NRK Meny
Normal

Slik har Tottenham blitt en hit

KOMMENTAR: Mot Arsenal viste Tottenham de kvalitetene som har symbolisert lagets fremgang under Mauricio Pocchetino: Defensiv stabilitet og masse, masse løping.

Harry Kane

HARTARBEIDENDE: Tottenham har blitt et hardtarbeidende lag og hadde Arsenal i kne søndag.

Foto: Tim Ireland / Ap

I utgangspunktet var søndagens Nord-London-derby et oppgjør Tottenham fint kunne tapt. Det ble snakket om at Arsenal hadde spilt mesterligakamp borte mot Bayern München onsdag kveld og dermed kunne virke slitne, men det bleknet i forhold til gjestenes forberedelser:

Dette var de hvitkleddes tredje kamp på sju dager, inkludert seierne mot Aston Villa (3-1) og Anderlecht (2-1) denne uken.

Åtte av spillerne i lagoppstillingen mot Arsenal hadde startet de to andre oppgjørene.

Det var derfor ikke helt overraskende at Arsenal presset mot slutten og reddet ett poeng. Det mest bemerkelsesverdige var faktisk hvor godt Tottenham kjempet og hvordan de lenge dominerte kampen. De rev og slet i vertenes forsvar og vant ofte ballen høyt oppe i banen, før de begynte å gå tom for krefter i andre omgang.

Og likevel løp de lenger enn Arsenal over 90 minutter. Dét er imponerende.

Laster innhold, vennligst vent..

Unge og sultne

Dette er ikke uvanlig under Mauricio Pochettino. Da Jürgen Klopp debuterte som Liverpool-sjef på White Hart Lane i midten av oktober ble de rødkledde det første laget til å løpe lenger enn Tottenham denne sesongen. Gary Neville nevnte det samme i en analyse forrige måned: Pochettinos lag er kanskje ikke det mest begavede i ligaen, men de jobber hardt. Veldig hardt.

Og når arbeidsmoralen er god, kommer resultatene ofte etter. Tottenham er ubeseiret på 11 ligakamper og har ikke tapt siden den første runden, da et selvmål av Kyle Walker ga Manchester United en 1-0-seier på Old Trafford.

Dette til tross for at Harry Kane har slitt med formen. Spissen bidro kun med ett mål de første ni rundene.

Fremgangen har blitt drevet av unge spillere, noe engelsk presse rettet fokus mot før Arsenal-kampen. Engelske talenter som Eric Dier (21 år) og Dele Alli (19) har fått sentrale roller, og begge er blant dem som har startet de siste tre oppgjørene. På søndag var den eldste i lagoppstillingen faktisk Jan Vertonghen, som er 28 år.

Dette går hånd i hånd med spillestilen. Pochettinos intensive filosofi ville neppe fungert med gamle, slitne bein.

Stødige belgiere

Sammen med løping og innsatsvilje står defensiv stabilitet frem som en nøkkelfaktor. Forrige sesong slapp Tottenham inn 53 ligamål, og kun fire lag var verre. Nå står de med 10 baklengs på 12 oppgjør. Kun Arsenal og de to Manchester-lagene har vært bedre bakover.

Dette henger sammen med løpingen; det er åpenbart lettere å beholde lagstrukturen når spillerne er mobile og pliktoppfyllende.

Men faste relasjoner har også spilt en rolle. Nyinnkjøpte Toby Alderweireld har dannet en belgisk stopperduo med Vertongen som har spilt hvert eneste minutt i ligaen. Walker har kun gått glipp av åtte minutter i ligaen siden sommeren, mens Hugo Lloris har mistet én kamp, som var tapet på Old Trafford.

Alt i alt er fremgangen under Pocchetino er strålende eksempel på disiplin og hardt arbeid. Tottenham ligger på femteplass, tre poeng unna United på fjerde, mens Chelsea sliter og Liverpool virker ujevne. Det vil overraske om Leicester City fortsatt ligger i toppstriden i mai.

Kanskje kan dette bli sesongen hvor Tottenham igjen sikrer seg en topp fire-plassering.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale