Se Carlsen-trekket som «ingen i verden forutså»

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Sjakkekspert tror Magnus Carlsen (22) overrasket Viswanahan Anand (43) med omvendt psykologi da nordmannen sikret en pangstart i tirsdagens VM-parti.

Magnus startet parti tre med hvit. Her ser du de første trekkene i det tredje partiet.

SE VIDEO: Magnus Carlsen sjokkerte sjakkekspertene da han valgte å kopiere åpningen fra VM-debuten.

Torstein Bae.

NRKs sjakkeskpert Torstein Bae ble svært overrasket da Magnus Carlsen valgte å gjenta åpningen fra lørdagens parti, som endte med Carlsen-retrett.

Foto: NRK
Atle Grønn

Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, beskriver trekket som genialt.

Foto: NRK

Nordmannen måtte ta til takke med nok en remis med hvite brikker i det tredje partiet, men det skyldtes på ingen måte åpningen.

For der Anand i manges øyne har en fordel med sterke åpninger, viste Carlsen at også han kan trylle ut fra startblokkene.

22-åringen valgte nemlig å åpne nøyaktig slik han gjorde i VM-kampens første parti, som endte med at nordmannen «måtte trekke i nødbremsen» etter kun 16 trekk.

– Det var et genitrekk som ingen i verden forutså. Han snudde fiasko til genialitet. Carlsen skaffet seg den fordelen han ville ha med den åpningen, sa Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk, i NRK-sendingen.

– Alle forventet at han skulle begynne med dronning- eller kongebonden, men så gjentar han åpningen fra det første partiet, og åpner opp for løperen, fortsatte Grønn, tydelig imponert av sjakkollegen.

– Psykologisk spill

Sjakkeksperten peker på at Anand har brukt hviledagen mandag til å forberede seg på tenkelige åpningstrekk - men dette ble totalt oversett, tror Grønn.

– Jeg er fascinert av det psykologiske spillet her. Anand har nok forberedt seg på alle mulige åpninger, men det var nok det siste han hadde forventet. Carlsen bruker omvendt psykologi, sa Grønn.

Også NRKs sjakkeskspert Torstein Bae ble forundret da han kommenterte åpningen direkte.

– Det er et overraskende trekk. Han åpner med springeren ut. Det er ikke et trekk han har brukt mye, men først og fremst er det spesielt fordi han ikke fikk noe ut av det sist, sa Bae.

De to første trekkene var helt identiske med lørdagens «fiasko-åpning».

– Det tredje trekket er mer aggressivt fra Carlsen. Han flytter bonden opp fra C2 til C4, sa Bae.

 • Se Carlsens åpning i videovinduet over artikkelen!

– Vært livredde i månedsvis

Sjakkmester Atle Grønn kommenterte åpningen da han kom til NRK-studioet som gjest et par timer ut i partiet.

Den tidligere redaktøren i Norsk Sjakkblad synes Carlsens åpning var ekstra imponerende med tanke på ryktet til Anand.

– Vi sjakkinteresserte nordmenn har vært livredde for Anands åpninger i månedsvis, sa Grønn, som også understreket at Carlsen-trekket fort kunne fått et annet utfall.

– Grensen mellom genialitet og fiasko er hårfin på dette nivået, sa Grønn.

Til tross for at Carlsen skaffet seg et overtak i åpningen, klarte Anand å slå kraftig tilbake.

Inderen var faktisk lenge i posisjon til å angripe for seier, men 43-åringen ble defensiv i innspurten og ga Carlsen en enkel remis-sjanse.

Nordmannen sa på pressekonferansen etter partiet at han var «glad for å overleve» etter å ha mistet initiativet.

Anand

Viswanathan Anand (t.v.) kom seg etter hvert i en god posisjon til å angripe Magnus Carlsen.

Foto: Ap

Siste nytt

 • Ljungberg fekk sin fyrste siger

  Arsenal tok sin fyrste siger under Fredrik Ljungberg da dei slo byrival West Ham 3-1 borte måndag kveld. London-laget hadde ikkje vunne sidan 6.oktober i heimleg serie og er nå på 9.-plass i Premier League. Martinelli, Pepe og Aubameyang scora Arsenals mål.

  Arsenal feirar mål mot West Ham
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Under formell etterforskning

  Tidligere UEFA-president Michel Platini risikerer tiltale for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av fotball-VM til Qatar i 2022.

  Etter tre års etterforskning har det franske økokrim PNF besluttet å sende saken videre i rettssystemet, og det skal nå settes i gang formell etterforskning av en såkalt forhørsdommer, skriver Mediapart.

  AFP_1HM9GX
  Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
 • Dette er EM-troppen i håndball

  Dette er den norske EM-troppen i håndball. EM spilles i Norge, Sverige og Østerrike i januar.

  Torbjørn Bergerud, Espen Christensen, Kristian Sæverås, Magnus Jøndal, Alexander Blonz, Kristian Bjørnsen, Kevin Gulliksen, Bjarte Myrhol, Petter Øverby, Magnus Gullerud, Sander Sagosen, William Aar, Gøran Johannessen, Christian O'Sullivan, Sander Øverjordet, Eivind Tangen, Harald Reinkind, Magnus Rød.

  VM Håndball 2019 menn. Norge - Ungarn. 36-26.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal