Slik kan du se hele sjakk-VM på NRK

NRK sender 100 timer sjakk på TV og nett de neste tre ukene. Her er oppskriften på hvordan vi planlegger å gi deg en av årets store sportsbegivenheter.

Carlsen vs. Anand

Her møtes Magnus Carlsen avd Viswanathan Anand i Sandnes i mai i år. Fra lørdag kan du se dem på NRK.no og NRK tv i kamp om VM-tittelen

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Torstein Bae

Sjakkmester Torstein Bae skal være NRKs ekspertkommentator i VM-kampene

– Det er fantastisk. Jeg blir jo på en måte Norges første sjakkommentator, iallfall på TV, sier Torstein Bae.

Sjakk-ekspert Bae skal være med i studio under alle NRKs sendinger fra sjakk-VM i indiske Chennai.

Sendingene begynner med åpningsseremoni torsdag, og fra lørdag er det alvor. Da spilles det første av inntil 12 partier om VM-tittelen. Det 12. partiet er tidfestet til tirsdag 26. november. Om det fortsatt er likt, blir det tiebreak 28. november.

Action fra kl 10.30 hver spilledag

NRK har kjøpt eksklusive senderettigheter til VM-kampene, og sender som eneste norske mediehus kampene på TV og nett.

Hvert parti begynner klokka 10.30 norsk tid. NRKs sendinger begynner 15 minutter tidligere.

Flere av partiene sendes i sin helhet på NRK1, mens enkelte trolig vil gå på NRK2. Alle sammen sendes på nett, hvor det også blir mulig å følge partiet trekk for trekk i tekst.

Line Andersen

VM-sendingene skal frontes av Line Andersen.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / Scanpix / Scanpix

Line Andersen skal være programleder for de timeslange sendingene, og har med seg Torstein Bae som fast ekspert. Bae er internasjonal sjakkmester og har jobbet på Sjakkhuset i Oslo. Han er også sentral i NRKs sjakkskole .

Line Andersen vil dessuten ha med seg en rekke profiler og eksperter i studio i løpet av de 12 partiene.

I tillegg vil Ole Rolfsrud rapportere direkte fra indiske Chennai. NRK har også egne reportere på plass i India som lager reportasjer på TV, radio og nett.

Omfattende tilbud på nett

Redaksjonen vil også være aktivt til stede i sosiale medier, med egne kontoer på @NRKsjakk og emneord #nrksjakk.

NRK-journalist Heidi Røneid, som også er en aktiv sjakkspiller, blir seernes forlengede arm inn i studio. Hun skal følge med på hva som skjer på emneordet #nrksjakk i sosiale medier, og sørge for at spørsmål og kommentarer fra dere der ute blir en del av diskusjonen i TV-ruta.

Alle sendingene blir tilgjengelige på NRK.no. Sjakkspiller og Magnus Carlsen-kompis Askild Bryn følger hvert parti trekk for trekk sammen med seerne på nett.

Vil treffe både bredt og smalt

Redaksjonen er opptatt av å gjøre sendingene interessante for både sjakkspillere og de som ikke vet forskjell på bonde og tårn.

– Vi skal prøve å formidle sjakkspillet også til dem som ikke vet så mye om det fra før, sier Torstein Bae.

Til tider kan det gå langt mellom trekkene i en VM-kamp i sjakk. Timesvis med sendinger skal fylles med kommentarer, og Bae gleder seg til å formidle sjakkens dramatikk.

– Vi får se hvor god jeg er på smalltalk! Det blir en skikkelig treningsøkt. Men jeg er veldig glad i å snakke om sjakk, og det er veldig mye spennende å ta av, ler eksperten.

– Hva tror du blir den største utfordringen?

– Å gjøre det interessant og levende for dem som tidligere ikke har hatt så voldsom interesse for dette. Og ikke minst å legge formidlingen på et passelig nivå, sier Bae.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

VIDEO: Se NRKs ni minutter lange reportasje om Magnus Carlsen, spesiallaget til VM-kampen mot Anand.

– Dette er dramatisk idrett

NRK er kjent for å produsere timesvis med «sakte-tv», og hundre timer med sjakk kan virke som et nytt slikt stunt. Samtidig er det viktig for NRK å greie å vise at sjakk kan være langt mer dramatisk enn to personer som sitter ved et bord og flytter på brikker.

– Pulsen er rimelig høy for de to som sitter der. Det kan det også bli for oss som ser på når det dreier seg om VM-tittelen. Hver eneste avgjørelse kan gjøre at de taper. Det er til forskjell fra mange andre idretter der man kan gjøre tabber uten at det får så stygge konsekvenser, sier Bae.

– Her kan det være én tabbe, og da er det kjørt. Da kan det være at man like godt kan gi opp spillet. Men det er jo 12 partier, så det vil være muligheter for å komme tilbake, sier Bae.

Har du innspill til hvordan NRK kan presentere sjakk-VM på TV, radio og nett? Legg igjen en kommentar under!

Sportsnyheter

Braathen i tårer etter sjokkseieren: – Jeg er tom for ord

Det norske stjerneskuddet Lucas Braathen var nest sist etter første omgang i Wengen, men leverte en fantomfinale av de sjeldne og vant konkurransen på mirakuløst vis.

Siste nytt

 • Avis: Fifa-presidenten har flyttet til Qatar

  Presidenten for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Gianni Infantino, har leid seg et hus i Qatars hovedstad Doha og bor der med familien, bekrefter Fifa til sveitsiske Blick.

  Det har i lengre tid florert rykter om at sveits-italieneren har flyttet til Qatar, men ifølge Blick har Fifa hele tiden nektet for dette.

  Ifølge en talsperson i Fifa skal Infantino fortsette å jobbe fra organisasjonens hovedkontor i Zürich, men ifølge Blicks kilder er han svært sjeldent i byen.

  Fifa har fått mye kritikk etter at de i 2010 tildelte årets VM til Qatar. Blant annet for manglende deltakelse i debatten om forholdene for fremmedarbeidere i landet.

  FIFA president Gianni Infantino
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Inters seiersrekke tok slutt i Bergamo

  Inters seiersrekke på åtte kamper i Serie A tok slutt med 0-0 i bortekampen mot Atalanta søndag kveld. Mandag kan Milan gå forbi på tabellen.

  Inter er fortsatt to poeng foran byrivalen med like mange spilt, men Milan møter Spezia manag i en av de siste kampene i den 22. serierunden. Med seier inntar laget tabelltoppen.

  Serie A - Atalanta v Inter Milan
  Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters
 • Brady førte tittelforsvareren videre

  Tom Brady noterte sin 35. sluttspillseier i NFL da han førte tittelforsvarer Tampa Bay Buccaneers videre fra 1. runde med 31-15 over Philadelphia Eagles.

  Det var rått parti da Brady innledet jakten på sin åttende NFL-tittel. Med effektivt angrepsspill, og hjulpet av stadige ballerobringer fra forsvaret, førte han hjemmelaget til 14-0-ledelse i første periode, 17-0 halvveis og 31-0 før den siste perioden.

  Eagles scoret to ganger i siste periode, da alt var avgjort og Buccaneers var mest opptatt av å unngå skader foran kvartfinalen neste helg.

  Brady vant Superbowl seks ganger med New England Patriots før han flyttet til Florida og ble Bucs-spiller. Han førte sin nye klubb til tittelen i første forsøk og prøver nå å hjelpe Bucs å bli første lag som forsvarer tittelen siden han selv vant med Patriots i 2004 og 2005. (NTB)

  NFC Wild Card Playoffs - Philadelphia Eagles v Tampa Bay Buccaneers
  Foto: Michael Reaves / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal