Hopp til innhold

– De to triksene er det villeste jeg har sett

SOTSJI (NRK.no): Ståle Sandbech (20) tok sjansen på risikable, spektakulære triks under sølvløpet lørdag. Ungguttens trikskombinasjon får konkurrentene til å måpe.

Ståle Sandbech

Ståle Sandbech briljerte på lørdag, spesielt med de to siste triksene.

Foto: Bildemontasje NRK / NTB scanpix

– Den siste kombinasjonen hans er det villeste jeg har sett over to hopp noensinne, sier gullvinner Sage Kotsenburg (20) til NRK.no.

Kaoset har lagt seg på ekstremsport-arenaen i Sotsji etter folkehav, gulljubel og beskyldninger om dommertabber.

Men én ting står igjen når NRK.no snakker med flere av verdens beste brettkjørere:

At Ståle Sandbech fra Bærum leverte en vanvittig avslutning.

«Staaale is the maaan» sier OL-vinner Kotsenburg - som bare brettkjørere kan si det.

Ståle Sandbech

Ståle Sandbech (t.v.), Sage Kotsenburg og Mark McMorris er ekstremt avslappede og komfortable med hverandre. De mener den holdningen kunne gjort andre OL-idretter mer spektakulære.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

To ekstreme triks etter hverandre

Triksene som forbløffer konkurrentene var en «Front 14» og en «Back triple», rett etter hverandre på de to siste hoppene.

For ordens skyld: Front 14 er en triks hvor man snurrer 1440 grader, altså fire fulle rotasjoner, etter å ha forlatt hoppkanten med brystkassen først.

Back triple er et av de beryktede triple cork-triksene, men med Sandbechs personlige vri - han roterer med ryggen først på vei inn i de tre saltoene med skru.

– Det er ikke tilfeldig at konkurrentene står og måper i bunnen av løypa. Ståle leverer krevende triks - triks som holder høy vanskelighetsgrad hver for seg. At han så setter disse sammen i et «run», og kombinerer dem etter hverandre, er beviset på råskapen som bor i Ståle Sandbech, sier NRKs snøbrettkommentator Thomas Lerdahl.

– Ståle er en fantastisk brettkjører. Han kjørte som en mester i dag, det var perfekt fra start til slutt. Alle landingene var myke også. Jeg liker stilen hans, sier konkurrenten Sebastian Toutant til NRK.no.

Tok risiko - fikk belønning

Nordmannen forklarer at han hadde bestemt seg på forhånd for å kline til - måtte det briste eller bære.

– Det er klart det er risikabelt. Jeg er mer vant til sistehoppet, men det nest siste har jeg slitt mye med. Jeg landet rett på rumpa på det samme trikset i X Games, og det gjør fortsatt vondt, så det var deilig å få det til i dag, sier sølvvinneren til NRK.no.

Ståle Sandbech

HÅRFIN SØLVGUTT: Ståle Sandbech stilte med denne sveisen under medaljeseremonien i Sotsji lørdag kveld.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Det er den kombinasjonen som gjør at folk sa jeg hadde muligheten til å vinne her, gliser Sandbech.

Avslappet stil = mer underholdning?

Publikum fikk altså valuta for pengene i OLs første gulløvelse. Både det norske supertalentet og flere av konkurrentene mener brettkjørerne har en avslappet stil som OL har godt av.

Utøvere i en del andre idretter hadde kanskje ikke tatt så store sjanser i en OL-finale, noe som svekker underholdningsverdien, mener de.

– Jeg synes OL fikk en annerledes start enn på lenge. Det var et par «drittunger» på pallen, meg selv inkludert. Det er bare lek og moro. Det var ikke den samme morske, konsentrerte gullvinneren, sier 20-åringen.

– Vi er ikke like alvorlige og hemmelighetsfulle som konkurrentene våre. Vi er seriøse, men vi er kompiser også, sier Ståle Sandbech.

Mener andre kan lære av dem

Slopestyle er på OL-progammet for første gang, og snøbrett er utvilsomt blitt en idrett hvor man må trene hardt og systematisk for å nå opp.

Mark McMorris

Mark McMorris mener slopestyle-konkurransen i Sotsji viste snowboardsporten fra sin beste side. McMorris tok bronse.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Brettkjørerne har lært mye av seriøsiteten til andre idrettsutøvere. Noen av dem mener det er på tide at andre lærer av dem også.

– Jeg synes ikke man skal ta det for seriøst. Alle er her for å ha det gøy. Det er OL, men det er også en konkurranse mot vennene dine, sier Sebastien Toutant, som endte på niendeplass.

– Det er ikke som noen av de andre, som ikke tør å håndhilse på hverandre fordi de kan bli syke, sier Sandbech - som lattermildt må innrømme at han har begynt å bruke antivirus-krem på hendene under OL.

Bronseintervju på tulle-norsk

Etter rennet var de tre på pallen mest opptatt av å rose hverandre.

Mark McMorris, som tok bronsen, brukte mesteparten av sitt NRK-intervju på å prøve seg på å snakke norsk (høydepunktet: «Hva skjeeera bagheeera? Ingenting, tingeling»). McMorris omfavnet den norske sølvvinneren flere ganger.

Under den spennende avslutningen, da publikum holdt pusten, satt Sandbech og Kotsenburg og skrattlo mens de gynget fram og tilbake oppå en oppblåsbar sperring.

McMorris mener publikum fikk se en spektakulær idrett med unge utøvere som bare kommer til å bli bedre.

– Denne olympiske debuten er fantastisk for sporten vår. Jeg tror folk kommer til å følge nøye med på oss etter dette, sier kanadieren til NRK.no.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater slopestyle snowboard» i nytt vindu

Siste nytt

 • Storhamar til NM-finale

  Storhamar tok turen til Jordal Amfi og sørget for 4-2-seier sammenlagt i semifinaleserien i ishockey-NM mot Vålerenga. De gulkledde vant kampen 2-1.

  De to lagene hadde slått hverandre hjemme før Storhamar brøt rekken i den sjette kampen. Nå venter Stavanger Oilers i NM-finalen for hamarsingene.

  Det var for lite og for sent for Vålerenga. I overtall reduserte Vålerenga med seks sekunder igjen av kampen. (NTB)

  NM sluttspill menn ishockey mellom Vålerenga og Storhamar
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Graham Hansen herjet i storseier

  Caroline Graham Hansen er for alvor tilbake. Onsdag kveld herjet hun med Emilie Haavis Roma og var sterkt delaktig i 5-1-seieren i kvartfinalen i mesterligaen.

  Storseieren betyr at sifrene til slutt ble stygge for Roma som røk 0-1 i det første oppgjøret.

  To mål etter godt spill og en real suser sørget for at mesterligakvartfinalen mot Roma i praksis var over etter 45 minutter. To raske mål etter hvilen gjorde det etter hvert ydmykende for Roma.

  Fridolina Rolfö scoret to mål, og Mapi León, Asisat Oshoala og Patri Guijarro scoret de tre andre målene for Barcelona. Annamaria Serturini sørget for Romas ene nettkjenning.

  Hansen gjorde comeback for tre uker siden etter et skadeavbrekk som varte helt siden slutten av oktober. Denne uken ble det også klart at hun blir å se i Hege Riises tropp for første gang etter at Barcelona-stjernen kunngjorde at hun tok en pause etter fjorårets EM. (NTB)

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Sagosen og Kiel tapte

  Avansementet var så å si i boks for Kiel før returoppgjøret mot Dinamo Bucuresti. 31-32-tap på hjemmebane sendte Kiel til kvartfinale i mesterligaen i håndball.

  Med 41-28 i den første kampen betyr det at PSG venter i kvartfinalen med 72-60 sammenlagt.

  Sander Sagosen, Petter Øverby og Harald Reinkind var alle i aksjon for det tyske storlaget onsdag kveld.

  Med få sekunder igjen tok Kiel timeout og la en plan for å ta seieren, men hjemmelaget rotet bort ballen og slapp inn det siste målet i åpent bur.

  Sagosen scoret tre mål for Kiel, mens Reinkind noterte seg for to nettkjenninger. (NTB)

  Håndball-VM herrer 2023: Hovedrunde Tyskland - Norge (26 - 28)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste