NRK Meny
Normal

– Den absolutt beste gjennom alle tider

SOTSJI (NRK.no): Hun spaserte inn til sitt sjette OL-gull og ble historisk. Etterpå bøyde både norske og utenlandske konkurrenter seg i støvet for idrettskvinnen og mennesket Marit Bjørgen.

OLY-2014-NORDIC-WOMEN-PODIUM

Marit Bjørgen jublet for sitt sjette OL-gull sammen med sølvvinner Therese Johaug og bronsevinner Kristin Størmer Steira.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Kaptein Bjørgen samlet lagvenninnene i sin favn etter å ha gått inn til gull på åpningsdistansen i Sotsji-OL. Dagen før mistet Astrid Uhrenholdt Jacobsen sin bror, noe som åpenbart preget hele det norske laget. Eneren ledet an i sorgarbeidet.

Etter å ha tatt gull i lagsprinten, hisset Marit Bjørgen seg opp i møtet med norske journalister. I et par dager hadde kritikken mot det norske smøreteamet vært massiv.

– Urettferdig, sa Bjørgen klart og tydelig. Aller verst synes Bjørgen det var at smøresjefens datter var blitt mobbet på skolen på grunn av det som skjedde.

Marit Bjørgen aksepterer ikke sånt. For Marit Bjørgen lever etter Kardemommeloven: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill».

– Et fint menneske

Anna Haag

Svenske Anna Haag lar seg imponere av Marit Bjørgens ydmykhet midt i all suksessen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Det er kombinasjonen av den vanvittige sportslige styrken og medmenneskeligheten som gjør at hun er feltets desidert mest respekterte løper.

Derfor var også hyllesten av Bjørgen unison etter at hun lørdag tok sitt tredje OL-gull i Sotsji, det sjette totalt, og ble tidenes kvinnelige vinterolympier.

– Marit er et av de mest ydmyke menneskene jeg kjenner. Det er noe av det mest imponerende med suksessen hun har. Hun har all rett til å være litt ovenpå, men hun er den som er minst overlegen av alle, og viser stor respekt for alle. Hun er et fint menneske, sier svenske Anna Haag til NRK.no.

Ikke mange ganger har hun klart å slå Bjørgen – med OL-stafetten i Sotsji som et, for svenskene, særdeles minneverdig unntak.

– Det krever mye

Kikkan Randall

Amerikanske Kikkan Randall har latt seg imponerende over hvordan Marit Bjørgen stadig har blitt bedre og bedre.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
Therese Johaug

Som så mange ganger før endte Therese Johaug på andreplass bak Marit Bjørgen. Hun tapte for sitt store forbilde, men var likevel strålende fornøyd.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

For Haag er det stort i seg selv å ha stått på startstreken side ved side med den norske langrennsdronningen.

– Hun er et stort forbilde, og det er morsomt å ha fått konkurrere med en sånn skiløper. Hun er jo den, gjennom tidene, absolutt beste kvinnelige langrennsløperen, fastslår Haag.

– Det er temmelig imponerende å se at hun bare blir sterkere og sterkere. Hun har vært en mester så lenge, og det krever mye å fortsette å prestere på et så høyt nivå, sier amerikanske Kikkan Randall.

– Hvordan opplever du henne som person?

– Hun har alltid vært veldig omgjengelig, lett å snakke med og jeg har hatt gleden av å bli bedre kjent med henne de siste årene. Så jeg håper at vi kan komme tilbake til et OL sammen når vi begge har lagt opp, sier Randall.

– Dronning og alt som er

– Best når det gjelder og suveren i mange år, oppsummerer Charlotte Kalla, som aldri ble noen trussel i lørdagens tremil etter noen dager med sykdom.

– Det er bare å bøye seg i støvet for alle tre, sier Heidi Weng etter den norske trippelen på tremila.

At respekten er størst for Marit Bjørgen, er det likevel ingen tvil om.

– Marit er sinnssykt god, hun er dronninga og alt som er, fastslår Weng.

Therese Johaug er kanskje den som har kommet aller tettest på Marit Bjørgen de siste sesongene, etter at dronningen og kronprinsessen ble naboer i Oslo for noen år siden.

Derfor syntes Johaug det var helt greit å ta til takke med sølv på dagen da Bjørgen kanskje gikk sitt aller beste skirenn og ble tidenes vinterolympier.

– Vanvittig jordnær

– Marit er en rå idrettsutøver som jeg beundrer veldig mye. Hun er mitt største forbilde, så jeg unner henne dette, sier Johaug.

Og fortsetter:

– Hun er en vanvittig stor idrettsutøver. I tillegg er hun vanvittig jordnær og et veldig godt forbilde for oss yngre. Hun er stor i mine øyne.

Om hun blir enda større i OL-sammenheng, gjenstår å se. Etter lørdagens tremil signaliserte Bjørgen ganske tydelig at det kanskje er mer sannsynlig at hun blir mamma enn at hun satser mot OL i Pyeongchang.

Uansett kan det faktisk bli enda et gull. Kristina Smigun er som kjent under etterforskning på for doping under OL i Torino, der hun var den eneste som slo Bjørgen på 10 km klassisk.

Kanskje vil det i framtidige idrettsleksikon stå at Marit Bjørgen fra Rognes IL ble olympisk mester fire år før hun faktisk fikk oppleve å bli det.

Siste nytt

 • Rumlemage intet hinder for Djokovic

  Novak Djokovic gikk videre til tredje runde i Cincinnati Masters tross rumlete mage etter 2-1-seier mot Adrian Mannarino.

  Djokovic tapte første sett 4-6, men måtte ha legehjelp under andre sett. Han valgte likevel å fortsette, og vant de neste settene 6-2, 6-1.

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka