Slik så fingertuppene ut etter en tur over Grønland

En ekspedisjon over Grønland kan koste dyrt. For Egil Nilsen (58) røk nesten fingertuppene.

Finger Egil Nilsen Grønland

FRYST: Egil Nilsens hånd etter turen over Grønland.

Foto: JØRGEN AUKLAND / PRIVAT

– Fingrene så ikke bra ut. Skadene kom allerede på dag to. Han måtte navigere med GPS i 25 minusgrader og vind, sier Jørgen Aukland til NRK.

Turkamerat Egil Nilsens fingertupper var så frosne at de var helt grå etter rundt seks døgn over Grønlandsisen. Han hadde ansvaret for navigasjonen, og måtte ta av seg vottene litt oftere enn de andre. Det kunne fått alvorlige konsekvenser.

– Det der er gult kort. og du vet hva som skjer når du får to gule. Det er vanlig å få problemer med kulden, men dette kunne gått galt, sier Lars Ebbesen, som var ekspedisjonens rådgiver.

– Folk har mistet ledd

Han har blant annet ansvaret for å holde øye med været, og vurdert om det er trygt å gå. Han fikk ikke mange beskjedene underveis, og var ikke klar over nøyaktig hvordan det sto til med kvartetten på Grønlandsisen.

– Fingrene er nok helt bra om seks til åtte uker. Men jeg kjenner til folk som har mistet ledd på vei over Grønland, sier han.

Anders Aukland

KALD: Anders Aukland.

Foto: Jørgne Aukland / Privat

Jørgen Aukland, Anders Aukland, Egil Nilsen og Eirik Bruland siktet på rekord i å krysse Grønland på ski, men ble stoppet av uvær midt på isbreen. De startet formidabelt, men til slutt ble uværet så voldsomt at rekordforsøket måtte avbrytes.

Nilsens fingre er én ting, men også Jørgen Aukland fikk problemer. Han slet tungt med å ta til seg næring underveis.

– Jeg har gått ned åtte kilo. Men mye av det er væske, jeg tror ikke jeg har gått ned så mye. Nå har jeg spist meg opp igjen, sier Aukland.

Værfast på østkysten

– Jeg slet med å ta til meg næring, og var ganske slapp. Jeg har aldri opplevd noe sånt. Vi gikk med så høy intensitet, og jeg hadde ikke nok fettlagre. Da begynte kroppen å bryte ned proteiner i stedet for fett og karbohydrater. Da får vi så mye syre i kroppen, og jeg klarte ikke ta til meg næring. Kroppen ville ikke ha noe som helst, sier Aukland.

Han fikk i seg mat gjennom pulver de hadde med, og kom seg til slutt til østkysten. Kvartetten har blitt sjekket av lege etter ankomsten, og har sjekket at alt er som det skal.

– Men det har kostet. Vi er dyktig slitne, sier Jørgen Aukland.

Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland

EKSPEDISJONEN: Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Svindal skadet tommelen

  Aksel Lund Svindal falt på gårsdagens Super-G-trening i Copper Mountain og skadet tommelen på venstrehånden. Det er ikke brudd, men så smertefullt at han ikke greier å holde staven selv. Derfor måtte han teipe fast staven i hånden på dagens trening og risikerer å gjøre det samme i sesongdebuten neste lørdag. – Selv om jeg staker litt dårligere taper jeg ikke så mye på start, så det er et alternativ som fungerer veldig bra, sier en positiv Svindal til NRK.

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Stjernen vraket til lagkonkurransen

  Landslagstrener for hopperne, Alexander Stöckl, forteller til NRK at Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel skal representere Norge i lagkonkurransen lørdag. Dermed vrakes Andreas Stjernen.

  Verdenscup skiflyging Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 6
VM sjakk: Parti 6: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Nasjonsligaen: Slovenia - Norge