Slik kan du se hele sjakk-VM på NRK

NRK sender 100 timer sjakk på TV og nett de neste tre ukene. Her er oppskriften på hvordan vi planlegger å gi deg en av årets store sportsbegivenheter.

Carlsen vs. Anand

Her møtes Magnus Carlsen avd Viswanathan Anand i Sandnes i mai i år. Fra lørdag kan du se dem på NRK.no og NRK tv i kamp om VM-tittelen

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Torstein Bae

Sjakkmester Torstein Bae skal være NRKs ekspertkommentator i VM-kampene

– Det er fantastisk. Jeg blir jo på en måte Norges første sjakkommentator, iallfall på TV, sier Torstein Bae.

Sjakk-ekspert Bae skal være med i studio under alle NRKs sendinger fra sjakk-VM i indiske Chennai.

Sendingene begynner med åpningsseremoni torsdag, og fra lørdag er det alvor. Da spilles det første av inntil 12 partier om VM-tittelen. Det 12. partiet er tidfestet til tirsdag 26. november. Om det fortsatt er likt, blir det tiebreak 28. november.

Action fra kl 10.30 hver spilledag

NRK har kjøpt eksklusive senderettigheter til VM-kampene, og sender som eneste norske mediehus kampene på TV og nett.

Hvert parti begynner klokka 10.30 norsk tid. NRKs sendinger begynner 15 minutter tidligere.

Flere av partiene sendes i sin helhet på NRK1, mens enkelte trolig vil gå på NRK2. Alle sammen sendes på nett, hvor det også blir mulig å følge partiet trekk for trekk i tekst.

Line Andersen

VM-sendingene skal frontes av Line Andersen.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / Scanpix / Scanpix

Line Andersen skal være programleder for de timeslange sendingene, og har med seg Torstein Bae som fast ekspert. Bae er internasjonal sjakkmester og har jobbet på Sjakkhuset i Oslo. Han er også sentral i NRKs sjakkskole .

Line Andersen vil dessuten ha med seg en rekke profiler og eksperter i studio i løpet av de 12 partiene.

I tillegg vil Ole Rolfsrud rapportere direkte fra indiske Chennai. NRK har også egne reportere på plass i India som lager reportasjer på TV, radio og nett.

Omfattende tilbud på nett

Redaksjonen vil også være aktivt til stede i sosiale medier, med egne kontoer på @NRKsjakk og emneord #nrksjakk.

NRK-journalist Heidi Røneid, som også er en aktiv sjakkspiller, blir seernes forlengede arm inn i studio. Hun skal følge med på hva som skjer på emneordet #nrksjakk i sosiale medier, og sørge for at spørsmål og kommentarer fra dere der ute blir en del av diskusjonen i TV-ruta.

Alle sendingene blir tilgjengelige på NRK.no. Sjakkspiller og Magnus Carlsen-kompis Askild Bryn følger hvert parti trekk for trekk sammen med seerne på nett.

Vil treffe både bredt og smalt

Redaksjonen er opptatt av å gjøre sendingene interessante for både sjakkspillere og de som ikke vet forskjell på bonde og tårn.

– Vi skal prøve å formidle sjakkspillet også til dem som ikke vet så mye om det fra før, sier Torstein Bae.

Til tider kan det gå langt mellom trekkene i en VM-kamp i sjakk. Timesvis med sendinger skal fylles med kommentarer, og Bae gleder seg til å formidle sjakkens dramatikk.

– Vi får se hvor god jeg er på smalltalk! Det blir en skikkelig treningsøkt. Men jeg er veldig glad i å snakke om sjakk, og det er veldig mye spennende å ta av, ler eksperten.

– Hva tror du blir den største utfordringen?

– Å gjøre det interessant og levende for dem som tidligere ikke har hatt så voldsom interesse for dette. Og ikke minst å legge formidlingen på et passelig nivå, sier Bae.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

VIDEO: Se NRKs ni minutter lange reportasje om Magnus Carlsen, spesiallaget til VM-kampen mot Anand.

– Dette er dramatisk idrett

NRK er kjent for å produsere timesvis med «sakte-tv», og hundre timer med sjakk kan virke som et nytt slikt stunt. Samtidig er det viktig for NRK å greie å vise at sjakk kan være langt mer dramatisk enn to personer som sitter ved et bord og flytter på brikker.

– Pulsen er rimelig høy for de to som sitter der. Det kan det også bli for oss som ser på når det dreier seg om VM-tittelen. Hver eneste avgjørelse kan gjøre at de taper. Det er til forskjell fra mange andre idretter der man kan gjøre tabber uten at det får så stygge konsekvenser, sier Bae.

– Her kan det være én tabbe, og da er det kjørt. Da kan det være at man like godt kan gi opp spillet. Men det er jo 12 partier, så det vil være muligheter for å komme tilbake, sier Bae.

Har du innspill til hvordan NRK kan presentere sjakk-VM på TV, radio og nett? Legg igjen en kommentar under!

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal