NRK Meny
Normal

Burer seg inne på rommet i timesvis

SEISER ALM/OSLO (NRK.no): Forventningene til ham er enorme. Interessen det samme. Derfor velger Petter Northug (27) å stenge alt som ikke har med VM å gjøre ute.

Petter Northug

Petter Northug er så oppslukt i VM-forberedelsene at han gjerne bestiller mat opp til hotellrommet for å få være i fred.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Jeg liker å gå mine egne veier og må gjøre det for å oppnå suksess. Jeg vet hva som er best for meg, og det er kanskje ikke best for alle andre, forteller Petter Northug i sitt VM-intervju med NRK.

Northug

Petter Northug perfeksjonerer sprintteknikk på høydeopphold i Seiser Alm.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Skikongen viser til grepene han tar for å være best mulig skjerpet og forberedt før alvoret braker løs i Val di Fiemme om tolv dager.

Går mye for seg selv

– Jeg klarte å gjøre det før VM i Oslo, så da skal jeg klare det i Val di Fiemme også, sier Northug.

Helt siden gjennombruddet har NRK fulgt 27-åringen, og sett hvordan han virkelig skjerper fokuset før det nærmer seg viktige konkurranser.

I dagene inn mot VM-åpningen vil han kun snakke med sine aller nærmeste. Han går for det meste for seg selv, han trener mye alene og han bruker mye tid og mange økter på å visualisere det han skal gjøre i mesterskapet.

Med landslaget deltar Northug på utøvermøter og felles treninger. Ellers gjør han gjerne noe annet enn lagkameratene.

Som da NRK møtte landslaget på høydetrening i Seiser Alm nylig, hvor Northug gikk klassisk mens alle andre skøytet.

Ingenting overlates til tilfeldighetene. De mentale forberedelsene er nødvendige for å lykkes. Når han trenger ro, kan Northug gjerne bure seg inne på rommet sitt i timesvis. Der får han maten servert, om han vil.

– Foran et VM kribler det litt ekstra. Helt klart. Det er egentlig en god følelse, men det handler om å ha kontroll, forklarer Northug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug

Petter Northug håper å vise konkurrentene denne ryggplata under VM i Val di Fiemme.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Skal krige seg til femmilsseier

Han ble VM-konge i Liberec i 2009, OL-konge i Vancouver i 2010 og VM-konge på ny under mesterskapet i Holmenkollen for to år siden.

Foran VM i Val di Fiemme forteller 27-åringen at det er to øvelser han spesielt har hatt i tankene under vinterens mange harde treningsøkter.

– Jeg har brukt mye tid på stafetten og femmila. Det er populære øvelser, og der blir det ofte krig. Femmila henger høyt. Det er nok de to øvelsene som har surret mest rundt oppe i hodet mitt, erkjenner Northug.

VIDEO: Se intervju med Petter Northug fra Seiser Alm

Petter Northug er mer nervøs enn noen gang foran VM i Val De fiemme.Selv om trønderen er rutinert og har vunnet 7 gull på 13 VM-starter, er han svært spent foran dette mesterskapet. Reporter: Morten Stenberg, Redigerer/foto: Henrik Myhr Nielsen

Petter Northug innrømmer at det kribler litt ekstra når det nærmer seg et stort mesterskap.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale