NRK Meny
Normal

Slik reagerer utøverne på smøresamarbeidet

KUUSAMO/OSLO (NRK): – Vi får gå sammen mot Norge alle sammen, sier Emil Jönsson om at Norge har inngått en smøresamarbeid med Storbritannia.

Emil Jönsson

USIKKER: Den svenske skistjernen Emil Jönsson synes det er rart at reglene tillater samarbeid mellom nasjonene.

Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix

SVTs eksperter mener Norge trikser seg til fordeler ved å inngå et smøresamarbeid med Storbritannia, slik at de kan ha flere personer i løypene i forbindelse med renn. Nye regler ble innført før sesongen, blant annet for å minske den norske dominansen.

– Det føles som de går rundt regelverket, sier SVT-ekspert Mathias Fredriksson til NRK.

OS SOTJI 2014 WEB_SPORT

REAGERER: Sveriges landslagssjef Rikard Grip.

Foto: MAJA SUSLIN, MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

Svenske utøvere og trenere er delvis enig med ham.

– Det blir litt galt når man innfører en regel for å utjevne forholdene, men likevel kan gå rundt den, sier landslagssjef Rikard Grip.

– Det er egentlig bra for små nasjoner å samarbeide med større, og fremfor alt Norge. Men det blir kanskje litt spesielt. Man bør kanskje holde seg land for land, for det blir litt merkelig i lengden om det blir for mye samarbeid, mener Emil Jönsson.

Musgrave merker forskjell

Den svenske stjernen kan likevel ikke la være å le litt av det hele.

– Det er et spill i kulissene og det er gøy at det skjer noe. Vi får gå sammen mot Norge alle sammen da, sier Jönsson og flirer.

vest

NY VEST: Norge har startet et samarbeid med Storbritannia. Smøresjef Knut Nystad kan derfor ha på seg denne vesten og sikret at Norge får flere personer i løypene.

Foto: SVT

FIS har gjort det klart at de ikke har noe imot samarbeidet.

– Det er jo lovlig. Og forhåpentligvis blir det positivt for Storbritannia, sier Grip.

Skotske Andrew Musgrave ble nummer 16 i minitouren, bare én plass bak helgens beste svenske, Martin Johansson. Han merker allerede fordeler.

– Jeg har jo fått et bedre støtteapparat, så det er en fordel for meg, med mindre de norske bommer. Jeg hadde gode ski i dag, så det ser ut som det har funket hittil i hvert fall, forteller Musgrave, som bor i Norge.

Stikk fra Northug

Petter Northug har naturlig nok lite imot den lille konflikten med svenskene.

– Forstår du at de blir provosert?

– Jeg merket at de brukte det på å bruke opp kreftene sine i starten og midtveis i løpet, så det var smart. Det er bare å gjøre det på den måten, sier 29-åringen med et smil.

Sverige har ingen umiddelbare planer om å starte et lignende samarbeid, men vil heller ikke utelukke det.

– Vi får vurdere det. Vi ønsker jo å gjøre det beste for oss og vår nasjon, så våre utøvere får så optimale forhold og forutsetninger for som mulig, forteller den svenske landslagssjefen.

– Vi får se hva som skjer. Kanskje jeg finner noen her borte på stadion, sier en lattermild Jönsson.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal