav og sportsmuligheter føler jeg meg bra av, smiler Carlsen til NRK.no.

Neste uke reiser sjakkeneren til London for å delta i kandidatturneringen for første gang siden 2007.

Her møter han syv av de beste sjakkspillerne i verden for å avgjøre hvem som får sjansen til å ta regjerende verdensmester Viswanathan Anand ned fra tronen.

Med 14 partier over 3 uker mot verdens beste, blir det ekstra viktig med fysisk kapasitet, ifølge Carlsen.

– Det går på å ha det gøy og føle seg i form. Da spiller jeg bedre sjakk og holder ut lengre partier. Og dette blir min tøffeste turnering, sier Carlsen, som møter NRK.no og flere andre medier på Aker Brygge.

– VM er mer ryddig nå

Etter å ha deltatt i sin første kandidatturnering som 16-åring, boikottet han forrige verdensmesterskap i 2010 fordi han var uenig i oppsettet og «spillereglene».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

Her møter Magnus Carlsen pressen på Aker Brygge før turen går til London og kandidatturneringen.

Foto: NRK

Selv om han fortsatt mener at den regjerende verdensmesteren er for beskyttet, har det vært endringer i oppsettet som gjør at han nå er motivert for å kjempe om tittelen.

– Det handler først og fremst om formatet, at det er mer ryddig. Det er klarere hvem som skal være med, hvor det skal være, og kontraktene og betingelsene er blitt bedre. Da er jeg motivert, sier Carlsen, som aller helst skulle sett at tittelen ble utdelt etter et mesterskapsoppsett tilsvarende fotball-VM.

– Jeg er favoritt

Som soleklar ener på rankinglisten, hvor han har overgått den legendariske rekorden til Garry Kasparov, nøler han ikke med å se på seg selv som favoritt.

– Hvis jeg er på det nivået jeg vet jeg kan være, er sjansene gode. Jeg ser på meg selv som favoritt, men alle er kapable til å vinne. Ellers ville de ikke vært der, sier Carlsen, og legger til:

– I kandidatturneringen vil nok spillerne være enda bedre forberedt enn de vanligvis er. De er nok enda mer motiverte, og det øker viktigheten av å være forberedt i åpningene.

Ikke hørt noe fra Anand

Han vurderer sine to nærmeste naboer på rankinglisten, Vladimir Kramnik (2810 rankingpoeng) og Levon Aronian (2809), som sine to største utfordrere.

Men han tror ikke verdensmester Anand bryr seg nevneverdig om hvem som går seirende ut.

– Jeg tror ikke Anand tenker noe særlig på hvem som vinner. Jeg har ikke fått noen lykkeønskninger, nei, ler Carlsen.

PS! Padel tennis er en blanding av tennis og squash, som spilles av fire spillere med vegger rundt banen.

Siste nytt

 • Dette gikk ikke helt etter planen

 • Forstår at det stilles spørsmål

  Barcelona-sjef Ronald Koeman regner med at hans framtid i klubben vil bli tatt opp etter 3-3 mot Levante tirsdag.

  – Trenerne er alltid i søkelyset, men etter en andre omgang som det kan jeg forstår at det blir reist spørsmål om meg, sa Koeman ifølge Reuters.

  Barcelona ledet både 2-0 og 3-2, men klarte ikke å ta alle de tre poengene. Etter uavgjort-kampen er sjansen for å ta ligatittelen betraktelig mindre.

  Med to kamper igjen å spille er Barcelona ett poeng bak Atlético Madrid og ett foran Real Madrid. Begge hovedstadslagene har tre kamper igjen og kan skaffe seg en luke. Koeman har i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten i Barcelona.

  Spain Soccer La Liga. Ronald Koeman.
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Pep: – Den vanskeligste tittelen

  Pep Guardiola tok tirsdag sin tredje Premier League-tittel med Manchester City, og kaller denne sesongen ekstra spesiell.

  – Dette har vært en sesong som ikke ligner på noen annen. Dette var den vanskeligste, sa Guardiola etter å ha ledet laget til sitt sjuende seriegull.

  Tittelen ble sikret etter at Ole Gunnar Solskjær og et b-preget Manchester United tapte mot Leicester tirsdag kveld.

  Neste uke vil koronarestriksjonene lettes på, og det kan gjøre plass til 10.000 fans på plass når City spiller sin siste hjemmekamp mot Everton 23. mai. Da kan det bli en feiring som ligner på slik man er vant å se det.

  Britain Soccer Champion Man City
  Foto: Peter Byrne / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal