Hopp til innhold

Slik hindrer de reprise på Astrids skrekkfall

HOLMENKOLLEN (NRK): Sikkerhetstiltak gjør at Astrid Uhrenholdt Jacobsen garantert ikke krasjer med lyktestolpen som sendte henne på sykehus i fjor.

Holmenkollen

DRAMATISK: Astrid Uhrenholdt Jacobsen krasjet med en lyktestolpe og ble fraktet til sykehus i fjor. Her sikres svingen så det samme ikke skal skje i år.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt noen dårlige tremilsopplevelser på hjemmebane i Holmenkollen. Debuten i 2008 måtte hun bryte allerede etter en runde, på grunn av krampe i leggene.

Senere konstaterte hun at fadesen skyldtes en røff joggetur på asfalt dagen før løpet.

Likevel var det adskillig mer dramatisk, det som skjedde under Kollen-tremila i fjor. I en sving inne på stadionområdet mistet Jacobsen kontrollen, skled under et enkelt sikkerhetsnett og traff en lyktestolpe.

Heming-jenta ble fraktet til sykehus i ambulanse, men slapp unna med en hjernerystelse og en forslått hofte.

Torsdag formiddag tok arrangørene grep for å hindre at tilsvarende ulykker skal inntreffe denne Kollen-helga. Svingen ble sikret med gjerder av en helt annen kvalitet enn det løse nettet som var satt opp i fjor.

Holmenkollen

TRYGT: Dette gjerdet skal holde løpere og lyskastere adskilt i helga.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fikk beklagelse

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var ute og trente, og passerte faktisk funksjonærene to ganger mens sikringsarbeidet pågikk.

– Det la jeg ikke merke til engang, sier hun til NRK etterpå.

I steiksola hadde hun et helt annet fokus der hun gikk og koste seg.

– Jeg er mer konsentrert om å holde meg i løypa i år, så får jeg håpe at jeg gjør det og ikke trenger noen sikring, sier Jacobsen.

– Hvordan husker du episoden?

– Jeg hadde egentlig glemt den, helt til noen minnet meg på det tidligere i uka. Så jeg tror ikke jeg har fått varige mén!

Selv ga Astrid aldri noen tilbakemelding til arrangøren etter det som skjedde.

– Jeg vet ikke om jeg var så veldig i stand til det, heller. Jeg tror kanskje de skjønte det selv. Jeg fikk i hvert fall en liten beklagelse. Men det gikk jo heldigvis veldig bra. Da lærte vi noe av det, påpeker hun.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) er fraktet til sykehus i Oslo etter å ha krasjet med en lyktestolpe under søndagens tremil i Holmenkollen.

VIDEO: Astrid Uhrenholdt Jacobsen pådro seg hjernerystelse i møtet med lyskasteren.

Går for det store

Når årets tremil arrangeres søndag, har Astrid Uhrenholdt Jacobsen lyst til å stjele overskriftene av helt andre årsaker.

– Jeg vet at jeg er i skikkelig bra form. Og så føler jeg det har vært litt stang ut de siste rennene, litt dårlig taktikk og litt dårlig mobilisering fra egen side. Jeg skal i hvert fall rette på det til søndag, og sånn jeg kjenner på det nå, vil jeg heller satse på det helt store enn å sikre en halvgod plassering. Da får jeg heller sprekke underveis.

Etter en tung førjulsvinter, traff Jacobsen med formen til VM. Hun tok sølv på 15 km fellesstart med skibytte og gull i stafett. Men tremila måtte hun stå over, på grunn av en lett irritasjon i luftveiene.

Nå har hun muligheten til å vise at hun også er blant verdens tremilsløpere. Men det forutsetter altså at alt klaffer bedre enn det noen gang før har gjort. Fra før er nemlig åttendeplassen fra 2013 den beste tremilsplasseringa i Holmenkollen.

– Jeg snakket faktisk med Kathrine Harsem om det der i går. Hvert år så gleder jeg meg til dette rennet, og hittil har jeg aldri klart å få til noen god opplevelse, så det må jeg bare få til på søndag.

– Hva skal til for at du kaller det en god opplevelse?

– Det er vel egentlig det å føle at man kan gå opp Styggedalen og ha masse krefter. Det er det som blir den store seieren. Så jeg kommer til å være veldig offensiv. Jeg ser ikke for meg at jeg nødvendigvis skal dra, men jeg kommer nok til å være en av dem som er villig til å være med og prøve hvis noen prøver seg tidlig, og det kan jo fort hende.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

HJEMMEBANE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er vokst opp rett nærheten av Holmenkollen, på Smestad i Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I sitt livs form

Ser man på statistikken, er det stor sannsynlighet for at enten Marit Bjørgen eller Therese Johaug vinner. De har nemlig delt Kollen-tremilene søsterlig siden 2010.

Bjørgen vant i 2010. Johaug i 2011 (VM). Bjørgen i 2012. Johaug i 2013. Og Bjørgen i 2014.

– Er det mulig å få gjort noe med den statistikken?

– Ja, det tror jeg. Men det tror jeg ikke det bare er jeg som kan. Jeg tror det er flere som kan gjøre noe med det, så det blir veldig spennende, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Hennes egen offensive inngang til løpet, skyldes åpenbart hennes egen diagnose av sin fysiske forfatning i øyeblikket.

– Har du noen gang vært i bedre form enn du er akkurat nå?

– Njaaa, nei, jeg tror kanskje ikke det. Jeg tror egentlig jeg var i veldig god form under OL i fjor, men det er helt på høyden. Jeg har aldri vært i så bra form under tremila i Kollen, i hvert fall, som jeg er nå.

Tent av svenskekluss

Onsdagens sprint i Drammen var også en formbekreftelse, selv om plasseringen var en skuffelse. For det endte med knuffing med ei svensk jente i semifinalen.

Etterpå var Jacobsen sur og irritert. Men også det akter hun å bruke til sin fordel.

– Den største grunnen til at jeg var veldig irritert i går, var at jeg følte at jeg hadde en så bra fysisk dag, og så ble jeg liggende et sted i feltet hvor det for så vidt lett skjer ting. Det var innmari kjipt, og jeg tror jeg hadde hatt noe å gasse på med i en finale i går også. Men så fikk jeg spart de kreftene til søndag. Det kan hende det er bra, smiler Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

PS. Mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte droppe VM-tremila på grunn av «rusk i brystet», er det Therese Johaug som denne uka har slitt med samme diagnose. Johaug droppet trening både onsdag og torsdag, men skal være klar til søndagens renn.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal