Slik hindres Carlsen og Anand fra å jukse

Arrangøren skal gjøre det helt umulig for Magnus Carlsen (22) og Viswanathan Anand (43) å dra fordeler under VM-partiene.

Glass

Det ble jobbet intenst med å bli ferdig med VM-lokalene hvor Magnus Carlsen og Viswanathan Anand møter hverandre lørdag. Her reises én av mange glassflater som skal danne en stor, lydtett glassvegg.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Snekre

Til tross for at det gjensto mye arbeid kun dager før VM-åpningen, var arrangøren aldri i tvil om å rekke det.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

La det først være helt klinkende klart: Ingen har så mye som antydet at Carlsen eller Anand har prøvd å jukse i løpet av karrieren.

Det betyr imidlertid ikke at Verdens sjakkforbund (FIDE) ikke gjør alt i sin makt for å være helt sikre på at verdensmesteren kåres etter en rettferdig kamp.

I Chennai er arrangøren nå i ferd med å fullføre glassburet hvor Carlsen og Anand skal oppholde seg under partiene.

Glasset består av speil som gjør at tilskuerne kan se inn, mens sjakkrivalene ikke kan se ut. Glassveggen er også 100 prosent lydtett.

– Da er det ikke mulig å motta hint eller signaler. Der inne sitter spillerne helt alene, og da er det helt avgjørende at det ikke er forstyrrende elementer. Du kan ikke høre prating fra utsiden eller en air condition som durer. Det skal ikke mye til før de hører en lyd, og det er viktig at de føler seg trygg på det, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

Han følger nøye med på oppbygningen av «kampburet» i Chennai. Både Carlsen og Anand har kommet med sine ønsker for arenaen, og torsdag skal spillerne på den offisielle inspeksjonen.

– Magnus liker ikke å sitte ved brettet hele tiden. Her inne vil det være et område hvor de kan drikke te og strekke på beina. I hjørnet vil det også være toaletter, sier Agdestein.

«Toiletgate»

Hver eneste kvadratmeter, også toalettene, vil være grundig gjennomsøkt og elektronisk sperret både før og under VM-kampen.

Og det var nettopp toalettet som ble gjenstand for en av de største «snakkisene» i sjakkverdenen i nyere tid.

Da Vladimir Kramnik og Veslin Topalov møttes til VM-duell i 2006, kastet sistnevnte grove anklager mot russeren.

Topalov hevdet nemlig at Kramnik jukset med datahjelp på do. Russeren skal ha besøkt toalettet flere titalls ganger under hvert parti.

Agdestein

Her er Espen Agdestein utenfor det uferdige glassburet.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Anklagene kom til tross for at spillerne måtte gjennom metalldetektorer før kampene, og begge toalettene ble grundig kontrollert. Arrangøren bestemte likevel at motstanderne skulle dele toalett etter Topalovs klage, men da ble Kramnik rasende.

Ifølge The Guardian argumenterte russeren med at han hadde en helsesituasjon som gjorde at han urinerte oftere enn normalt, og han syntes dessuten det var mer behagelig å bevege seg på toalettet enn det trange sjakkrommet.

Etter å ha latt tiden renne ut i protest i det første partiet etter Topalovs klage, kom Kramnik tilbake da arrangøren ombestemte seg.

Russeren vant til slutt VM-kampen etter omspill.

Senere har Topalovs anklager blitt karakterisert som «skandaløse» og «usportslige», og hele epiosden blir refert til som «Toiletgate».

Nektet å ta av skoene

De ferskeste jukseanklagene – og som fikk et helt annet utfall – finner vi så sent som i oktober i år.

Umeritterte Borislav Ivanov overrasket en hel sjakkverden da han feide bort sterke konkurrenter under Zadar Open i desember i 2012.

Etter fem seire mot blant annet fire stormestere, måtte Ivanov svare på en rekke anklager om juks, blant annet gjengitt på sjakksiden Chess Base.

Spekulasjonene toppet seg i oktober da en motstander fikk mistanke om at Ivanov brukte elektroniske hjelpemidler under en turnering i Bulgaria. Arrangøren ba om å få se i skoene, men Ivanov nektet.

– Hindrer all kommunikasjon

Hele opptrinnet endte med at Ivanov trakk seg fra turneringen. Så kom beskjeden om at han la opp.

Det tok imidlertid bare noen uker før han var tilbake i sjakkstolen, og i slutten av oktober ble han nummer sju i en turnering i Bulgaria, ifølge bcvidin.org.

– Han er vel den som «har lyktes» med juks og ennå ikke blitt 100 prosent avslørt. Man kjenner ikke til metoden, men man tror han brukte en sender og en mottaker med foten, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Oppussing

VM-arenaen måtte pusses opp fra topp til bunn denne uken.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Sjakkpresidenten mener VM-arrangørene har gjort veldig mye for å hindre spekulasjoner om juks ved å blokkere glassburet for signaler.

– Jeg vet at det er ganske stort fokus på juks og spesielt under en VM-kamp. Det er enormt med prestisje og penger i bildet, sier Aulin-Jansson.

– De hindrer all kommunikasjon. Alle elektroniske signaler blir blokkert, både på hvilerom og toaletter. Det vil ikke være mulig å sende eller motta signaler, og da er veldig mye gjort, sier sjakkpresidenten.

– Hvordan fungerer jukset i sjakk?

Du må ha en medsammensvoren. Du kan ha en kamerat på et hotellrom, eller hjemme for den saks skyld, med en stor og sterk datamaskin og et sjakkprogram. Det programmet kan analysere hva som er det beste trekket, og sende informasjonen elektronisk inn i øret eller på et eller annet sted på kroppen. Så kan det formidles ved hjelp av koder, sier Aulin-Jansson.

– Sjakkprogrammene er i dag så sterke at de kan slå alle i verden. Det er mulig de ikke kan slå Magnus ennå, men de er overmenneskelige i den forstand at de ikke har følelser eller psyke. De regner en vanvittig mengde varianter på millisekunder. Vi snakker milliarder av varianter, fortsetter han.

– Veldig få som jukser

Selv om mange av sikkerhetstiltakene rundt VM-kampen allerede er kjent, ønsker ikke Verdens sjakkforbund (FIDE) å kommentere planene i detalj.

Assistent til FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov, Berik Balgabaev, er svært ordknapp når NRK.no spør ham om hvordan de forsikrer seg mot juks.

– Du tuller, ikke sant? sier Balgabaev over telefon.

– Vi ønsker ikke å offentliggjøre det. Vår komité har gjort absolutt alt for å hindre at det skjer.

– Er juks et problem i sjakk?

– På toppnivå er det ikke det. Det er mer rykter enn sannhet. Det er en veldig lav prosentandel som jukser, sier Balgabaev, og trekker en parallell til flyskrekk:

– Hvert år er det noen fly som krasjer, men det er jo veldig få, ikke sant? Det er likevel det første mange tenker på når de setter seg i et fly.

Balgabaev sier at noen sikkerhetstiltak først blir spikret etter den offisielle inspeksjonen torsdag.

– Du får se da. Det er mye spillerne må være enige om. Det blir bestemt etter møtet torsdag, sier Balgabaev.

Siste nytt

 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Serbia trolig Norges motstander

  Skottland sørget med seier over Israel for at de er beste gruppevinner i C-divisjonen i nasjonsligaen. Norge er da nummer to, og møter 3.-rangerte Serbia til omspill om EM-plass, med mindre de tar seg videre gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen.

  UEFA Nations League - League C - Group 4 - Serbia v Lithuania
  Foto: Marko Djurica / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 9: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 9 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 9