Hopp til innhold

Slik kunne «der Bomber» sette tidenes scoringsrekord

I kveld kan Lionel Messi slå Gerd Müllers vanvittige rekord på 85 mål på ett kalenderår. Her er historien om hvordan «der Bomber» kunne score 1,7 mål i uka.

Gert Muller scoret 68 mål på 62 landskamper. Mer trenger man vel ikke si.

VIDEO: Her kan du se hvordan Gerd Müller «bombet» inn mål for Vest-Tyskland.

Messi

Her tusler Lionel Messi av banen etter å ha årets 83. og 84. mål mot Athletic Bilbao i 5-1-seieren i helgen.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Året er 1972. 27 år gamle Gerd Müller har allerede vært med på å bringe Bayern München opp fra nivå to i Tyskland til landets desidert beste klubb.

20. januar, etter vinterpausen, fortsetter Bayern Münchens ferd mot sitt andre seriemesterskap – og det er også starten på Gerd Müllers forbløffende scoringsrekord.

München-laget møter Fortuna Dusseldorf på bortebane. Müller er usynlig i kampen frem til det 70. minutt. Men så, på en corner, stiger den 176 centimeter høye tyskeren til værs og header inn kampens eneste mål - selvfølgelig fra kloss hold, som vanlig.

– Müller var først og fremst en avslutter i boksen. Han var sjelden med på det oppbyggende spillet, han vartet sjelden opp med finesser og han var ikke særlig god på å gjøre medspillerne gode. Men i boksen var han livsfarlig, sier NRKs fotballekspert Arne Scheie.

Müller fortsatte å hamre inn mål i Bundesligaen. 42 for å være eksakt. På 34 kamper.

Men da mangler det fortsatt svimlende 43 mål.

Vant EM på «egenhånd»

Noen av dem scoret Gerd Müller for Vest-Tyskland, selvsagt. «Der Bomber» har smått utrolige 68 mål på 62 landslagskamper.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Tito Vilanova, Barcelonas manager, sparer nesten hele laget i kveldens kamp mot Benfica. Men Lionel Messi spiller - i håp om å ta Gerd Müllers scoringsrekord. Forsvarsspiller Adriano Correia sier lagkameratene skal gjøre alt de kan for å hjelpe Messi. Bilder fra Barcelonas trening og pressekonferanse.

VIDEO: Se hva Barcalona-trener Tito Vilanova sier om Lionel Messis rekordjakt mot Benfica i kveld.

I 1972 vant Vest-Tyskland EM i Belgia, men det var det gamle sluttspillsystemet: To kvartfinaleoppgjør, én semifinale og én finale.

Gerd Müller ble mesterskapets toppscorer med fem mål. Ett i den ene kvartfinalen mot England (3-1 sammenlagt), to i semifinalen mot Belgia (2-0) og to i finalen hvor Sovjetunionen ble nedsablet 3-0.

Legg til åtte mål på tre privatlandskamper, hvor fire kom mot Sovjetunionen og fire mot Sveits, er vi på 13 landslagsmål på 7 kamper.

– Müllers statistikk for landslaget taler for seg selv. Det er også viktig å få frem at han spilte for et Vest-Tyskland som dominerte på 70-tallet. De vant også VM i 1974, sier Scheie.

Landslagsmålene gir 56 mål på 41 kamper, og det var duket for mer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gerd Müller

Ger Müller header ballen mot Norges mål under en landskamp i 1971. Året etter skulle han levere fotballhistoriens (så langt) råeste målfest.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Herjet i Europa

Bayern München vant den tyske cupen i 1971, dermed spilte Gerd Müller cupvinnercupen i 1972/73-sesongen. Her ble det kun ett mål i kvartfinalen mot Steaua Bucuresti.

Men høsten 1972 kvalifiserte Bayern München seg til europacupen. I de innledende rundene, hvor tyskerne selvsagt var seedet, valset Bayern München over motstanderne.

Først scoret Gerd Müller tre mot Galatasary i september. I neste måned vartet han opp med hele sju mål i kampene mot kypriotiske Omonia Nicosia.

11 mål på 6 kamper i Europa, altså.

– Müller hadde et lavt tyngdepunkt og en vanvittig nese for mål. Mange av målene ble pirket over mållinjen. Når du ikke trodde ballen skulle rekke å trille inn, dukket Müller ofte opp og fullførte jobben, sier tidligere landslagsspiss Jan Åge Fjørtoft.

I 1971/72-sesongen tok Bayern München seg også videre til åttedelsfinalen i den tyske cupen. Her ventet Braunschweig, men Müller gikk målløs av banen i begge oppgjørene.

I kvartfinalen mot Köln våknet «Der Bomber» igjen. Først ett. Så to. Men Bayern München ble slått ut.

Det var også i den tyske cupen Müllers siste mål i 1972 ble satt inn. Den neste sesongen trakk Bayern München nemlig nivå to-laget Barmbek-Uhlenhorst fra Hamburg.

Fjørtoft

Jan Åge Fjørtoft scoret 20 mål på 71 landslagskamper for Norge. Her feirer han en scoring mot Luxembourg på Ullevaal i 1995.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I det første oppgjøret scoret han ett. 20. desember, ti dager senere, kronet han et vanvittig år med et hattrick.

Nei, vent. Det mangler fortsatt 12 mål.

Den «glemte» turneringen

Svaret finner vi i den gjenglemte og nå nedlagte turneringen DFB-Ligapokal, eller den tyske ligacupen.

Turneringen ble opprettet i 1997, og i 2008 ble den erstattet av den tyske supercupen hvor Bundesliga-vinneren møter cupvinneren.

Men i 1972, da München arrangerte sommer-OL, hadde ligacupen en meget tidlig førpremiere fordi lekene utsatte sesongstarten i Bundesligaen.

Derfor ble ligacupen introdusert: 32 lag, 16 av Bundesliga-lagene og 16 fra nivå 2, ble fordelt i 8 grupper.

Müller ble hvilt i den første kampen mot Stuttgart, men så satte stjernen i gang bombingen: To mot 1860 München, hattrick mot Stuttgart, ett mot Bayern Hof, hattrick mot 1860 München og et nytt hattrick mot Bayern Hof.

– Tidenes beste

Til tross for hattricket ble Bayern München slått ut av Bayern Hof. 5-4. Men ligacupen ga ham tolv mål på nøyaktig én måned.

Likevel: Gerd Müller scoret 85 mål på 60 kamper. Lionel Messi har foreløpig 84 mål på 64.

Arne Scheie

NRKs fotballekspert Arne Scheie har fulgt karrieren til både Gerd Müller og Lionel Messi.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

– Det blir uansett ikke riktig å sammenligne målscorere fra to forskjellige epoker på to forskjellige lag. Derfor synes jeg ikke det har noe å si at Messi får flere kamper å gjøre det på. Antall mål teller, sier Fjørtoft til NRK.no.

Han har fulgt tysk fotball for SKY og mesterligaen for Viasat de siste sesongene. Dermed har han god oversikt over prestasjonene til både Müller og Messi.

– Jeg mener Messi allerede er tidenes beste fotballspiller. Müller var en notorisk målgjører, men Messi har det magiske over seg i tillegg, sier Fjørtoft, og får støtte av Scheie:

– Du hører sjeldent Müller i diskusjonen blant historiens beste fotballspiller.

Fjørtoft er sterkt uenig med de som mener Lionel Messi må vinne noe med Argentina før tittelen «tidenes beste fotballspiller» blir udiskutabel.

– Mange sier at Messi ikke kan være tidenes beste fotballspiller fordi han ikke har vunnet VM. Som jeg har sagt tidligere: George Best spilte aldri i VM, det gjorde jeg. Gjør det meg til en bedre fotballspiller? spør Fjørtoft retorisk.

 • Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Siste nytt

 • Riises Avaldsnes rystet Vålerenga

  Serieleder Vålerenga har vært i en egen klasse til nå i Toppserien, men mot John Arne Riises Avaldsnes gikk Oslo-laget på en real smell. Kampen endte til slutt 1–1, og dermed endte seiersrekken til Vålerenga, som ikke hadde gitt fra seg poeng på fem kamper.

  – Det er klart at det er skuffede Vålerenga-spillere som ikke får med seg tre poeng mot Avaldsnes, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

  Vålerenga tok ledelsen på et selvmål etter et drøyt kvarter. Karina Sæviks avslutningsforsøk ble reddet av keeper Kelsey Daugherty, men returen gikk rett i en uheldig Susan Duah og spratt i eget mål.

  Tabelljumboen lot seg ikke sette ut og gjorde en god prestasjon mot den suverene serielederen. I det 65. minutt kom et fortjent utligningsmål da Maria Hovmark nikket inn et innlegg fra Kristina Svandal.

  Synne Skinnes Hansen sto for målene da Rosenborg vant borte mot LSK Kvinner i kampen om å være Vålerengas nærmeste utfordrer. Det NRK-sendte oppgjøret mellom Brann og Stabæk fra Bergen endte uten scoringer.

  (NRK / NTB)

  Avaldsnes har hatt det tøft i Toppserien i år og mange trodde de skulle få det tøft mot serielederen Vålerenga.
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg ser fram til å se dere i Jeddah, sier Benzema i en kort melding.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Norges sandvolleyballstjerner innledet med seier

  Begge de norske lagene vant da kvalifiseringen til den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball ble innledet i Lillesand. Onsdag er det semifinaler.

  Det er en av sju kvalifiseringsturneringer som leder fram til et sluttspill. Sluttspillvinneren i hver klasse sikrer en kvoteplass til OL i Paris, og det er målet for de norske.

  Det startet da Norge slo Estland i det innledende spillet. Mathias Berntsen og Hendrik Mol slo Kaur Erik Kais/Rasmus Meius 2-0 (21-14, 21-14) før Anders Mol og Christian Sørum inntok sanden og slo Urmas Piik/Dimitriy Korotkov 2-0 (21-15, 21-15).

  Begge de norske kvinnelagene slo sine danske motstandere i strake sett. Først vant 2.-laget Kirstine Garder/Ingrid Lunde 2-0 (21-16, 21-12) over Pia Hove/Astrid Mellmølle, så vant Sunniva Helland-Hansen/Emilie Olimstad 2-0 (21-18, 21-12) over Clara Windelleff/Sofia Nørager Bisgaard.

  (NTB)

  Christian Sørum og Anders Mol
  Foto: Ksenia Novikova / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste