Hopp til innhold

Slik kunne «der Bomber» sette tidenes scoringsrekord

I kveld kan Lionel Messi slå Gerd Müllers vanvittige rekord på 85 mål på ett kalenderår. Her er historien om hvordan «der Bomber» kunne score 1,7 mål i uka.

Gert Muller scoret 68 mål på 62 landskamper. Mer trenger man vel ikke si.

VIDEO: Her kan du se hvordan Gerd Müller «bombet» inn mål for Vest-Tyskland.

Messi

Her tusler Lionel Messi av banen etter å ha årets 83. og 84. mål mot Athletic Bilbao i 5-1-seieren i helgen.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Året er 1972. 27 år gamle Gerd Müller har allerede vært med på å bringe Bayern München opp fra nivå to i Tyskland til landets desidert beste klubb.

20. januar, etter vinterpausen, fortsetter Bayern Münchens ferd mot sitt andre seriemesterskap – og det er også starten på Gerd Müllers forbløffende scoringsrekord.

München-laget møter Fortuna Dusseldorf på bortebane. Müller er usynlig i kampen frem til det 70. minutt. Men så, på en corner, stiger den 176 centimeter høye tyskeren til værs og header inn kampens eneste mål - selvfølgelig fra kloss hold, som vanlig.

– Müller var først og fremst en avslutter i boksen. Han var sjelden med på det oppbyggende spillet, han vartet sjelden opp med finesser og han var ikke særlig god på å gjøre medspillerne gode. Men i boksen var han livsfarlig, sier NRKs fotballekspert Arne Scheie.

Müller fortsatte å hamre inn mål i Bundesligaen. 42 for å være eksakt. På 34 kamper.

Men da mangler det fortsatt svimlende 43 mål.

Vant EM på «egenhånd»

Noen av dem scoret Gerd Müller for Vest-Tyskland, selvsagt. «Der Bomber» har smått utrolige 68 mål på 62 landslagskamper.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Tito Vilanova, Barcelonas manager, sparer nesten hele laget i kveldens kamp mot Benfica. Men Lionel Messi spiller - i håp om å ta Gerd Müllers scoringsrekord. Forsvarsspiller Adriano Correia sier lagkameratene skal gjøre alt de kan for å hjelpe Messi. Bilder fra Barcelonas trening og pressekonferanse.

VIDEO: Se hva Barcalona-trener Tito Vilanova sier om Lionel Messis rekordjakt mot Benfica i kveld.

I 1972 vant Vest-Tyskland EM i Belgia, men det var det gamle sluttspillsystemet: To kvartfinaleoppgjør, én semifinale og én finale.

Gerd Müller ble mesterskapets toppscorer med fem mål. Ett i den ene kvartfinalen mot England (3-1 sammenlagt), to i semifinalen mot Belgia (2-0) og to i finalen hvor Sovjetunionen ble nedsablet 3-0.

Legg til åtte mål på tre privatlandskamper, hvor fire kom mot Sovjetunionen og fire mot Sveits, er vi på 13 landslagsmål på 7 kamper.

– Müllers statistikk for landslaget taler for seg selv. Det er også viktig å få frem at han spilte for et Vest-Tyskland som dominerte på 70-tallet. De vant også VM i 1974, sier Scheie.

Landslagsmålene gir 56 mål på 41 kamper, og det var duket for mer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gerd Müller

Ger Müller header ballen mot Norges mål under en landskamp i 1971. Året etter skulle han levere fotballhistoriens (så langt) råeste målfest.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Herjet i Europa

Bayern München vant den tyske cupen i 1971, dermed spilte Gerd Müller cupvinnercupen i 1972/73-sesongen. Her ble det kun ett mål i kvartfinalen mot Steaua Bucuresti.

Men høsten 1972 kvalifiserte Bayern München seg til europacupen. I de innledende rundene, hvor tyskerne selvsagt var seedet, valset Bayern München over motstanderne.

Først scoret Gerd Müller tre mot Galatasary i september. I neste måned vartet han opp med hele sju mål i kampene mot kypriotiske Omonia Nicosia.

11 mål på 6 kamper i Europa, altså.

– Müller hadde et lavt tyngdepunkt og en vanvittig nese for mål. Mange av målene ble pirket over mållinjen. Når du ikke trodde ballen skulle rekke å trille inn, dukket Müller ofte opp og fullførte jobben, sier tidligere landslagsspiss Jan Åge Fjørtoft.

I 1971/72-sesongen tok Bayern München seg også videre til åttedelsfinalen i den tyske cupen. Her ventet Braunschweig, men Müller gikk målløs av banen i begge oppgjørene.

I kvartfinalen mot Köln våknet «Der Bomber» igjen. Først ett. Så to. Men Bayern München ble slått ut.

Det var også i den tyske cupen Müllers siste mål i 1972 ble satt inn. Den neste sesongen trakk Bayern München nemlig nivå to-laget Barmbek-Uhlenhorst fra Hamburg.

Fjørtoft

Jan Åge Fjørtoft scoret 20 mål på 71 landslagskamper for Norge. Her feirer han en scoring mot Luxembourg på Ullevaal i 1995.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I det første oppgjøret scoret han ett. 20. desember, ti dager senere, kronet han et vanvittig år med et hattrick.

Nei, vent. Det mangler fortsatt 12 mål.

Den «glemte» turneringen

Svaret finner vi i den gjenglemte og nå nedlagte turneringen DFB-Ligapokal, eller den tyske ligacupen.

Turneringen ble opprettet i 1997, og i 2008 ble den erstattet av den tyske supercupen hvor Bundesliga-vinneren møter cupvinneren.

Men i 1972, da München arrangerte sommer-OL, hadde ligacupen en meget tidlig førpremiere fordi lekene utsatte sesongstarten i Bundesligaen.

Derfor ble ligacupen introdusert: 32 lag, 16 av Bundesliga-lagene og 16 fra nivå 2, ble fordelt i 8 grupper.

Müller ble hvilt i den første kampen mot Stuttgart, men så satte stjernen i gang bombingen: To mot 1860 München, hattrick mot Stuttgart, ett mot Bayern Hof, hattrick mot 1860 München og et nytt hattrick mot Bayern Hof.

– Tidenes beste

Til tross for hattricket ble Bayern München slått ut av Bayern Hof. 5-4. Men ligacupen ga ham tolv mål på nøyaktig én måned.

Likevel: Gerd Müller scoret 85 mål på 60 kamper. Lionel Messi har foreløpig 84 mål på 64.

Arne Scheie

NRKs fotballekspert Arne Scheie har fulgt karrieren til både Gerd Müller og Lionel Messi.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

– Det blir uansett ikke riktig å sammenligne målscorere fra to forskjellige epoker på to forskjellige lag. Derfor synes jeg ikke det har noe å si at Messi får flere kamper å gjøre det på. Antall mål teller, sier Fjørtoft til NRK.no.

Han har fulgt tysk fotball for SKY og mesterligaen for Viasat de siste sesongene. Dermed har han god oversikt over prestasjonene til både Müller og Messi.

– Jeg mener Messi allerede er tidenes beste fotballspiller. Müller var en notorisk målgjører, men Messi har det magiske over seg i tillegg, sier Fjørtoft, og får støtte av Scheie:

– Du hører sjeldent Müller i diskusjonen blant historiens beste fotballspiller.

Fjørtoft er sterkt uenig med de som mener Lionel Messi må vinne noe med Argentina før tittelen «tidenes beste fotballspiller» blir udiskutabel.

– Mange sier at Messi ikke kan være tidenes beste fotballspiller fordi han ikke har vunnet VM. Som jeg har sagt tidligere: George Best spilte aldri i VM, det gjorde jeg. Gjør det meg til en bedre fotballspiller? spør Fjørtoft retorisk.

 • Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Siste nytt

 • Problemene fortsatte for Hauger i Ungarn – ble likevel nummer fem i sprintløpet

  Dennis Hauger viste lovende takter og endte som nummer fem på Formel 2-sprinten i Ungarn etter motorproblemer.

  Hauger ble fredag nummer seks i kvaliken, og skulle dermed startet i det femte beste startsporet i lørdagens sprint. Zane Maloney fikk imidlertid problemer før start, og Hauger startet plutselig som nummer fire.

  I Formel 2 blir rekkefølgen på topp ti fra kvalifiseringen snudd på hodet når det skal kjøres sprint. Søndag åpner Hauger hovedløpet fra 6.-plass.

  Nordmannen fikk imidlertid ikke noe god start med hjulspinn og mistet 4.-plassen med en gang til Victor Martins.

  Hauger var flere ganger nære å kjøre forbi franskmannen igjen, men dessverre fikk han problemer med motoren omtrent halvveis ut i løpet og ble dermed også forbikjørt av Enzo Fittipaldi.

  Med fem runder igjen av løpet tok Aurskog-gutten igjen Fitiipaldi og sikret 5.-plassen på sprinten.

  Før VM-helgen i Ungarn lå Hauger som nummer sju i VM-sammendraget, 67 poeng bak ledende Isack Hadjar fra Frankrike.

  (NTB)

  _alyeMLFSaM
  Foto: NTB
 • Knutsen får sterk kritikk – blir likevel ikke sanksjonert

  Kjetil Knutsen blir ikke sanksjonert for hendelsen mot Sandefjord.

  Det bekrefter Norges Fotballforbund i en melding.

  I kampen mot Sandefjord 11. juli fikk en Bodø/Glimt-spiller hodeskade, men Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen valgte å ikke høre på det medisinske personellet som mente han burde bli byttet ut.

  Påtalenemnda har vurdert Kjetil Knutsens opptreden i kampen mellom Sandefjord og Bodø/Glimt.

  – NFFs påtalenemnd har vurdert om Knutsens opptreden kan danne grunnlag for disiplinære reaksjoner. Etter en grundig vurdering, som ble oversendt klubben fredag formiddag, har nemnda konkludert med at det ikke foreligger tilstrekkelig hjemmel i regelverket for å sanksjonere Knutsen for hans oppførsel, står det i meldingen.

  – Selv om saken henlegges, ønsker nemnda å understreke at den finner Knutsens oppførsel sterkt kritikkverdig. Hodeskader kan ha alvorlige og langvarige helsemessige konsekvenser.

  NFFs prosedyre for håndtering av hodeskader har karakter av å være en veiledning/retningslinje, og er ikke et regelverk som det kan knyttes rettsvirkinger til.

  – Påtalenemnda har derfor besluttet at saken ikke skal forfølges videre.

  Fredag tok Knutsen selvkritikk:

  – Jeg får med meg lite. Det er en styrke, men kan være en svakhet. I denne sammenhengen synes jeg det var en svakhet, fordi jeg ikke helt tar den ledelsen jeg synes jeg bør ta både under og etter kampen. Jeg må bare beklage, og så må jeg gå videre. Det er det jeg har prøvd å gjøre, sier han til NRK.

  Eliteserien fotball 2024: FK Haugesund - Bodø/Glimt (0-1)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Solberg herjer i Rally Latvia

  Oliver Solberg fikk det ikke helt til å funke på lørdagens tre første fartsprøver, men leder likevel stort i WRC2-klassen i Rally Latvia.

  Solberg har vunnet åtte av de tolv første fartsprøvene. Det har gitt han en ledelse på 25,2 sekunder ned til finske Mikko Heikkilä på 2.-plass.

  Før lørdagens morgenøkt hadde norsk-svensken en ledelse på 31,1 sekunder ned til finnen, men endte som nummer tre på de tre første fartsprøvene og tapte nesten sju sekunder.

  Solberg klinket imidlertid til med nok en seier på den 12. fartsprøven og tok tilbake et sekund på den finske rivalen.

  22-åringen, som kjører på svensk lisens, er i knallform om dagen. I slutten av juni endte han som to i WRC2-klassen i Rally Polen, mens han vant EM-runden på hjemmebane i Karlstad to uker tidligere.

  Der er ingen norske deltakere med i helgens rally i Latvia.

  Senere lørdag skal det kjøres ytterligere fire fartsprøver, før det skal avgjøres med de fire siste rundene på søndag.

  (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal