NRK Meny
Normal

Slik hindrer de reprise på Astrids skrekkfall

HOLMENKOLLEN (NRK): Sikkerhetstiltak gjør at Astrid Uhrenholdt Jacobsen garantert ikke krasjer med lyktestolpen som sendte henne på sykehus i fjor.

Holmenkollen

DRAMATISK: Astrid Uhrenholdt Jacobsen krasjet med en lyktestolpe og ble fraktet til sykehus i fjor. Her sikres svingen så det samme ikke skal skje i år.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt noen dårlige tremilsopplevelser på hjemmebane i Holmenkollen. Debuten i 2008 måtte hun bryte allerede etter en runde, på grunn av krampe i leggene.

Senere konstaterte hun at fadesen skyldtes en røff joggetur på asfalt dagen før løpet.

Likevel var det adskillig mer dramatisk, det som skjedde under Kollen-tremila i fjor. I en sving inne på stadionområdet mistet Jacobsen kontrollen, skled under et enkelt sikkerhetsnett og traff en lyktestolpe.

Heming-jenta ble fraktet til sykehus i ambulanse, men slapp unna med en hjernerystelse og en forslått hofte.

Torsdag formiddag tok arrangørene grep for å hindre at tilsvarende ulykker skal inntreffe denne Kollen-helga. Svingen ble sikret med gjerder av en helt annen kvalitet enn det løse nettet som var satt opp i fjor.

Holmenkollen

TRYGT: Dette gjerdet skal holde løpere og lyskastere adskilt i helga.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fikk beklagelse

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var ute og trente, og passerte faktisk funksjonærene to ganger mens sikringsarbeidet pågikk.

– Det la jeg ikke merke til engang, sier hun til NRK etterpå.

I steiksola hadde hun et helt annet fokus der hun gikk og koste seg.

– Jeg er mer konsentrert om å holde meg i løypa i år, så får jeg håpe at jeg gjør det og ikke trenger noen sikring, sier Jacobsen.

– Hvordan husker du episoden?

– Jeg hadde egentlig glemt den, helt til noen minnet meg på det tidligere i uka. Så jeg tror ikke jeg har fått varige mén!

Selv ga Astrid aldri noen tilbakemelding til arrangøren etter det som skjedde.

– Jeg vet ikke om jeg var så veldig i stand til det, heller. Jeg tror kanskje de skjønte det selv. Jeg fikk i hvert fall en liten beklagelse. Men det gikk jo heldigvis veldig bra. Da lærte vi noe av det, påpeker hun.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (27) er fraktet til sykehus i Oslo etter å ha krasjet med en lyktestolpe under søndagens tremil i Holmenkollen.

VIDEO: Astrid Uhrenholdt Jacobsen pådro seg hjernerystelse i møtet med lyskasteren.

Går for det store

Når årets tremil arrangeres søndag, har Astrid Uhrenholdt Jacobsen lyst til å stjele overskriftene av helt andre årsaker.

– Jeg vet at jeg er i skikkelig bra form. Og så føler jeg det har vært litt stang ut de siste rennene, litt dårlig taktikk og litt dårlig mobilisering fra egen side. Jeg skal i hvert fall rette på det til søndag, og sånn jeg kjenner på det nå, vil jeg heller satse på det helt store enn å sikre en halvgod plassering. Da får jeg heller sprekke underveis.

Etter en tung førjulsvinter, traff Jacobsen med formen til VM. Hun tok sølv på 15 km fellesstart med skibytte og gull i stafett. Men tremila måtte hun stå over, på grunn av en lett irritasjon i luftveiene.

Nå har hun muligheten til å vise at hun også er blant verdens tremilsløpere. Men det forutsetter altså at alt klaffer bedre enn det noen gang før har gjort. Fra før er nemlig åttendeplassen fra 2013 den beste tremilsplasseringa i Holmenkollen.

– Jeg snakket faktisk med Kathrine Harsem om det der i går. Hvert år så gleder jeg meg til dette rennet, og hittil har jeg aldri klart å få til noen god opplevelse, så det må jeg bare få til på søndag.

– Hva skal til for at du kaller det en god opplevelse?

– Det er vel egentlig det å føle at man kan gå opp Styggedalen og ha masse krefter. Det er det som blir den store seieren. Så jeg kommer til å være veldig offensiv. Jeg ser ikke for meg at jeg nødvendigvis skal dra, men jeg kommer nok til å være en av dem som er villig til å være med og prøve hvis noen prøver seg tidlig, og det kan jo fort hende.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

HJEMMEBANE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er vokst opp rett nærheten av Holmenkollen, på Smestad i Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I sitt livs form

Ser man på statistikken, er det stor sannsynlighet for at enten Marit Bjørgen eller Therese Johaug vinner. De har nemlig delt Kollen-tremilene søsterlig siden 2010.

Bjørgen vant i 2010. Johaug i 2011 (VM). Bjørgen i 2012. Johaug i 2013. Og Bjørgen i 2014.

– Er det mulig å få gjort noe med den statistikken?

– Ja, det tror jeg. Men det tror jeg ikke det bare er jeg som kan. Jeg tror det er flere som kan gjøre noe med det, så det blir veldig spennende, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Hennes egen offensive inngang til løpet, skyldes åpenbart hennes egen diagnose av sin fysiske forfatning i øyeblikket.

– Har du noen gang vært i bedre form enn du er akkurat nå?

– Njaaa, nei, jeg tror kanskje ikke det. Jeg tror egentlig jeg var i veldig god form under OL i fjor, men det er helt på høyden. Jeg har aldri vært i så bra form under tremila i Kollen, i hvert fall, som jeg er nå.

Tent av svenskekluss

Onsdagens sprint i Drammen var også en formbekreftelse, selv om plasseringen var en skuffelse. For det endte med knuffing med ei svensk jente i semifinalen.

Etterpå var Jacobsen sur og irritert. Men også det akter hun å bruke til sin fordel.

– Den største grunnen til at jeg var veldig irritert i går, var at jeg følte at jeg hadde en så bra fysisk dag, og så ble jeg liggende et sted i feltet hvor det for så vidt lett skjer ting. Det var innmari kjipt, og jeg tror jeg hadde hatt noe å gasse på med i en finale i går også. Men så fikk jeg spart de kreftene til søndag. Det kan hende det er bra, smiler Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

PS. Mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte droppe VM-tremila på grunn av «rusk i brystet», er det Therese Johaug som denne uka har slitt med samme diagnose. Johaug droppet trening både onsdag og torsdag, men skal være klar til søndagens renn.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal