Slik har Stöckl revolusjonert hopp-Norge

SEEFELD/OSLO (NRK.no) Kuldekammer, nye hoppsko og sydenturer er kun noen av triksene som har hjulpet Norge tilbake på hopptronen.

Stockl

Landslagssjef Alexander Stöckl har satt sitt preg på landslaget med flere suksessfulle påfunn. Til venstre kommer Tom Hilde og Anders Jacobsen ut fra kuldekammeret, i midten får vi et glimt av Stöckls nye hoppsko, mens til høyre danser Anders Bardal under landslagets aller første treningsleir på Gran Canaria før sesongstart.

Foto: Terje Bendiksby / Matthias Schrader / Privat / NTB Scanpix / AP / Privat

Da Anders Jacobsen (27), Anders Bardal (30) og Tom Hilde (25) slo til med kanonhopping i Garmisch-Partenkirchen, var samtlige raske med å rose landslagssjef Alexander Stöckl (39).

Etter at han tok over landslaget for fullt sommeren 2011, har østerrikeren gradvis endret den norske hoppkulturen.

Ovenfor ser du hoppguttene vise frem ett av genistrekene Stöckl har tatt med seg: Kuldekammeret.

Stockl1

Alexander Stöckl er mildt sagt fornøyd med den norske starten i hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi går igjennom tre kamre hvor det er -13, -63 og -105 grader. Det skal hjelpe for immunforsvaret og blodsirkulasjonen, men det er bare fælt å være der, sier Hilde til NRK.no rett før han går inn.

Stöckl har innført kuldekammeret for å optimalisere restitusjonen mellom krevende hoppdager.

– Jeg har prøvd den tidligere, og kroppen får kvittet seg med smårusk og skavanker. Forhåpentligvis får vi friske og raske kropper før rennet i Innsbruck, sier Anders Bardal.

NRK.no møtte hoppgutta i Seefeld hvor de har en velfortjent hviledag etter å ha kapret både første- og tredjeplassen sammenlagt i hoppuka.

Selv med variabel hopping tidligere i sesongen, var det ikke noe sjokk for landslaget at de slår til når det gjelder som mest.

Årsak: Landslagssjef Alexander Stöckl.

– Han har vært med å endre hoppteknikken for alle hopperne. Det som skjer i bakken er et resultat av hva Stöckl sier og hva jeg konkluderer med. Hver gang, sier Jacobsen.

Flere treningsleirer

Han forteller at det virkelig løsnet da Stöckl tok med landslaget på en treningsuke i Oberstdorf før juleferien.

Det var første gang det norske laget arrangerte en slik tur før hoppuka.

– Teknikken og samarbeidet med Stöckl klaffet ordentlig i løpet av den treningsuken, sier Jacobsen.

Og det var ikke den første treningsuken Stöckl innførte. Før sesongstarten tok han landslaget til Gran Canaria hvor de kjørte hard fysisk trening og terpet teknikk.

«Et steg for å ta igjen østerrikerne», kalte Stöckl treningsuken. Han tok også ideen fra hjemlandet.

Utviklet hoppsko

Denne sesongen har Anders Jacobsen og Tom Hilde også brukt nye, stive hoppsko som Stöckl og faren Paul har utviklet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hoppguttene slapper av på fridagen i en kuldebadstu med temperaturer helt ned til -105 grader!

VIDEO: Se hvordan hoppgutta opplevde 105 minusgrader. Foto: Anders Fannemel

Verken Jacobsen eller Hilde gir mye av æren til skoen, men østerrikerne har likevel pekt ut skoen som «syndebukk» for Norges suksess.

Nå har de klaget inn skoen for Det internasjonale skiforbundet (FIS) - til tross for at den allerede er blitt godkjent.

Samarbeider med rakettforsker

Men den største forandringen, som både Jacobsen og Tom Hilde trekker frem, er den grunnleggende forandringen av hoppteknikken.

Før sesongen viste sportssjef Clas Brede Bråten og samarbeidende forskere hvordan landslaget har endret fokus fra fart til kraft.

– Forskningen viser hvor viktig det er med kraft i hoppet, og derfor jobber vi veldig bevisst med den fysiske treningen. I fjor rakk jeg ikke å bidra så mye før sesongen, men nå har vi hatt langt bedre tid, sa Stöckl på presentasjonen.

I hoppuken har både Hilde og Jacobsen forklart suksessen med at de har kommet vanvittig høyt ut fra hoppkanten.

– Han har et litt annet syn på skihopping enn det vi hadde tidligere. Ikke minst har han en ro og en trygghet som smitter oss. Det spesielt viktig nå som det koker litt, sier Hilde til NRK.no.

Han får støtte av lagkamerat Anders Bardal som ikke tror østerrikerne får en hjemmebanefordel når hoppuka fortsetter i Innsbruck og Bischofshofen.

– Når vi har slike opplevelser, får vi selvtillit. Det skal ikke ha noe si at østerrikerne får hjemmebane. Kanskje det tvert imot trigger oss ekstra, sier Bardal.

Anders Jacobsen tok nok en seier i hoppuka. Han slo Gregor Schlierenzauer. Det ble en meget god norsk dag i Garmisch Partenkirchen!

VIDEO: Se Anders Jacobsens vanvittige andrehopp som sikret seieren i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Peter Bergsaune

Siste nytt

 • Ødegaard med tre målgivende

  Vitesse vant 4-1 over Zwolle i den nederlandske æresdivisjonen lørdag og kampen ble avgjort med tre hjørnespark – alle tre signert Martin Ødegaard. Alle hjørnesparkene havnet hos Bryan Linssen som satte inn tre mål. Dauda Mohammed scoret det fjerde.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
 • Carlsen med sliteseier mot 14-åring

  Magnus Carlsen fikk det tøft i åpningen av storturneringen i Karlsruhe lørdag. Han møtte 14 år gamle Vincent Keymer fra Tyskland, og det tok nesten syv timer og 81 trekk før Carlsen klarte å slå unggutten.

  Magnus Carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Juventus sikret ligagullet

  Juventus snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Fiorentina og kunne juble for Serie A-gull, fem kamper før slutt. Ligatittelen er klubbens åttende på rad. Alex Sandro og selvmål av German Pezzella sørget for Juventus-seier. Nikola Milenkovic scoret 0-1-målet.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal