NRK Meny
Normal

Slik kan Kjærgaard likevel straffes

Det finnes én siste mulighet for at Steffen Kjærgaard kan straffes for sine dopingløgner. Den tidligere proffsyklisten kan straffes for å ha skadet idrettens anseelse.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard straffes ikke av norske antidopingmyndigheter fordi saken er foreldet, men han risikerer likevel straff for å ha skadet idrettens anseelse.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Gunnar Martin Kjenner

Idrettsadvokat og -jurist Gunnar Martin Kjenner forklarer at Kjærgaard kun kan straffes av NIF dersom han blir sett på som medlem og ikke administrativt ansatt.

Foto: NRK

Tiedemann

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen synes det er viktig men en reaksjon overfor Steffen Kjærgaard.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
Fra Steffen Kjærgaards proffkarriere

Steffen Kjærgaard har innrømmet at han brukte doping i sin karriere som aktiv proffsyklisten. Bruddet på dopingbestemmelsene er foreldet, men nordmannen kan straffes for å ha skadet idrettens anseelse - dersom han vurderes som medlem.

Foto: Mjaugedal, Gunnar / SCANPIX
– Spørsmålet er om han har fortiet dette som sportsdirektør eller som medlem av idretten.
Hvis Kjærgaard brakte sporten i vanry i egenskap av å være sportsdirektør, og ikke som medlem, kan ikke domsutvalget straffe ham, sier Gunnar Martin Kjenner til NRK.no.

Selv om Steffen Kjærgaard unngikk straff fra Antidoping Norge for sitt dopingbruk som aktiv syklisten på grunn av foreldelse, står den tidligere sportsdirektøren fortsatt i fare for å få straff fra idrettsmyndigheter.

Det er ikke brudd på dopingbestemmelse som kan få den tidligere proffsyklisten straffet, men at han har skadet idrettens anseelse ved løgner om sitt forhold til doping.

Prinsippavgjørelse

I NIFs eget regelverk (§11-4) heter det at straff kan ilegges dersom «personen eller organisasjonsledd opptrer slik at det klart kan skade idrettsarbeidet eller idrettens anseelse».

Norges Cykleforbund har tidligere sendt en innstilling til doms- og sanksjonsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF), der de mener Kjærgaard bør utestenges fra idretten i ti år. Det avhenger altså av om Kjærgaard blir sett på som medlem eller sportsdirektør når de vurderer saken, forklarer idrettsadvokat og -jurist Kjenner.

– Det er en prinsippavgjørelse Norges Idrettsforbund tok da Ivar Egeberg ble frikjent som generalsekretær i NIF, mens daværende idrettspresident Kjell O. Kran ble dømt. Dette førte til at de administrativt ansatte faller utenfor lovverket, forklarer Kjenner.

– Underlagt arbeidsretten

Kjenner er overrasket over at NIF ikke har endret loven og tydeliggjort at de ansatte også faller inne under de samme bestemmelsene.

Det forklarer Henriette Hillestad Thune, leder i NIFs juridiske seksjon, slik:

– Årsaken er at de ansatte er underlagt arbeidsretten. Det må reguleres gjennom arbeidsavtalen og ikke idrettens regelverk.

Var medlem

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen bekrefter at det Kjenner sier er riktig.

– Men i dette tilfellet var Steffen medlem av Tønsberg sykkelklubb i perioden han var sportssjef i Norges Cykleforbund, sier sykkelpresidenten til NRK.no.

– Det er et scenario vi ikke har tenkt spesielt på. Vi har forholdt oss til de fakta som ligger der, de har vi meldt inn til domsutvalget, så får domsutvalget vurdere ut ifra de lovene som finnes, sier sykkelpresidenten.

– Viktig med reaksjon

Tiedemann Hansen sier han ikke er overrasket over at Antidoping Norge har bestemt seg for å henlegge saken mot Kjærgaard.

– Vi visste at selve dopingsaken var av eldre dato, så det var ikke uventet, sier sykkelpresidenten.

– For oss i sykkelforbundet er det viktig at vi tar lærdom av de valgene som Steffen gjorde den gangen, at det er valg som ikke gjøres igjen. Vi ønsker en streng straff og si ifra til alle som vurderer eller tenker på dette, at de skal la det være. Vi ønsker at alle idrettsfolk skal være rene. Det er det vi kjemper for, sier han.

Kan miste medlemsrett

Norges Cykleforbund har bedt om at Kjærgaard mister retten til å være medlem i Norges Idrettsforbund de neste ti årene.

Det vil innebære at han blir ekskludert fra organisert idrett, ikke kan ha medlemskap i en klubb tilsluttet NIF, tillitsverv eller drive med trening av utøverne.

Leder i NIFs doms- og sanksjonsutvalg, Ivar Sølberg, kan ikke kommentere saken nærmere da den er under behandling, men opplyser at de venter å ha en avgjørelse i løpet av mai eller første halvdel av juni.

Innrømmet dopingbruk

23. oktober i fjor innrømmet Steffen Kjærgaard på en pressekonferanse at han i sin tid som proffsyklist hadde brukt doping. Dette skjedde i årene fra 1998 til 2003.

Kjærgaard var på den tid sportssjef i Norges Cykleforbund, men trakk seg i forbindelse med doping-innrømmelsen.

Han hadde flere ganger mens han var sportssjef, benektet at han noensinne hadde brukt doping.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ingebrigtsen hjemkomst