NRK Meny
Normal

Oens erkerival: – Et bra OL vil være min avskjedsgave til Alex

Cameron van der Burgh har lovet Alexander Dale Oens foreldre å svømme til ære for kameraten under OL i London.

Alexander Dale Oen Cameron van der Burgh

Cameron van der Burgh har flere ganger besøkt Alexander Dale Oen i Bergen. Han beskriver disse turene som et av årets høydepunkt for hans del.

Foto: NRK

– Alexander var en av mine største rivaler, men også en av mine beste venner. Han var et fantastisk menneske, sier Cameron van der Burgh til NRK.

Fredag ble regjerende verdensmester på 100 meter bryst, Alexander Dale Oen, begravd i Blomvåg kyrkje i Øygarden.

Hans verste konkurrent og beste venn i det internasjonale svømmesirkuset fikk ikke visum til å reise fra Sør-Afrika til Norge, og fikk dermed ikke deltatt i begravelsen.

I et minneprogram om Alexander Dale Oen som ble sendt på NRK søndag kveld, fortalte mannen med tre gjeldende verdensrekorder i brystsvømming om hvor mye vennskapet med Oen og hans årlige turer til Øygarden betydde for ham.

Avtalte tur to dager før dødsfallet

Bare to dager før nordmannen døde på hotellet i Flagstaff i Arizona, snakket de to sammen på telefon. Da planla de en ny treningsleir sammen i Norge.

– Vi diskuterte at jeg skulle komme til Bergen før OL på treningsleir og delta i en konkurranse. Det er sprøtt at sånne ting skjer, for vi tar hver dag for gitt. Men Alex er større enn selve livet, og en stor inspirasjon for meg, sier han.

På norgesturene fikk de noen knalltøffe treningsøkter sammen, men gjesten fra Sør-Afrika fikk også oppleve den norske naturen, og han ble kjent med Oens venner og familie.

– Turene til Bergen var et av høydepunktene på kalenderen min hvert år. Konkurransen vi svømte var ikke så seriøs, men det var mer en mulighet til å henge med Alex og ha veldig bra treningsøkter. Jeg tror at grunnen til at jeg likte det, var at jeg ble en del av hans familie og hans venner, sier van der Burgh, som omtaler Øygarden som «sitt andre hjem».

Dedikerer OL-innsatsen til Oen

Vennskapet med familien har også gjort at han har vært i kontakt med Oens foreldre etter svømmerens bortgang. Han har avgitt et helt spesielt løfte til Oens foreldre.

– Jeg har sagt til dem at jeg vil svømme til hans ære i OL i sommer og dedikere min innsats til ham. Hvis jeg kan gjøre det bra i OL, så vil det være min avskjedsgave til Alex, sier han.

Oen og van der Burgh har kjent hverandre i mange år. Oen var tre år eldre, og derfor snuste også nordmannen på verdenstoppen et par år før konkurrenten.

Van der Burgh minnes en venn som var raus til å dele råd og erfaring selv om de også var bitre konkurrenter.

– Mens jeg prøvde å slå gjennom i den øverste verdenstoppen, var Alex alltid der og prøvde å hjelpe meg. Det var spesielt med Alex, for han delte sine råd til det beste for sporten. Slik erfaring og kunnskap kan du bare lære av folk som har vært der oppe. Det har hjulpet meg til å komme dit jeg er, sier han.

Video: Van den Burgh om Oen (artikkelen fortsetter under)

Video van der Burgh: - villig til å gi råd til rivaler

van der Burgh: – Alex var villig til å gi råd til rivaler

Oens navn på hetta

I minneprogrammet forteller også Oens norske lagkamerat Aleksander Hetland om vennen og treningskompisens bortgang.

Han har også hatt kontakt med Oens familie etter dødsfallet, og blitt inspirert til å satse videre mot OL tross sjokket.

Hetland er nemlig overbevist om at det å satse knallhardt for å gjøre det best mulig i OL vil være den beste måten å hedre svømmeren på.

– Vi skal ha navnet hans på badehetten vår, og vi tenker på ham. Hvis noen av oss kan klare å sette det som har skjedd til side litt og prestere virkelig, så er han med oss. Det er det han vil – at vi skal prestere, det var det han sto for. Å gjøre det beste når det gjelder som mest.

Hetland har vært Norges klart beste brystsvømmer etter Oen de siste årene. Den avdøde svømmeren har blant annet hjulpet Hetland i arbeidet mot å gå fra å være blant verdens beste på kortbane til også å prestere i langbane.

– Jeg kommer nok til å svømme litt mer hjertet enn jeg ville gjort ellers. Kanskje gir det meg en ekstra boost. Det håper jeg, sier Hetland.

Video: Hetland om Oens bortgang

Video Hetland: - Vi svømmer for ham

Hetland: – Vi svømmer for ham

Siste nytt

 • Fratatt to poeng etter sesongslutt

  Det italienske fotballforbundet har bestemt at Bari mister to poeng som følge av økonomisk rot. De faller ned fra sjette- til syvendeplass i Serie B, skriver NTB.

  Det gjør at klubben mister hjemmebanefordel i opprykkskvalifiseringen mot Cittadella.

 • Brølte for seier etter 46 poeng

  LeBron James leverte en kamp av de sjeldne med 46 poeng i nattens kamp i NBA-sluttspillet. Han bidro sterkt til at Cleveland Cavaliers slo Boston Celtics 109-99, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den avgjørende kamp syv spilles natt til mandag.

  LeBron James
  Foto: David Richard / Reuters
 • Martinsens IceHogs på vei tilbake

  Etter tre strake tap mot Texas Stars i AHL-sluttspillet, har Andreas Martinsen og Rockford IceHogs nå vunnet to strake kamper.

  Etter 3-1-seier i natt står det 2–3 i kamper, og Martinsens menn må vinne de to siste for å ta seg til sluttspillfinale.

  Andreas Martinsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune