Hopp til innhold

Slik kan fotballsesongene bli: Planlegger for full eliteserie fra august

Fotballsesongene over nesten hele Europa er utsatt på ubestemt tid. Norges Fotballforbund planlegger nå for 30 serierunder på 21 uker.

Eliteserien fotball. Strømsgodset - Rosenborg. 3-3

PÅ VENT: Eliteserien skulle egentlig ha startet 4. april, men Rosenborg og de andre lagene må foreløpig vente.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Uansett vil vi, så sant det er mulig, søke å få gjennomført våre turneringer, sier direktør for konkurranse i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn.

Han vil ikke si noe konkret om hva de planlegger for, men NRK forstår at NFF planlegger fullt seriespill med oppstart så sent som i august.

Dersom eliteseriefotballen begynner lørdag 1. august, er det 21 helger frem til helgen før jul. Med andre ord må man belage seg på å spille kamp hver helg, pluss ni midtukekamper. I tillegg kommer eventuelt cupspill, europaspill og landslagspauser.

Fotballen i Europa er satt på vent som følge av koronaviruset, bortsett fra i Hviterussland.

Foreløpig er Tyskland nærmest å starte igjen, men forslaget om 9. mai har møtt kritikk fra flere hold. Sverige håper å starte sesongen på de to øverste nivåene 14. juni.

Vurderer cup med lag fra to divisjoner

I Norge er det naturligvis et scenario å starte tidligere enn 1. august også.

Både 15. juni og 1. juli er nevnt som mulige startsdatoer, men det er blant annet avhengig av at trening kan åpne for fullt for profesjonelle klubber.

Et av scenarioene fotballforbundet nå planlegger for, er å redusere antall lag som skal spille cupen. Fra før er det klart at kvalifiseringsrundene til cuper er avlyst. Nå kan også de to første rundene av cupen utgå.

Med 32 lag i cupen, altså klubbene i eliteserien og 1. divisjon, vil det totalt bli fem cuprunder, inkludert finalen.

Eliteserien fotball 2019, Molde - Bodø/Glimt.

SNØBALL: Slik så det ut da Bodø/Glimt gjestet Molde i siste serierunde (1. desember) i fjor. Nå kan det bli mer desember-ball på eliteseriespillerne.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Det kan også hende at all landslagsfotball utgår ut året. Det vil åpne datoer for at eliteserien og cupen kan fullføres.

Fifa gikk forrige uke ut og sa at det viktigste var å få gjennomført de nasjonale ligaene i 2020. På et videomøte med Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tirsdag, kom det intet nytt om internasjonale datoer til høsten. Det blir trolig vedtatt og offentliggjort i mai.

Frykter rovdrift på spillerne

Assistenttrener på herrelandslaget, Per Joar Hansen, er bekymret for spillernes helse med det økende kampantallet.

– Jeg håper kanskje at vi gjennom denne prosessen kan se på muligheter for at landslag kan få bedre tid til å forberede seg på en skikkelig måte, sånn at vi ikke tar livet av spillerne, både fysisk og mentalt, med alt det hardkjøret de skal gjennom i både seriespill og landskamper, sier «Perry».

Herrelandslaget i fotball trener på Arena Nationala. Perry og Lagerback

BEKYMRET: Per-Joar Hansen, her sammen med landslagssjef Lars Lagerbäck.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, påpeker at de norske lagene trenger mer tid enn for eksempel lagene i Premier League, som spilte kamper i mars.

Siste serierunde i 2019 var 1. desember, altså snart seks måneder siden.

– Her går det på skaderisiko, og det er ingen hensikt å starte for så å se at halvparten blir skadet. Medisinsk ekspertise har gitt signaler på at det bør være cirka fire uker med trening før seriestart, sier Øverland.

Det betyr med andre ord at norske serier tidligst kan starte en knapp måned etter at trening kommer i gang for fullt.

– Det vi har fokus på nå, er å få i gang treninger. Konsekvensen av det blir seriestart, sier Øverland og understreker:

– Alle jobber godt sammen. Jeg har aldri fått så mange SMS-er fra folk jeg ikke kjenner som lurer på når vi kommer i gang. De er sulteforet, og det er mange kreative innspill. Vi er en næring med milliardomsetning, men vi skal gå foran og i alle fall ikke sette i gang noe som gjør at smitten sprer seg.

Siste nytt

 • Norge med i seierskampen i Planica

  Det norske hopplaget gjorde en god første omgang, og er med i kampen om seieren i Planica. De norske ble nummer to, 11,7 poeng bak Slovenia.

  Kun 0,1 poeng bak nordmennene finner vi Østerrike, som naturlig nok også kjemper om førsteplassen.

  Det er Johann Andre Forfang, Bendik Jakobsen Heggli, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud som er en del av det norske laget. Granerud er sistemann ut, og kan avgjøre det hele i andre omgang, som starter klokken 11.

  Ski Jumping World Cup
  Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
 • Pallen glapp for Granerud – Kraft sterkest i Planica

  Halvor Egner Granerud var sist ut og kunne sikre seieren i skiflyging i Planica, men klarte ikke å få til det helt store hoppet. Nordmannen hoppet 231 meter, noe som holdt til en sur 4. plass.

  – Det er veldig irriterende å bli nummer 4 og føle at man legger igjen så mange meter i bakken, sier Granerud til Viaplay.

  Det var østerrikske Stefan Kraft som stakk av med seieren i Slovenia.

  Han ble dermed beste norske, mens Johann Andre Forfang ble nest best på en 8. plass.

  For to år siden endte rennene i Planica svært ille for Kongsberg-hopper Daniel-André Tande. Et svært dramatisk og stygt fall endte med at han ble liggende i koma.

  Han var for første gang tilbake i bakken til helgens renn. Lørdag landet 29-åringen på 199,5 meter og endte et stykke bak en topplassering.

  Senere lørdag blir det nok en konkurranse for herrene når det blir laghopp. (NTB)

  FIS Ski Jumping World Cup
  Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
 • Verstappen til topps i kvalifiseringen i Melbourne

  VM-leder Max Verstappen (Red Bull) var raskest av alle i Formel 1-kvalifiseringen foran Australias Grand Prix. Dermed starter han først søndag.

  Lørdagens kvalifiseringsseier var nederlenderens 22. hittil i Formel 1-karrieren.

  Mercedes-duoen George Russell og Lewis Hamilton leverte oppløftende kvalifiseringer og starter som nummer to og tre. Mercedes har hatt en tung start på sesongen, og Hamilton har blant annet uttalt at han ser på det som umulig å hamle opp med erkerival Red Bull. (NTB)

  Australia F1 GP Auto Racing
  Foto: Asanka Brendon Ratnayake / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste