– Han tar dem med på joggetur, en joggetur han vet han vinner

Å spille sjakk mot Magnus Carlsen (22) kan være som å sitte i et torturkammer. Flere av verdens beste sjakkspillere er i ferd med å utvikle Carlsen-komplekser.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er ekspert på å holde konsentrasjonen i timevis. Her spiller han mot Levon Aronian i turneringen i London.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det var nesten så sjakkverdenen ikke kunne tro det da Magnus Carlsen tapte mot Vassilij Ivantsjuk på fredag. Carlsen hadde gått utrolige 41 partier på rad uten tap.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller om en VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det er slike seiersrekker som gjør at motstanderne har begynt å frykte Carlsen, ifølge hans norske sjakk-kolleger.

– Mange konkurrenter har komplekser mot Magnus. Folk som har tapt mye mot Magnus, gjør ofte feil mot ham. I sjakk er det lett å få komplekser for visse motstandere, sier Simen Agdestein, Carlsens mangeårige trener fra tenårene og stormester i sjakk.

Som en bokser

Så hva er det med Carlsen som gjør at han er så god når de lengste kampene drar mot slutten? Hvorfor vinner han nesten alltid de jevne partiene?

Torstein Bae, leder for Sjakkhuset i Oslo, må ty til en referanse til boksing for å svare.

– Han er fryktløs. Han finnes ikke redd for å tape. Og så er han tålmodig. Det er som en boksekamp – Carlsen bare maler på, han bryr seg ikke om det tar 12 runder før konkurrentene går i bakken, forklarer Bae.

Sammenlignes med golfspiller

Jon Ludvig Hammer (22), regjerende nordisk mester og tidligere klassekamerat med Carlsen, er inne på det samme, men trekker paralleller til en helt annen type idrett: Golf.

– Det er fighterevnen hans. Han gir seg aldri. Det er som i golf, han lar aldri konkurrentene slippe unna med de enkleste puttene. Han krever at motstanderne skal ta alle slags små putter, uansett hvor enkle de er. I praksis viser det seg jo gang på gang at det går an å gjøre feil, sier Hammer til NRK.no.

– Han tar dem med på en joggetur

Simen Agdestein velger også en sammenligning med noe annet sportslig.

Carlsen

Carlsen bruker mye tid på å holde seg i god form, sier Simen Agdestein.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Han tar med motstanderne ut på joggetur, en joggetur han vet han vinner, forklarer Agdestein.

Han peker på fysikken som en av Carlsens største fordeler. For selv om 22-åringen først og fremst er kjent for å sitte time etter time ved sjakkbrettet, er han godt trent.

Verdens beste sjakkspiller bruker mye tid på å holde seg i fysisk form, og før VM-kvaliken i London tilbrakte han to uker på sommervarme Gran Canaria for å trene og lade batteriene.

Det kommer godt med når man skal gjennom 14 knallharde, lange partier i løpet av tre uker.

Carlsens atletiske kropp er også blant hans aller største fortrinn sammenlignet med konkurrentene. For når sjakkpartiene blir lange, blir sjansene for Carlsen-seier bare større og større.

Drar ut kampene – nekter å gi seg

Dette er nordmannen også fullstendig klar over selv. Derfor lar han aldri konkurrentene slippe billig unna med remis (uavgjort, journ.anm.) når et sjakkparti ebber ut i stillingskrig og ingen av spillerne ser ut til å kunne stikke av med seieren.

Han nekter dessuten å gi seg når han har en svak posisjon, noe vi fikk se da han holdt på i over syv timer med ryggen mot veggen på fredag.

– Ett problem ved sjakken er at man kan tilby remis når som helst. Det Magnus har gjort, er at han sier «ja, stillingen er lik, men jeg tror jeg fortsatt kan slå deg». Han nekter konkurrentene et uavgjortresultat. Det har han hatt stor suksess med, forklarer Hammer.

– Han har mye mer energi enn flere av konkurrentene, og holder ut bedre. Spiller man lenge nok, skjer det noe til slutt. Konkurrentene gjør feil før eller siden – Magnus gjør nesten aldri feil, sier Agdestein, og forklarer hvordan Carlsen nærmest suger energi ut av konkurrentene i lange sjakkpartier.

– Når stillingen tilsynelatende er helt lik, klarer Magnus likevel å få noe ut av det. Det er helt utrolig at han vinner stillinger noen ganger. Han starter med å skaffe seg en liten fordel, og så blir fordelen litt større, og før du vet ordet av det har han vunnet partiet. Og så ser man på brettet etterpå og tenker «hvordan i all verden klarte han å vinne dette?». Han er helt unik med tanke på sluttspillet, altså den avsluttende fasen av et sjakkparti, sier Agdestein.

Har spilt sjakk fem timer hver dag i 17 år

Agdestein har fulgt Carlsen gjennom store deler av karrieren.

Han synes det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som definerer Carlsens seiersoppskrift på sjakkbrettet.

– Hva er det som gjør Magnus Carlsen så god?

– Han blir gjerne omtalt som geni, og det sier jo sitt. Magnus har spilt sjakk fem timer hver dag siden han var 9–10 år gammel. Det er lagt ned mye arbeid. Når man bruker masse tid på det, så får man det vi kaller for «feeling» eller intuisjon.

– Hva vil det si å ha god intuisjon i sjakk?

– Han trenger ikke å regne alt til bunns. Mange av konkurrentene hans regner mye på det som skjer. Magnus er ikke så avhengig av å regne. Han er proppfull av selvtillit og har følelsen på hvor brikkene skal plasseres. Han dropper på en måte all hoderegningen – ikke fordi han ikke kan – men fordi han kan ta seg friheten til det. Han har «feelingen». Det sparer masse energi, som er veldig viktig.

God til å legge tap bak seg

Carlsen har vært i verdenstoppen siden 2006, da han for første gang ble rangert som en av verdens 100 beste sjakkspillere. Siden den gang har nordmannen vunnet og vunnet, og det siste året har han vært suveren verdensener.

Simen Agdestein mener Carlsen også er ekstremt dyktig til å legge tapte sjakkpartier bak seg, og ikke dvele ved småfeil han må ha gjort tidligere. Det kan bli nyttig når han skal slå tilbake etter tapet mot Ivantsjuk på fredag.

– Han sover godt om nettene, er flink til å slappe av, og er i stand til å komme tilbake når han taper. Når man taper, kan man ofte havne i en negativ spiral. Man blir usikker på sitt eget spill. Magnus er veldig god på å bryte disse spiralene, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Ackermann etappevinner i Vueltaen

  Sam Bennett syklet først over mål på den 9. etappen av Vuelta a España, men mistet seieren etter at TV-bildene viste at han dyttet Emils Liepins.i feltet tidligere på etappen. Dermed gikk seieren til Pascal Ackermann fra Tyskland.

  Ackermann
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Dyre koronatester skaper problemer

  USA er blant nasjonene som ikke har råd til å delta i alle verdenscuphelgene i langrenn på grunn av kostnaden for koronatesting, skriver Aftonbladet.

  Ifølge avisen må flere nasjonale skiforbund regne nøye på hvilke konkurranser de har råd til å delta i den kommende vinteren.

  For utøvere må testes én gang før avreise og én gang etter ankomst. Med en prislapp på rundt 1500 kroner per test, blir det store beløp.

  – Det er en stor uro vi har. Sparepengene våre kommer bare til å rekke til halve vinteren. Vi må virkelig håpe på enklere og billigere tester framover, sier USAs landslagssjef Chris Grover til Aftonbladet.

  VQnRSSvCa_I
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal