NRK Meny
Normal

Slik mottas sjokkrapporten i Russland

Myndighetene i Russland beskyldes for å være involvert i systematisk doping. Det kan utvikle seg til å bli en av tidenes største idrettsskandaler, men både russiske aviser og myndigheter ser ut til å dysse det hele ned.

Russiske aviser tirsdag

VARIERENDE MEDIEDEKNING: Den russiske avisen Kommersant har viet topplinja på forsiden til skandalen. Den store avisen Nezavisimaja Gazeta har ingenting om saken.

Foto: Morten Jentoft / NRK

President Vladimir Putins talsmann sa tirsdag at det ikke finnes bevis for påstandene i rapporten, skriver AFP.

– Så lenge vi ikke har sett bevisene, er det vanskelig å vurdere disse anklagene som noe annet enn grunnløse, sier Dmitry Peskov.

Det er tydelig at flere av de største russiske avisene har fulgt myndighetenes linje ved å dysse ned rapporten som ble presentert mandag.

Medier over hele verden slår dette opp på forsidene, mens brorparten av de russiske avisene kun har en mindre artikkel inni tirsdagens utgave, skriver Ap.

– Dette kan også henge sammen med at nyheten kom relativt sent i går russisk tid, og det er andre saker her som er store, som flystyrten i Egypt, sier NRKs korrespondent i Moskva, Morten Jentoft.

Han sier at dekningen var bred på TV, nett og radio mandag, men bekrefter at det ikke er hovedsaken i avisene i dag. Også mandag var russiske medier senere ute enn internasjonale medier, og de fleste fokuserte ikke på kritikken Russland får.

«Tar de Rio fra oss?»

Den rene sportsavisen Sports Express er en av de få som slår saken stort opp på forsiden. Her står det skrevet: «Tar de Rio fra oss?».

Dick Pound, som har ledet den uavhengige kommisjonen for Verdens Antidopingbyrå (WADA), har anbefalt at det russiske forbundet utestenges fra all friidrett i 2016. Det inkluderer sommer-OL i Brasil.

Få slår stort opp alle de sjokkerende påstandene som kommer frem i rapporten:

 • Utvalget mener dopinglaboratoriet i Moskva skal fratas lisensen sin etter å ha ødelagt 1.417 dopingprøver
 • De mener også å ha avdekket at russiske myndigheter har brukt skremselstaktikker og infiltrasjon av dopinglaboratorier for å skjule positive dopingtester.
 • Utvalget ber Russland trekke sine utøvere fra OL i Rio.
 • De mener å ha avdekket kriminelle forhold, som nå etterforskes av både Interpol og franske myndigheter.
 • Det skal ha foregått forsøk på å skjule doping så sent som i år, etter at etterforskningen var offentlig kjent.

Russerne benekter

Vitaly Mutko

SIER DE SAMARBEIDER: Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko sier de er åpne for å samarbeide, men benekter flere påstander i skandalerapporten. Rapporten hevder at også han har misbrukt sin stilling og godtatt doping.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Det russiske sportsdepartementet sier de er åpne for å samarbeide med WADA for å finne ut om regler er brutt ved laboratoriene, men de er også tydelige på at bevisene ser svake ut.

At de 1.417 dopingprøvene ble ødelagt for å skjule noe, benekter de i sin felles uttalelse. De hevder at prøvene ble ødelagt på oppfordring fra WADA.

– Russland har vært og vil fortsatt være fullt forpliktet til kampen mot doping i idretten, heter det i uttalelsen.

Ap-journalist James Ellingworth skriver på Twitter at det er stor forskjell på den engelske versjonen og den russiske versjonen av departementets uttalelse. I den engelske versjonen skal de ifølge ham legge seg mer flate.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Dodgers til World Series

  Los Angeles Dodgers er klar for world series for første gang siden 1988 etter 11-1 mot Chicago Cubs.

  Med 4-1 sammenlagt i best av sju kamper-serien tok Dodgers seg til den store finalen.

  Der venter New York Yankees eller Houston Astros. World series innledes 24. oktober.

  Kenley Jansen
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal