NRK Meny
Normal

– Jeg ville ikke stolt på ansiktsuttrykkene hans

SOTSJI/OSLO (NRK): Magnus Carlsen kan ha reddet VM-tittelen med skuespillertalentet sitt. Konkurrentene har i flere år vært ekstra obs på ham.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har vist hele følelsesregisteret under VM i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Trenger man å være skuespiller for å være god sjakkspiller? Det er ikke den første egenskapen man tenker på som viktig i brettspillet.

Men klippet under, først omtalt av Grantland.com, viser hvordan nettopp skuespillerprestasjoner kan ha reddet Magnus Carlsens VM-tittel.

Følg nøye med på hendene til Carlsen i klippet under:

De "evige" sekundene etter Carlsen tabbet seg ut.

VIDEO: Følg nøye med på hendene til Magnus Carlsen (til venstre) og Vishy Anand (til høyre) idet de gjør hver sin kjempetabbe.

Ved første øyekast ser man bare et sjakkbrett og noen hender som skriver opp trekk. Kjedelig å se på.

Klippet er fra den utrolige «dobbeltbukken», som akkurat nå ligger an til å avgjøre VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Det finnes ikke noe videoopptak av ansiktene til spillerne, men se nøye på hendene.

Rett etter Magnus Carlsen gjør det fatale trekket, kongen til d2, fryser hånda hans. Det går fem lange sekunder før han noterer ned trekket.

– Jeg oppdaget tabben med én gang jeg slapp brikken, sier Carlsen.

De vonde, lange sekundene

Ifølge eksperter var tabben så åpenbar at selv en vanlig klubbspiller kunne oppdaget den, så Carlsen var i trøbbel hvis Anand skjønte at noe var på ferde. Nordmannen måtte late som ingenting og holde maska i 46 smertefulle sekunder mens Vishy Anand tenkte.

– Det var en følelse av komplett panikk, beskriver Carlsen.

Høydepunktet kommer 1:02 ut i videoen. Vishy Anand flytter, og begynner som vanlig å notere trekket på arket med én gang han slipper brikken.

Utrolig nok oppdaget han ikke tabben.

Vanligvis ville Carlsen skrevet ned trekket med én gang, men han gjør ingen tegn til å bevege seg. 23-åringen sitter stille i ti sekunder.

Så legger han panna rett i bordet. Etter alt å dømme i ren og skjær lettelse - et følelsesutbrudd av en type man sjelden ser i toppsjakken.

– Tenk om Magnus hadde reagert før Anand flyttet! Det var helt avgjørende at han greide å holde pokerfjeset, sier manager Espen Agdestein.

Skuespilleren Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Ole Rolfsrud

Magnus Carlsen er har talent som skuespiller. Her prøver han å intervjue NRK-reporter Ole Rolfsrud.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Nesten alle som er tett på sjakkverdenen beskriver Magnus Carlsen som ganske rett fram. Han sier ting som det er, også til pressen. Hvis han er nervøs, innrømmer han det. Har han hatt mareritt om å tape VM, så forteller han like godt det.

Ikke like mange vet at 23-åringen er en skuespiller. Under middagene i Sotsji har han underholdt hele Team Carlsen med etterligninger av kjendiser og filmkarakterer.

Favoritten er Henrik Elvestads karakter Timothy Dale fra filmen «Get Ready to Be Boyzvoiced».

Sjakkfolk har begynt å legge merke til at Carlsens skuespilleregenskaper også har funnet veien til brettet.

– Jeg har tidligere tenkt at man kan se ganske tydelig på ansiktsuttrykket til Magnus hvordan han står i stillingen. Men han kom jo unna den bukken i det sjette partiet. Kanskje er han litt lurere enn vi tror, sier sjakkekspert Atle Grønn, som har spilt flere partier mot Carlsen.

– Hvis jeg hadde vært Anand, ville jeg ikke stolt på ansiktsutrykkene til Magnus, sier han.

Et parti for flere år siden satte rivalene på sporet

Den norske forfatteren Aage Sivertsen skriver bok om det psykologiske spillet rundt elitesjakken og Magnus Carlsen. Etter et år med research er han overbevist om at Carlsens hjerne ofte er på et helt annet sted enn kroppsspråket tilsier.

– Ta for eksempel det partiet her i VM da Magnus omtrent lå og sov på stolen. «So what?», tenkte jeg da. Hjernen jobber sylkvasst, alt det andre er bare et uttrykk for at kroppen er sliten. Hjernen fungerte fint, sier Sivertsen.

Han sikter til Carlsens grimaser i det åttende VM-partiet:

Magnus Carlsen virket en smule sliten i starten av tirsdagens VM-parti i sjakk.

VIDEO: Se Magnus Carlsens trøtte fakter i starten av det åttende partiet.

Partiet som avslørte utspekulerte Carlsen

Sivertsen er ikke den eneste som tok opptrinnet med en klype salt. Anand og folkene rundt ham liker ikke å snakke om det psykologiske spillet rundt sjakken, men NRK vet at den indiske veteranen var svært observant på at opptrinnet kunne være en bløff.

Aage Sivertsen

Forfatter Aage Sivertsen, som skriver bok om Magnus Carlsen, er i Chennai under hele VM. Her er han utenfor hotellet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Carlsens rivaler er nemlig smertelig klar over verdensmesterens skuespillertalenter - mye på grunn av ett spesielt Carlsen-parti.

– Det startet med et parti mot Kramnik i London for noen år siden. De andre toppspillerne la merke til det allerede da. De lar seg ikke lure én gang til, sier Aage Sivertsen.

– Jeg kjenner til det partiet. Det stemmer at han lurte Kramnik, ja, sier Atle Grønn.

Sivertsen forteller engasjert om episoden som gjorde at rivalene oppdaget den sleipe utgaven av Magnus Carlsen.

– Magnus var helt utspilt av Vladimir Kramnik. Både Magnus og Kramnik visste at partiet var så godt som tapt. Da Magnus satte den neste brikken på brettet, så det ut som han var helt oppgitt, sier Sivertsen.

Carlsen brukte hele kroppsspråket for å vise frustrasjon. Men på innsiden hadde han ikke gitt opp. Han hadde lagt en felle, og ville ha Kramnik til å gå uanstrengt og ubetenksomt inn i snubletråden.

Etter et par-tre sukk fra Carlsen gikk russeren fem på, og nordmannen berget remis.

– Alle de beste gutta spiller skuespill under partier. Magnus er ikke noe unntak, sier Aage Sivertsen.

Tigeren som ikke kunne lese

Atle Grønn er ikke helt enig i at Carlsen blir oppfattet som en bløffer.

– Jeg tror ikke Magnus er veldig kjent for å bløffe, men jeg tror han er såpass uryddig i sittestillingen at de fleste spillerne i verden helt bevisst prøver å ignorere faktene hans. Jeg tror Magnus er kjent for å sitte litt urolig på stolen, sier Grønn.

Det de er enige om, er at Viswanathan Anand er ekstra observant på Carlsens kroppsspråk. Men hvordan i all verden kunne inderen da unngå å oppdage Carlsens tabbetrekk i VM?

Carlsen og Anand

Vishy Anand kaster blikk opp mot Magnus Carlsen ofte gjennom partiene. Her er han under et parti tidligere i VM.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Videoen over er full av hint, for eksempel når Carlsens hånd stanser i flere sekunder idet han skal notere trekket.

Produsenten av TV-sendingen i Sotsji filmet aldri spillernes ansikter i det avgjørende øyeblikket, men man kan bare anta at Carlsens ansiktsuttrykk viste litt av den stormen som raste på innsiden.

– Jeg synes ikke jeg beholdt pokerfjeset i det hele tatt, sa Carlsen selv til NRK rett etter partiet.

Likevel greide altså ikke Anand å oppdage at noe var på ferde. Burde han greid å lese motstanderens kroppsspråk, uansett hvor god skuespiller Carlsen er?

Den femdoble indiske verdensmesteren ble spurt om nettopp det etter partiet. Han svarte usedvanlig kort, selv til ham å være:

– Jeg vet ikke. Jeg greide det i hvert fall ikke.

Så lett kan det være å miste initiativet i sjakk-VM. I hvert fall når motstanderen har pokerfjes.

Siste nytt

 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag