NRK Meny
Normal

Sjakk-Carlsen tror sydentrening kan gjøre ham til verdensmester

Magnus Carlsen (22) har ladet opp til verdensmesterjakten med svømming, volleyball og padel tennis på de solfylte Kanariøyene.

Neste uke starter Magnus Carlsen på det han kaller sin viktigste turnering noensinne. Målet er å vinne VM for første gang, og på veien dit har han vært på treningsleir i nordmenns Syden-paradis
Foto: Margret Hellan / Redigering: Jørgen Figenschou

SE VIDEO: Magnus Carlsen er offensiv før verdensmesterracet i London.

– Formen er bedre enn den bruker å være. Det er viktig for meg å føle meg bra, og sol, hav og sportsmuligheter føler jeg meg bra av, smiler Carlsen til NRK.no.

Neste uke reiser sjakkeneren til London for å delta i kandidatturneringen for første gang siden 2007.

Her møter han syv av de beste sjakkspillerne i verden for å avgjøre hvem som får sjansen til å ta regjerende verdensmester Viswanathan Anand ned fra tronen.

Med 14 partier over 3 uker mot verdens beste, blir det ekstra viktig med fysisk kapasitet, ifølge Carlsen.

– Det går på å ha det gøy og føle seg i form. Da spiller jeg bedre sjakk og holder ut lengre partier. Og dette blir min tøffeste turnering, sier Carlsen, som møter NRK.no og flere andre medier på Aker Brygge.

– VM er mer ryddig nå

Etter å ha deltatt i sin første kandidatturnering som 16-åring, boikottet han forrige verdensmesterskap i 2010 fordi han var uenig i oppsettet og «spillereglene».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

Her møter Magnus Carlsen pressen på Aker Brygge før turen går til London og kandidatturneringen.

Foto: NRK

Selv om han fortsatt mener at den regjerende verdensmesteren er for beskyttet, har det vært endringer i oppsettet som gjør at han nå er motivert for å kjempe om tittelen.

– Det handler først og fremst om formatet, at det er mer ryddig. Det er klarere hvem som skal være med, hvor det skal være, og kontraktene og betingelsene er blitt bedre. Da er jeg motivert, sier Carlsen, som aller helst skulle sett at tittelen ble utdelt etter et mesterskapsoppsett tilsvarende fotball-VM.

– Jeg er favoritt

Som soleklar ener på rankinglisten, hvor han har overgått den legendariske rekorden til Garry Kasparov, nøler han ikke med å se på seg selv som favoritt.

– Hvis jeg er på det nivået jeg vet jeg kan være, er sjansene gode. Jeg ser på meg selv som favoritt, men alle er kapable til å vinne. Ellers ville de ikke vært der, sier Carlsen, og legger til:

– I kandidatturneringen vil nok spillerne være enda bedre forberedt enn de vanligvis er. De er nok enda mer motiverte, og det øker viktigheten av å være forberedt i åpningene.

Ikke hørt noe fra Anand

Han vurderer sine to nærmeste naboer på rankinglisten, Vladimir Kramnik (2810 rankingpoeng) og Levon Aronian (2809), som sine to største utfordrere.

Men han tror ikke verdensmester Anand bryr seg nevneverdig om hvem som går seirende ut.

– Jeg tror ikke Anand tenker noe særlig på hvem som vinner. Jeg har ikke fått noen lykkeønskninger, nei, ler Carlsen.

PS! Padel tennis er en blanding av tennis og squash, som spilles av fire spillere med vegger rundt banen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka: Fellesstart