Hopp til innhold

Oens erkerival: – Et bra OL vil være min avskjedsgave til Alex

Cameron van der Burgh har lovet Alexander Dale Oens foreldre å svømme til ære for kameraten under OL i London.

Alexander Dale Oen Cameron van der Burgh

Cameron van der Burgh har flere ganger besøkt Alexander Dale Oen i Bergen. Han beskriver disse turene som et av årets høydepunkt for hans del.

Foto: NRK

– Alexander var en av mine største rivaler, men også en av mine beste venner. Han var et fantastisk menneske, sier Cameron van der Burgh til NRK.

Fredag ble regjerende verdensmester på 100 meter bryst, Alexander Dale Oen, begravd i Blomvåg kyrkje i Øygarden.

Hans verste konkurrent og beste venn i det internasjonale svømmesirkuset fikk ikke visum til å reise fra Sør-Afrika til Norge, og fikk dermed ikke deltatt i begravelsen.

I et minneprogram om Alexander Dale Oen som ble sendt på NRK søndag kveld, fortalte mannen med tre gjeldende verdensrekorder i brystsvømming om hvor mye vennskapet med Oen og hans årlige turer til Øygarden betydde for ham.

Avtalte tur to dager før dødsfallet

Bare to dager før nordmannen døde på hotellet i Flagstaff i Arizona, snakket de to sammen på telefon. Da planla de en ny treningsleir sammen i Norge.

– Vi diskuterte at jeg skulle komme til Bergen før OL på treningsleir og delta i en konkurranse. Det er sprøtt at sånne ting skjer, for vi tar hver dag for gitt. Men Alex er større enn selve livet, og en stor inspirasjon for meg, sier han.

På norgesturene fikk de noen knalltøffe treningsøkter sammen, men gjesten fra Sør-Afrika fikk også oppleve den norske naturen, og han ble kjent med Oens venner og familie.

– Turene til Bergen var et av høydepunktene på kalenderen min hvert år. Konkurransen vi svømte var ikke så seriøs, men det var mer en mulighet til å henge med Alex og ha veldig bra treningsøkter. Jeg tror at grunnen til at jeg likte det, var at jeg ble en del av hans familie og hans venner, sier van der Burgh, som omtaler Øygarden som «sitt andre hjem».

Dedikerer OL-innsatsen til Oen

Vennskapet med familien har også gjort at han har vært i kontakt med Oens foreldre etter svømmerens bortgang. Han har avgitt et helt spesielt løfte til Oens foreldre.

– Jeg har sagt til dem at jeg vil svømme til hans ære i OL i sommer og dedikere min innsats til ham. Hvis jeg kan gjøre det bra i OL, så vil det være min avskjedsgave til Alex, sier han.

Oen og van der Burgh har kjent hverandre i mange år. Oen var tre år eldre, og derfor snuste også nordmannen på verdenstoppen et par år før konkurrenten.

Van der Burgh minnes en venn som var raus til å dele råd og erfaring selv om de også var bitre konkurrenter.

– Mens jeg prøvde å slå gjennom i den øverste verdenstoppen, var Alex alltid der og prøvde å hjelpe meg. Det var spesielt med Alex, for han delte sine råd til det beste for sporten. Slik erfaring og kunnskap kan du bare lære av folk som har vært der oppe. Det har hjulpet meg til å komme dit jeg er, sier han.

Video: Van den Burgh om Oen (artikkelen fortsetter under)

Video van der Burgh: - villig til å gi råd til rivaler

van der Burgh: – Alex var villig til å gi råd til rivaler

Oens navn på hetta

I minneprogrammet forteller også Oens norske lagkamerat Aleksander Hetland om vennen og treningskompisens bortgang.

Han har også hatt kontakt med Oens familie etter dødsfallet, og blitt inspirert til å satse videre mot OL tross sjokket.

Hetland er nemlig overbevist om at det å satse knallhardt for å gjøre det best mulig i OL vil være den beste måten å hedre svømmeren på.

– Vi skal ha navnet hans på badehetten vår, og vi tenker på ham. Hvis noen av oss kan klare å sette det som har skjedd til side litt og prestere virkelig, så er han med oss. Det er det han vil – at vi skal prestere, det var det han sto for. Å gjøre det beste når det gjelder som mest.

Hetland har vært Norges klart beste brystsvømmer etter Oen de siste årene. Den avdøde svømmeren har blant annet hjulpet Hetland i arbeidet mot å gå fra å være blant verdens beste på kortbane til også å prestere i langbane.

– Jeg kommer nok til å svømme litt mer hjertet enn jeg ville gjort ellers. Kanskje gir det meg en ekstra boost. Det håper jeg, sier Hetland.

Video: Hetland om Oens bortgang

Video Hetland: - Vi svømmer for ham

Hetland: – Vi svømmer for ham

Siste nytt

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal