Her er Steffen Kjærgaards løgner og bortforklaringer

I videoen over ser du hvordan Steffen Kjærgaard har løyet og bortforklart doping ved flere anledninger.

Han har neketet for dpoing i 15 år

VIDEO: I denne videoen er flere av Steffen Kjærgaards kommentarer om dopingbruk klippet sammen. Da benektet han å ha dopet seg.

Emma O'Reilly

Emma O'Reilly er en av de som varslet om doping i sykkelsporten. Steffen Kjærgaard gikk hardt ut mot hennes påstander i 2004.

Foto: Michel Spingler / AP

– I snart 15 år har jeg holdt på en løgn, sa Steffen Kjærgaard på en pressekonferanse på tirsdag.

Den tidligere proffsyklisten fortalte i detalj om hvordan han systematisk dopet seg over flere år.

Denne informasjonen var stikk i strid med det han har sagt i en rekke intervjuer de siste 15 årene.

I videoen over ser du hvordan Steffen Kjærgaard har bortforklart og løyet i flere år om at han brukte doping.

– Jeg har lært meg å sette grenser, sier han blant annet i et av intervjuene med NRK.

I et av intervjuene spør også NRKs reporter Lance Armstrong hva som er hemmeligheten bak lagets suksess.

– Mye trening, svarer han.

Kjærgaard var Armstrongs hjelperytter på US Postal-laget.

– Har rein samvittighet

Dette sa den permitterte sportssjefen i Norsk Cykleforbund til Aftenposten i mai i fjor:

– Har du selv ren samvittighet?

– Med hånden på hjertet: Ja. De som nå enten har stått fram eller er mistenkt, syklet alltid betydelig fortere enn meg da det var ordentlig viktig.

– Ble du noen gang bedt om å ta noe du ikke ville ha?

– Aldri. Det skjedde ikke i det dagligdagse miljøet. Det er slikt om må ha skjedd på bakrommet.

– Skjønte du ikke at noe foregikk?

– Nei. Jeg trodde organisert doping var et tilbakelagt stadium etter Festina-skandalen i 1996, sa Kjærgaard.

Personangrep fra Kjærgaard

I 2004 ga den irske journalisten David Walsh ut en bok der han prøvde å føre bevis for at Lance Armstrongs enorme suksesser bygde på uærlig spill.

En av kildene i boka var Armstrongs tidligere massør, Emma O'Reilly.

– Reinspikka ljug, dama er full av faen, var Kjærgaards kommentar til Aftenposten.

– Det oser bitterhet av dama. Hun ble sparket fra laget, og dette virker som en ren hevnaksjon. Det kan jo være en enkel måte å tjene penger på. Jeg skjønte ikke hva hun gjorde på laget det året vi var der begge to, men jeg skjønte mye bedre året etter hvorfor hun var sparket, fortsatte han ifølge Dagbladet.

Kjærgaard ble konfrontert med uttalelelsene på tirsdagens pressekonferanse. Da ble han stille i flere sekunder, før han sa kort:

– Det føles vondt.

Forsvarte Armstrong

Kjærgaard har alltid forsvart Lance Armstrong mot dopingryktene som fulgte den suverene amerikaneren helt siden før årtusenskiftet.

Men da flere av rytterne rundt Armstrong var i ferd med å bli avslørt, begynte han å gi uttrykk for at troen på den gamle mester begynte å slå sprekker.

Så seint som etter at den omfattende USADA-rapporten ble kjent for to uker siden, benektet han å ha vært involvert i doping.

– Det som blir fremstilt er at det har vært bruk av testosteron, EPO og bloddoping, og det er helt fremmed for meg, sa han til NRK.no den gangen.

Tirsdag feide den avtroppende sportssjefen all tvil til side da han innrømmet at han på eget initiativ hadde gått til anskaffelse av EPO.

Les: - Dette er helt ukjent for meg, sa han til NRK da .

Løy om EPO

Også da rapporten nærmest identifiserte ham som "rytter 19", nektet han å innrømme han doping.

– Krevende, ubehagelig og trist, sa Kjærgaard om å bli omtalt i rapporten.

Jeg må ha vært blind som ikke har fått med meg det her . Men i etterpåklokskapens navn forstår jeg at det var en del ting som jeg burde forstått den gangen, sa han til NRK.no.

Han innrømmet likevel at han fikk sprøyter og tabletter.

– Men jeg vet ikke hva de inneholdt. Jeg vet likevel at det ikke var snakk om EPO eller testosteron, sa han til Dagbladet.

Video: Se hele pressekonferansen med Steffen Kjærgaard (saken fortsetter)

Tidligere proffsykkelist, Steffen Kjærgaard, tilstår bruk av doping.

Steffen Kjærgaard tilstår dopingbruk.

– Ville vært foruten 1999-kontrakten

Kjærgaard innrømmet for to uker siden at det var naturlig å stille spørsmål om ham i forbindelse med USADA-rapporten om Amrstrong. Det sa han forøvrig allerede for halvtannet år siden også.

– Den kontrakten jeg skrev under på i 1999 er absolutt noe jeg ville ha vært foruten, sett i lys av alt som er kommet fram om laget i etterkant, sa Steffen Kjærgaard til NTB.

– Dokumentasjonen siger nå inn over meg. Det høres sikkert banalt ut at jeg har vært tett på noe så overveldende uten å ha forstått det. Den kontrakten jeg skrev under på i 1999 er absolutt noe jeg ville ha vært foruten, sett i lys av alt som er kommet fram om laget i etterkant, sa Steffen Kjærgaard.

Kjærgaard benekter fortsatt at han har sett andre utøvere dope seg.

Nektet for dop også tidligere

Også før denne siste runden med avsløringer om Armstrong og hans lag har Kjærgaard benektet både kjennskap til og deltakelse i doping.

I 2010 stod Floyd Landis fram med flere påstander om utstrakt doping. Men den da flere ganger dopingdømte Landis fikk bare vite at hans troverdighet for lengst var brukt opp.

– At han innrømmer sitt eget bruk, skyldes kanskje et behov for å skrifte etter mange års dårlig samvittighet. Men at han drar med seg de andre, synes jeg enten vitner om enten liten troverdighet eller et behov for å dra med seg andre ned i søla, sa Steffen Kjærgaard til NRK i 2010 .

– Lite troverdighet til en som har løyet i fire år

Kjærgaard var lagkamerat av Landis og Armstrong i US Postal-laget på begynnelsen av 2000-tallet. I et intervju med Dagbladet fortalte han at han ikke kjente seg igjen.

– Tror du han snakker sant?

– Jeg gir lite troverdighet til en mann som har løyet i fire år. Jeg kjenner meg ikke igjen i den versjonen han har kommet med det siste døgnet, legger han til.

Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i disse beskyldningene . At vi i laget skal ha hatt medisinsk ekspertise til å være del av et system som er vanntett for dopingavsløringer, det er uttalelser jeg ikke kjenner meg igjen i i det hele tatt, sier den daværende sportssjefen i Norges Cykleforbund til Dagbladet i 2010.

– Inni helvetes naiv

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard er klar til å forsvare Lance Armstrongs gule ledertrøye som hjelperytter for US Postal-laget i Tour de France 2001

Foto: Eriksen, Per- Espen / NTB scanpix

– Dersom noen av disse beskyldningene skulle vise seg å stemme... Jeg har jo ikke sett noenting. Nei, da har jeg i det minste vært inni helvetes naiv, sa Kjærgaard.

– Det er mulig jeg har vært, og er jævlig naiv, men jeg har ikke sett noe spesielt med de gutta, sa Kjærgaard til Dagbladet i 2006 i oppstyret etter at Floyd Landis var avslørt etter sin utrolige fjell-etappe i Tour de France. På det tidspunkt var Kjærgaard juniorlandslagstrener.

Kjærgaard ble spurt fordi han noen år tidligere hadde syklet sammen med både Landis og Lance Armstrong.

Til VG sa han at han aldri så noen som dopet seg.

– Det har kommet fram såpass mye om US Postal og tidligere US Postal-ryttere de siste årene. Det overrasker meg litt, sa nordmannen til VG.

Rykter om at han ble sparket fordi han sa nei

Allerede i 1998 var Steffen Kjærgaard i fokus i en dopingsak, men da av de "rette" grunnene. Da ble gikk det nemlig rykter om at han fikk sparken i nederlandske TVM fordi han nektet å dope seg. Det benektet Kjærgaard.

– Det kan jeg benekte på det sterkeste. Det er én grunn til at jeg ikke fikk fortsette i TVM, og det er at jeg ikke var god nok, sa han til Aftenposten i 1998.

Da hadde han gått til danske Chicky World.

I 2000, da Kjærgaard var kommet til US Postal og syklet sammen med Lance Armstrong, fikk Benoit Joachim sparken etter initiativ fra blant andre nettopp Armstrong. Alle lagets ryttere hadde da skrevet under på at de skulle sparkes ut dersom de ble avslørt for doping.

– Finnes ingen beviser

Det kom stadig dopingrykter om US Postal i årene etterpå. I 2002 gikk Kjærgaard ut og uttrykte fortvilelse over at laget aldri skulle bli kvitt ryktene.

– Det finnes ingen beviser for at noen av våre utøvere skal ha brukt doping, sa Kjærgaard til Aftenposten i februar 2002.

– Sykling er en hardt belastet idrett. Men at uskyldige skal bli koblet med falske beskyldninger er ikke riktig, sa han videre.

Siste nytt

 • Kampen om topp fire lever

  Leicester hadde skjebnen i egne hender og kunne beholdt den med seier, men i stedet var det Chelsea som ledet an og vant 2–1. Det betyr at det fortsatt er åpent hvilke to lag av Chelsea, Leicester og Liverpool som sikrer seg mesterligaspill neste sesong.

  Det ble ordentlig høy temperatur på tampen av kampen. Antonio Rüdiger og Ricardo Pereira havnet i en skikkelig konfrontasjon etter at sistnevnte stemplet Ben Chilwell, og flere spillere melde seg på. Flere fra benken strømmet også til for å hjelpe til. Likevel endte det hele kun i to gule kort, ett til Pereira og ett til Daniel Amartey som bidro fra benken.

  Slik tabellen ser ut nå har Chelsea 67 poeng, Leicester 66 og Liverpool har 63 – men med en kamp mindre spilt. Vinner Liverpool mot Burnley onsdag har de like mange poeng som Leicester, men bedre målforskjell. Da avgjøres alt i siste runde.

  Antonio Rüdiger sendte Chelsea i føringen, hjemmelaget dominerte i store deler av kampen og doblet med drøye 20 minutter igjen. Werner gikk i bakken innenfor sekstenmeteren og en iskald Jorginho trillet straffen i mål.

  Kelechi Iheanacho tente et håp for Leicester-seier med 15 ordinære minutter igjen, men selv om ikke det ikke var en kampavgjørende scoring så hjelper det på Leicesters målforskjell. Ayoze Pérez hadde også en gigantmulighet for gjestene på tampen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Cziiborra / AP
 • Brigton snudde mot ligamesteren

  Tilskuerne ble vitne til et fyrverkeri av en fotballkamp da Brigton snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Manchester City.

  Brighton fikk en tung start på kampen da Ilkay Gündogan scoret etter et knapt minutt. City ble så redusert til ti mann da João Cancelo fikk det røde kortet. Likevel økte Foden til 2-0 etter pause, og det så litt mørkt ut for vertene.

  Men like etter at Foden scoret puttet Leandro Trossard for Brigton og snuoperasjonen var i gang. Adam Webster utlignet til 2-2 og Dan Burn sikret 3-2 seier med sin scoring i det 76. minutt.

  Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Landslagsspiller legger opp

  Ingrid Moe Wold (31) legger opp etter sesongen. Backen spiller for Everton og har 59 landskamper for Norge siden debuten i 2012.

  – Jeg føler bare at tiden er inne nå. Jeg er 31, så det er ikke sånn at jeg er 25 og fortsatt har mange år på meg. Jeg har hatt en lang, god og innholdsrik karriere. Og i løpet av dette året her så har man fått tid til å tenke og føle på en del ting, så da bare følte jeg at tiden var inne, sier Wold til NRK.

  På spørsmål om koronaåret har hatt noe å si for avgjørelsen, svarer hun både óg.

  – Det har jo sikkert påvirket litt, men samtidig så er det en naturlig del av dette føler jeg. Jeg hadde EM som mål og det skulle egentlig vært i sommer, ikke sant, sier Wold.

  Hun har også 68 aldersbestemte landskamper og har vært en markant skikkelse i norsk kvinnefotball i 15 år. Hun har sju seriemesterskap og fem cuptitler for LSK Kvinner.

  – Jeg har oppnådd mer enn jeg kunne drømme om og er stolt og ydmyk over karrieren min, skriver Wold i innlegg på Twitter og Instagram, der hun først annonserte at hun velger å legge opp.

  Belgium Norway Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal