Hopp til innhold

– Han tar dem med på joggetur, en joggetur han vet han vinner

Å spille sjakk mot Magnus Carlsen (22) kan være som å sitte i et torturkammer. Flere av verdens beste sjakkspillere er i ferd med å utvikle Carlsen-komplekser.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er ekspert på å holde konsentrasjonen i timevis. Her spiller han mot Levon Aronian i turneringen i London.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det var nesten så sjakkverdenen ikke kunne tro det da Magnus Carlsen tapte mot Vassilij Ivantsjuk på fredag. Carlsen hadde gått utrolige 41 partier på rad uten tap.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller om en VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det er slike seiersrekker som gjør at motstanderne har begynt å frykte Carlsen, ifølge hans norske sjakk-kolleger.

– Mange konkurrenter har komplekser mot Magnus. Folk som har tapt mye mot Magnus, gjør ofte feil mot ham. I sjakk er det lett å få komplekser for visse motstandere, sier Simen Agdestein, Carlsens mangeårige trener fra tenårene og stormester i sjakk.

Som en bokser

Så hva er det med Carlsen som gjør at han er så god når de lengste kampene drar mot slutten? Hvorfor vinner han nesten alltid de jevne partiene?

Torstein Bae, leder for Sjakkhuset i Oslo, må ty til en referanse til boksing for å svare.

– Han er fryktløs. Han finnes ikke redd for å tape. Og så er han tålmodig. Det er som en boksekamp – Carlsen bare maler på, han bryr seg ikke om det tar 12 runder før konkurrentene går i bakken, forklarer Bae.

Sammenlignes med golfspiller

Jon Ludvig Hammer (22), regjerende nordisk mester og tidligere klassekamerat med Carlsen, er inne på det samme, men trekker paralleller til en helt annen type idrett: Golf.

– Det er fighterevnen hans. Han gir seg aldri. Det er som i golf, han lar aldri konkurrentene slippe unna med de enkleste puttene. Han krever at motstanderne skal ta alle slags små putter, uansett hvor enkle de er. I praksis viser det seg jo gang på gang at det går an å gjøre feil, sier Hammer til NRK.no.

– Han tar dem med på en joggetur

Simen Agdestein velger også en sammenligning med noe annet sportslig.

Carlsen

Carlsen bruker mye tid på å holde seg i god form, sier Simen Agdestein.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Han tar med motstanderne ut på joggetur, en joggetur han vet han vinner, forklarer Agdestein.

Han peker på fysikken som en av Carlsens største fordeler. For selv om 22-åringen først og fremst er kjent for å sitte time etter time ved sjakkbrettet, er han godt trent.

Verdens beste sjakkspiller bruker mye tid på å holde seg i fysisk form, og før VM-kvaliken i London tilbrakte han to uker på sommervarme Gran Canaria for å trene og lade batteriene.

Det kommer godt med når man skal gjennom 14 knallharde, lange partier i løpet av tre uker.

Carlsens atletiske kropp er også blant hans aller største fortrinn sammenlignet med konkurrentene. For når sjakkpartiene blir lange, blir sjansene for Carlsen-seier bare større og større.

Drar ut kampene – nekter å gi seg

Dette er nordmannen også fullstendig klar over selv. Derfor lar han aldri konkurrentene slippe billig unna med remis (uavgjort, journ.anm.) når et sjakkparti ebber ut i stillingskrig og ingen av spillerne ser ut til å kunne stikke av med seieren.

Han nekter dessuten å gi seg når han har en svak posisjon, noe vi fikk se da han holdt på i over syv timer med ryggen mot veggen på fredag.

– Ett problem ved sjakken er at man kan tilby remis når som helst. Det Magnus har gjort, er at han sier «ja, stillingen er lik, men jeg tror jeg fortsatt kan slå deg». Han nekter konkurrentene et uavgjortresultat. Det har han hatt stor suksess med, forklarer Hammer.

– Han har mye mer energi enn flere av konkurrentene, og holder ut bedre. Spiller man lenge nok, skjer det noe til slutt. Konkurrentene gjør feil før eller siden – Magnus gjør nesten aldri feil, sier Agdestein, og forklarer hvordan Carlsen nærmest suger energi ut av konkurrentene i lange sjakkpartier.

– Når stillingen tilsynelatende er helt lik, klarer Magnus likevel å få noe ut av det. Det er helt utrolig at han vinner stillinger noen ganger. Han starter med å skaffe seg en liten fordel, og så blir fordelen litt større, og før du vet ordet av det har han vunnet partiet. Og så ser man på brettet etterpå og tenker «hvordan i all verden klarte han å vinne dette?». Han er helt unik med tanke på sluttspillet, altså den avsluttende fasen av et sjakkparti, sier Agdestein.

Har spilt sjakk fem timer hver dag i 17 år

Agdestein har fulgt Carlsen gjennom store deler av karrieren.

Han synes det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som definerer Carlsens seiersoppskrift på sjakkbrettet.

– Hva er det som gjør Magnus Carlsen så god?

– Han blir gjerne omtalt som geni, og det sier jo sitt. Magnus har spilt sjakk fem timer hver dag siden han var 9–10 år gammel. Det er lagt ned mye arbeid. Når man bruker masse tid på det, så får man det vi kaller for «feeling» eller intuisjon.

– Hva vil det si å ha god intuisjon i sjakk?

– Han trenger ikke å regne alt til bunns. Mange av konkurrentene hans regner mye på det som skjer. Magnus er ikke så avhengig av å regne. Han er proppfull av selvtillit og har følelsen på hvor brikkene skal plasseres. Han dropper på en måte all hoderegningen – ikke fordi han ikke kan – men fordi han kan ta seg friheten til det. Han har «feelingen». Det sparer masse energi, som er veldig viktig.

God til å legge tap bak seg

Carlsen har vært i verdenstoppen siden 2006, da han for første gang ble rangert som en av verdens 100 beste sjakkspillere. Siden den gang har nordmannen vunnet og vunnet, og det siste året har han vært suveren verdensener.

Simen Agdestein mener Carlsen også er ekstremt dyktig til å legge tapte sjakkpartier bak seg, og ikke dvele ved småfeil han må ha gjort tidligere. Det kan bli nyttig når han skal slå tilbake etter tapet mot Ivantsjuk på fredag.

– Han sover godt om nettene, er flink til å slappe av, og er i stand til å komme tilbake når han taper. Når man taper, kan man ofte havne i en negativ spiral. Man blir usikker på sitt eget spill. Magnus er veldig god på å bryte disse spiralene, sier Agdestein.

Siste nytt

  • Dette er neste sesongs landslag i skiskyting

    Norges Skiskytterforbund har tatt ut landslagene for kommende sesong.

    – Uttak er utfordrende, og det skal det være. Det er kamp om plassene på alle landslag, men vi har landet på et oppsett vi er fornøyde med. Vi tror vi har gode sjanser til å hevde oss både i Norge og internasjonalt neste sesong, sier landslagssjef Per Arne Botnan i pressemeldingen.

    Elite kvinner:

    Juni Arnekleiv, Ragnhild Femsteinevik, Maren Hjelmeset Kirkeeide, Karoline Knotten, Ida Lien, Ingrid Landmark Tandrevold.

    Elite menn:

    Filip Fjeld Andersen, Johannes Thingnes Bø,Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale, Sturla Holm Lægreid, Sivert Guttorm Bakken.

    Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Udnes Weng inn til suverent NM-gull

    Tiril Udnes Weng knuste konkurrentene og tok NM-gull på Tolga. Det var Margrethe Bergane som var nærmes, og hun endte med sølv.

    – Det var ikke så spennende, hun gikk veldig fort. Hun var stort sett best, og jeg er godt fornøyd med sølv, sier Bergane til NRK.

    Marte Skaanes imponerte nok en gang, og tok den siste medaljen som tredje best.

    – Motivasjonen er litt bedre enn tidligere. Det er veldig artig å vise at jeg kan gå fort på ski, sier Skaanes.

    Med det har Udnes Weng avsluttet en utrolig sesong, der hun også vant verdenscupen sammenlagt. Hun fikk også med seg to stafettmedaljer fra VM i Planica.

    Udnes Weng tok ledelsen fra start og økte etter hvert forspranget. Midtveis hadde hun en ledelse på over nesten ett minutt ned til Bergane. Det forspranget minsket noe da Bergane satte opp farten med seks kilometer igjen, men Nes-løperen holdt unna og vant.

    Ragnhild Haga kjørte på sin side sitt siste renn. Resultatet ble ikke det store, men hun ble hyllet av lagvenninner da hun krysset målstreken for siste gang som profesjonell langrensløper.

    NM-ski del 2: 30 km klassisk kvinner
  • Hauger tier i Melbourne-kvalifiseringen – starter først i sprintløpet

    Det var realt ruskevær i Melbourne fredag, og banen var svært våt under kvalifiseringen. Det skapte problemer for flere, men Hauger holdt seg unna trøbbel. Dermed starter som nummer én i sprintløpet lørdag, hvor rekkefølgen blant de ti beste blir snudd.

    – Dennis er kjent for å være en kløpper i regnvær. Det har han vært hele karrieren, konstaterte Viaplay-ekspert Atle Gulbrandsen.

    Han starter som nummer ti i hovedløpet. Tidligere fredag ble Hauger nummer tolv på treningen.

    Aurskog-gutten var en tur innom sykehus sist uke med mistanke om blindtarmbetennelse. Etter ultralyd og en CT-undersøkelse ble det besluttet at operasjon ikke var nødvendig, men han mistet verdifull tid til forberedelser foran Melbourne-helgen. (NTB)

    Porsche Festival 2022
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste