NRK Meny
Normal

Slik så fingertuppene ut etter en tur over Grønland

En ekspedisjon over Grønland kan koste dyrt. For Egil Nilsen (58) røk nesten fingertuppene.

Finger Egil Nilsen Grønland

FRYST: Egil Nilsens hånd etter turen over Grønland.

Foto: JØRGEN AUKLAND / PRIVAT

– Fingrene så ikke bra ut. Skadene kom allerede på dag to. Han måtte navigere med GPS i 25 minusgrader og vind, sier Jørgen Aukland til NRK.

Turkamerat Egil Nilsens fingertupper var så frosne at de var helt grå etter rundt seks døgn over Grønlandsisen. Han hadde ansvaret for navigasjonen, og måtte ta av seg vottene litt oftere enn de andre. Det kunne fått alvorlige konsekvenser.

– Det der er gult kort. og du vet hva som skjer når du får to gule. Det er vanlig å få problemer med kulden, men dette kunne gått galt, sier Lars Ebbesen, som var ekspedisjonens rådgiver.

– Folk har mistet ledd

Han har blant annet ansvaret for å holde øye med været, og vurdert om det er trygt å gå. Han fikk ikke mange beskjedene underveis, og var ikke klar over nøyaktig hvordan det sto til med kvartetten på Grønlandsisen.

– Fingrene er nok helt bra om seks til åtte uker. Men jeg kjenner til folk som har mistet ledd på vei over Grønland, sier han.

Anders Aukland

KALD: Anders Aukland.

Foto: Jørgne Aukland / Privat

Jørgen Aukland, Anders Aukland, Egil Nilsen og Eirik Bruland siktet på rekord i å krysse Grønland på ski, men ble stoppet av uvær midt på isbreen. De startet formidabelt, men til slutt ble uværet så voldsomt at rekordforsøket måtte avbrytes.

Nilsens fingre er én ting, men også Jørgen Aukland fikk problemer. Han slet tungt med å ta til seg næring underveis.

– Jeg har gått ned åtte kilo. Men mye av det er væske, jeg tror ikke jeg har gått ned så mye. Nå har jeg spist meg opp igjen, sier Aukland.

Værfast på østkysten

– Jeg slet med å ta til meg næring, og var ganske slapp. Jeg har aldri opplevd noe sånt. Vi gikk med så høy intensitet, og jeg hadde ikke nok fettlagre. Da begynte kroppen å bryte ned proteiner i stedet for fett og karbohydrater. Da får vi så mye syre i kroppen, og jeg klarte ikke ta til meg næring. Kroppen ville ikke ha noe som helst, sier Aukland.

Han fikk i seg mat gjennom pulver de hadde med, og kom seg til slutt til østkysten. Kvartetten har blitt sjekket av lege etter ankomsten, og har sjekket at alt er som det skal.

– Men det har kostet. Vi er dyktig slitne, sier Jørgen Aukland.

Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland

EKSPEDISJONEN: Eirik Bruland, Egil Nilsen, Jørgen Aukland og Anders Aukland.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første mål på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Første seier til Rekdal

  Kjetil Rekdal ble ansatt i Start for å redde sørlendingene fra nedrykk. Mot Kristiansund fikk Start sin første seier under sin nye trener. Rekdals gutter vant 2–0 på Sør Arena.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Kristiansund.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal