NRK Meny
Normal

Mot thrilleroppgjør mellom Johaug og Bjørgen - spår poengkamp til siste stavtak

FALUN (NRK.no): Therese Johaug leder verdenscupen, men Marit Bjørgen puster henne i nakken før helgens avsluttende minitour. Her er begge langrennsessenes planer for å sikre seg sammenlagtseieren.

OSLO 20140309.Marit Bjørgen (tv) tok gull og Therese Johaug tok sølv under søndagens 30 km fellestart i verdenscupen på ski i Holmenkollen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Marit Bjørgen og Therese Johaug er bestevenninner, men også hverandres tøffeste konkurrenter. Denne helgen kjemper de mot hverandre om sammenlagtseieren i verdenscupen.

 • Følg langrennssprinten i Falun direkte på NRK1 eller NRK.no fra kl. 14.30 her!
SKI-NORDIC-CROSS-COUNTRY-TOUR-DE-SKI

Therese Johaug ble på nyåret den første nordmannen til å vinne Tour de Ski.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Om jeg vinner verdenscupen, da er det en jentedrøm som går i oppfyllelse. Ord kan ikke beskrive hvordan det ville føles, sier Therese Johaug til NRK.no.

Hun får nærmest stjerner i øynene når hun snakker om den såkalte «kula», glasskulpturen som blir gitt til sammenlagtvinneren av verdenscupen i langrenn.

25-åringen leder før helgens avsluttende minitour i svenske Falun, men har en formidabel oppgave foran seg for å realisere drømmen om sammenlagtseier.

Sprinten kan avgjøre mye

Marit Bjørgen er nemlig bare 39 poeng bak henne i sammendraget. I minitouren kan man maksimalt få 300 poeng til sammen.

– Folk har alltid sagt at verdenscupen sammenlagt er utelukket for meg å vinne, men nå er jeg nærmere enn noen gang. Jeg vet at det kommer til å bli veldig vanskelig, og Marit er favoritt, men jeg skal i alle fall gi henne en god kamp, sier Johaug.

Både Johaug og Bjørgen har så klart tenkt nøye over hvordan de vil angripe de tre distansene som gjenstår. Fredag er det sprint i klassisk stil, lørdag 15 kilometer med skibytte og søndag avgjøres det hele med en jaktstart i fristil.

De to første løpene gir 50 poeng for seier, mens vinneren søndag tildeles 200 poeng.

Johaug regner med at Bjørgen spiser opp mye av forspranget allerede fredag, noe som kan føre til at de neste dagene blir et lite rotterace mellom de to. Sprint er Johaugs svake side, mens Bjørgen er god også der.

– Sprinten kan bli en nøkkel. For meg er utfordringen å kvalifisere meg videre fra prologen, og da vet jeg alt kan skje i en kvartfinale. Marit er nok hakket hvassere. Jeg vet jeg må ha litt flaks i sprinten, sier Johaug.

Også Bjørgen ser på sprinten som sin store mulighet.

– Den blir viktig både for sammenlagtresultatet og for å vinne minitouren. Sprinten taler i favør meg, sier hun.

Håper på fordel fra «Mördarbakken»

Lørdag mener begge de er ganske likestilte på skiathlonet.

– Det er en disiplin jeg har gjort det bra på før. Jeg må bare holde ryggen til Bjørgen og sørge for at avstanden ikke blir for stor. Så må man bare ta differansen man eventuelt er bak på søndag, sier Johaug.

marit

Marit Bjørgen vant tre gullmedaljer under OL i Sotsji for noen uker siden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Bjørgen er imidlertid ikke like sikker på at Johaug kommer til å holde seg bak ryggen hennes.

– På lørdag tror jeg det blir veldig jevnt. Vi er begge favoritter der. Samtidig håper jeg det kommer opp noen andre jenter som kan gjøre resultatlisten litt annerledes, sier hun.

33-åringen viste fryktinngytende form da hun vant tremila i Holmenkollen i suveren stil forrige søndag. Johaug tror fort det blir den samme utgaven av Bjørgen man får se på avslutningsdistansen i Falun. Løypen der inneholder imidlertid et punkt som taler til Johaugs fordel:

– Mördarbakken kan bli viktig for meg. Den kan helt klart bli en nøkkel, sier hun.

Mördarbakken er en relativt bratt bakke, som riktignok har blitt kuttet litt de siste årene.

Uansett er det ingen som trives bedre i slike harde bakker enn Therese Johaug.

– Det blir et hardt skirenn, og jeg ser for meg at det først er på de siste kilometerne ting blir avgjort, sier Johaug, som dermed spår kamp om sammenlagtseieren omtrent til siste stavtak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENSCUP LANGRENN VERDENSCUP LANGRENN WORLD CUP

Slik så pallen i verdenscupsammendraget ut i fjor. Justyna Kowalczyk vant sammenlagt, mens Therese Johaug ble nummer to og Kristin Størmer Steira nummer tre. Petter Northug vant på herresiden.

Foto: Wiklund, Anders / NTB scanpix

Johaug fornøyd også uten seier

Bjørgen har vunnet verdenscupen tre ganger før, men er like sulten på en fjerde seier. Mens mange av konkurrentene har slappet mer og mer av etter OL, har tanken på sammenlagtseieren motivert Rognes-jenta til å bite tennene sammen noen uker til.

– Nå er motivasjonen min veldig bra fordi vi er med og kjemper om noe. Det gjør at vi blir enda mer tent. Jeg har vært veldig fokusert på å holde trøkket oppe, forteller hun.

Johaug medgir at det meste tyder på at Bjørgen kommer til å stikke av med glasskulen til slutt. Hun kommer ikke nødvendigvis til å ta det så tungt.

– Jeg har lyst å vinne, men jeg må også tenke på hvem det er jeg konkurrerer mot. Marit dro hjem fra OL med tre gull. Hun er den beste. Jeg har ikke like mange seiere som henne, men når jeg tenker på sesongen min totalt må jeg være fornøyd uansett, sier Johaug.

Nansen-løperen har denne sesongen blitt den første nordmannen til å vinne Tour de Ski, tatt OL-sølv i skiathlon og OL-bronse på 10-kilometeren. I tillegg peker hun på at hun har vært på pallen på de aller fleste distanserennene hun har gått.

– En spesiell situasjon

På herresiden har Martin Johnsrud Sundby allerede vunnet verdenscupen sammenlagt. NRKs langrennskommentator gleder seg over at det på kvinnesiden fortsatt er så jevnt at man kan få spenning helt til slutt.

– Det er sånn man vil ha det, sier han.

Post mener duellen mellom Johaug og Bjørgen er helt spesiell siden de to kjenner hverandre så godt.

– De er de to løperne som sannsynligvis trener aller mest sammen og er mest sammen ellers. De er naboer og møter hverandre omtrent hver dag, både på samling og ellers. De kjenner hverandre inn og ut. Det er en spesiell situasjon, sier han.

Vennskapet deres har blitt satt på prøve av lignende situasjoner tidligere, ettersom de to som regel alltid kjemper mot hverandre om topplasseringer.

– De er gode venninner, men også ekstreme konkurransehjerner så de legger nok sin slagplan hver for seg og holder litt tilbake for hverandre. Begge vet hva det står om og er nok ikke så åpne om hva de kommer til å gjøre, men samtidig kjenner de hverandre såpass godt at de klarer nok ikke å overraske den andre uansett, sier Post.

Siste nytt

 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix
 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag