Se Carlsen-trekket som «ingen i verden forutså»

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Sjakkekspert tror Magnus Carlsen (22) overrasket Viswanahan Anand (43) med omvendt psykologi da nordmannen sikret en pangstart i tirsdagens VM-parti.

Magnus startet parti tre med hvit. Her ser du de første trekkene i det tredje partiet.

SE VIDEO: Magnus Carlsen sjokkerte sjakkekspertene da han valgte å kopiere åpningen fra VM-debuten.

Torstein Bae.

NRKs sjakkeskpert Torstein Bae ble svært overrasket da Magnus Carlsen valgte å gjenta åpningen fra lørdagens parti, som endte med Carlsen-retrett.

Foto: NRK
Atle Grønn

Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, beskriver trekket som genialt.

Foto: NRK

Nordmannen måtte ta til takke med nok en remis med hvite brikker i det tredje partiet, men det skyldtes på ingen måte åpningen.

For der Anand i manges øyne har en fordel med sterke åpninger, viste Carlsen at også han kan trylle ut fra startblokkene.

22-åringen valgte nemlig å åpne nøyaktig slik han gjorde i VM-kampens første parti, som endte med at nordmannen «måtte trekke i nødbremsen» etter kun 16 trekk.

– Det var et genitrekk som ingen i verden forutså. Han snudde fiasko til genialitet. Carlsen skaffet seg den fordelen han ville ha med den åpningen, sa Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, i NRK-sendingen.

– Alle forventet at han skulle begynne med dronning- eller kongebonden, men så gjentar han åpningen fra det første partiet, og åpner opp for løperen, fortsatte Grønn, tydelig imponert av sjakkollegen.

– Psykologisk spill

Sjakkeksperten peker på at Anand har brukt hviledagen mandag til å forberede seg på tenkelige åpningstrekk - men dette ble totalt oversett, tror Grønn.

– Jeg er fascinert av det psykologiske spillet her. Anand har nok forberedt seg på alle mulige åpninger, men det var nok det siste han hadde forventet. Carlsen bruker omvendt psykologi, sa Grønn.

Også NRKs sjakkeskspert Torstein Bae ble forundret da han kommenterte åpningen direkte.

– Det er et overraskende trekk. Han åpner med springeren ut. Det er ikke et trekk han har brukt mye, men først og fremst er det spesielt fordi han ikke fikk noe ut av det sist, sa Bae.

De to første trekkene var helt identiske med lørdagens «fiasko-åpning».

– Det tredje trekket er mer aggressivt fra Carlsen. Han flytter bonden opp fra C2 til C4, sa Bae.

 • Se Carlsens åpning i videovinduet over artikkelen!

– Vært livredde i månedsvis

Sjakkmester Atle Grønn kommenterte åpningen da han kom til NRK-studioet som gjest et par timer ut i partiet.

Den tidligere redaktøren i Norsk Sjakkblad synes Carlsens åpning var ekstra imponerende med tanke på ryktet til Anand.

– Vi sjakkinteresserte nordmenn har vært livredde for Anands åpninger i månedsvis, sa Grønn, som også understreket at Carlsen-trekket fort kunne fått et annet utfall.

– Grensen mellom genialitet og fiasko er hårfin på dette nivået, sa Grønn.

Til tross for at Carlsen skaffet seg et overtak i åpningen, klarte Anand å slå kraftig tilbake.

Inderen var faktisk lenge i posisjon til å angripe for seier, men 43-åringen ble defensiv i innspurten og ga Carlsen en enkel remis-sjanse.

Nordmannen sa på pressekonferansen etter partiet at han var «glad for å overleve» etter å ha mistet initiativet.

Anand

Viswanathan Anand (t.v.) kom seg etter hvert i en god posisjon til å angripe Magnus Carlsen.

Foto: Ap

Siste nytt

 • Quintero-perle sikret River trofeet

  Det har vært mye bråk rundt årets Copa Libertadores-finale. Søndag ble den endelig spilt, i Madrid. Kampen gikk til ekstraomganger etter Benedetto- og Pratto-scoringer, og der fikk Boca rødt kort. Da klinket Juan Quintero til med strak vrist. Ballen smalt via tverrliggeren og i mål. Boca kastet keeperen frem, og Martinez scoret 3-1 i åpent nett. River Plate er årets Libertadores-mestere.

  Quintero
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Elverum med sjokktap mot bunnlag

  Elverum gikk på en skikkelig håndballmine med 29-30-smellen borte mot Nærbø. Søndagens seriekamp bød på hele tre røde kort. – Vi er for dårlige, rett og slett, sa trener Michael Apelgren til Østlendingen.

  Mesterligaen i håndball : Elverum - Orlen Wisla Plock (Polen)(28-30)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Real slo tabelljumboen 1-0

  Real Madrid imponerte ikke i 1-0-seieren over lilleputten Huesca. Bare en tidlig scoring fra Gareth Bale holdt liv i gulldrømmen for giganten fra hovedstaden. Han klemte til med en volley etter åtte minutter, og det holdt så vidt mot tabelljumboen.

  Gareth Bale
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal