Slik så fingertuppene ut etter en tur over Grønland

En ekspedisjon over Grønland kan koste dyrt. For Egil Nilsen (58) røk nesten fingertuppene.

Finger Egil Nilsen Grønland

FRYST: Egil Nilsens hånd etter turen over Grønland.

Foto: JØRGEN AUKLAND / PRIVAT

– Fingrene så ikke bra ut. Skadene kom allerede på dag to. Han måtte navigere med GPS i 25 minusgrader og vind, sier Jørgen Aukland til NRK.

Turkamerat Egil Nilsens fingertupper var så frosne at de var helt grå etter rundt seks døgn over Grønlandsisen. Han hadde ansvaret for navigasjonen, og måtte ta av seg vottene litt oftere enn de andre. Det kunne fått alvorlige konsekvenser.

– Det der er gult kort. og du vet hva som skjer når du får to gule. Det er vanlig å få problemer med kulden, men dette kunne gått galt, sier Lars Ebbesen, som var ekspedisjonens rådgiver.

– Folk har mistet ledd

Han har blant annet ansvaret for å holde øye med været, og vurdert om det er trygt å gå. Han fikk ikke mange beskjedene underveis, og var ikke klar over nøyaktig hvordan det sto til med kvartetten på Grønlandsisen.

– Fingrene er nok helt bra om seks til åtte uker. Men jeg kjenner til folk som har mistet ledd på vei over Grønland, sier han.

Anders Aukland

KALD: Anders Aukland.

Foto: Jørgne Aukland / Privat

Jørgen Aukland, Anders Aukland, Egil Nilsen og Eirik Bruland siktet på rekord i å krysse Grønland på ski, men ble stoppet av uvær midt på isbreen. De startet formidabelt, men til slutt ble uværet så voldsomt at rekordforsøket måtte avbrytes.

Nilsens fingre er én ting, men også Jørgen Aukland fikk problemer. Han slet tungt med å ta til seg næring underveis.

– Jeg har gått ned åtte kilo. Men mye av det er væske, jeg tror ikke jeg har gått ned så mye. Nå har jeg spist meg opp igjen, sier Aukland.

Værfast på østkysten

– Jeg slet med å ta til meg næring, og var ganske slapp. Jeg har aldri opplevd noe sånt. Vi gikk med så høy intensitet, og jeg hadde ikke nok fettlagre. Da begynte kroppen å bryte ned proteiner i stedet for fett og karbohydrater. Da får vi så mye syre i kroppen, og jeg klarte ikke ta til meg næring. Kroppen ville ikke ha noe som helst, sier Aukland.

Han fikk i seg mat gjennom pulver de hadde med, og kom seg til slutt til østkysten. Kvartetten har blitt sjekket av lege etter ankomsten, og har sjekket at alt er som det skal.

– Men det har kostet. Vi er dyktig slitne, sier Jørgen Aukland.

Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland

EKSPEDISJONEN: Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Dæhli scoret da Nürnberg vant

  Etter nesten en omgang uten mål startet Mats Møller Dæhli det som ble en målfest for sitt Nürnberg med sin scoring. Laget vant til slutt 4-0 over Heidenheim.

  Nürnberg kjemper om opprykk til Bundesliga og jakter Dæhlis tidligere klubb St. Pauli på toppen av tabellen i 2. Bundesliga.

  Scoringen til Dæhli var en lekker avslutning fra like utenfor boksen. Ballen trillet inn til nordmannen som smalt ballen i krysset bak en sjanseløs Heidenheim-keeper.

  Etter pause fortsatte Nürnberg å male på og ga seg ikke før de sikret 4-0 helt på tampen.

  JJ-gf1z3tuk
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Marerittkamp for Norwich og Normann

  Et gulljagende Chelsea slo Norwich hele 7-0 lørdag.

  Mason Mount (3), Callum Hudson-Odoi, Reece James, Ben Chilwell og Max Aarons (selvmål) sørget for målene.

  I tillegg fikk gjestene Ben Gibson utvist i det som ble en marerittkamp.

  Mathias Normann spilte hele kampen for Norwich. Med åtte minutter igjen å spille handset han i feltet og ga Chelsea straffe. Mounts forsøk ble reddet, men Tim Krul i Norwich-målet sto ikke på streken, og Chelsea fikk skyte straffen på nytt. På andre forsøk ble det scoring.

  Chelsea leder nå Premier League fire poeng foran Liverpool, mens Norwich ligger helt sist på tabellen.

 • Johnsen slo Riise i trenerduellen

  Ronny Johnsen og hans Eik Tønsberg slo byrival John Arne Riises Flint Tønsberg 3-1 lørdag.

  Dermed farter laget til Johnsen mot opprykk til 2. divisjon.

  John Arne Riise
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal