Hopp til innhold

Slik går NFFs Qatar-dialog: – Det er masse frustrerende arbeid

Det er over to måneder siden NFF vedtok å ha dialog for å få endring i Qatar. Siden da har de sittet i over hundre møter.

Klaveness - Qatar

OPPFØLGING: Lise Klaveness er utdannet jurist og jobber nå som Direktør for toppfotball og landslag i NFF. Nå bruker hun mye av arbeidstiden på Qatar-spørsmål.

Foto: NTB

– Denne arbeidsgruppen har på en eller annen måte fått en særposisjon overfor det miljøet i Fifa som jobber mot Qatar. Og det er jo en grunn til det, og det er at vi har vært i denne boikott-situasjonen, sier Lise Klaveness til NRK.

Hun er blant fem personer som sitter i fotballforbundets Qatar-arbeidsgruppe. Målet er å bedre rettighetene til migrantarbeidere i VM-landet Qatar.

På fotballtinget i juni ble det vedtatt at fotballforbundet skal jobbe med 26 forskjellige tiltak på veien til forbedring. Noen ting er allerede igangsatt.

– Masse frustrerende arbeid

Ifølge NFF har det vært over 100 møter, internt og eksternt siden det ekstraordinære fotballtinget i juni.

NFF har også vært i møter direkte med Fifa eller organisasjonskomiteen til VM. De har også hatt møter med både arbeidstakerorganisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner.

Pressekonferanse før VM-kvalifiseringskamp

ARBEIDSGRUPPE: Lise Klaveness er en av flere personer i NFF som nå jobber med menneskerettighetsspørsmål.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Fotballforbundet har altså hatt en lang rekke møter og diskusjoner, men å få til endring i Qatar er ikke noen enkel oppgave. Alt er en prosess. Men noe har også skjedd siden 20. juni.

– Selv om vi er et lite land, vil sånne debatter, det fokuset og «boikottspøkelset», nå langt. Disse møtene er helt konkrete inn i initiativene. Men det er ikke noen quickfix. Det er masse frustrerende arbeid, så jeg føler vi kan i grunn bare love én ting, og det er at vi begynte før boikottsaken ble avgjort og vi skal fortsette etter at VM er over. Og vi skal prøve å gnage på de sakene vi klarer, selv om vi ikke får resultater akkurat i det ene møtet, sier Klaveness.

Hun understreker at arbeidet de holder på med er en prosess som fotballforbundet tar på alvor. Samtidig lover hun at NFF skal fortsette med arbeidet selv om de eventuelt skulle bli slått ut av VM-kvalifiseringen.

Drar til Qatar mot slutten av året

Før de siste fem VM-kvalifiseringskampene, ligger Norge foreløpig på en annenplass på kvaliktabellen. Dermed lever også drømmen om VM for det norske landslaget.

Det gjør den i høyeste grad også for Sverige. Etter tre seiere på fire kamper, blant annet en seier mot Spania, er det sannsynlig at svenskene drar til Qatar neste år. Derfor planla de også en treningsleir i nettopp Qatar i januar, for å forberede seg til VM, men samtidig drive påvirkningsarbeid i landet.

Norge markering

MARKERING: Det norske landslaget har brukt samtlige VM-kvalifiseringskamper til å markere mot menneskerettighetsbrudd.

Foto: Lise Åserud / NTB

Avgjørelsen falt ikke i god jord, hverken i mediene eller blant toppklubbene i Sverige. Landslaget droppet til slutt turen, men skaden hadde allerede skjedd.

«Etter heftige protester er planene skrinlagt – men ikke før man hadde rukket å avsløre hvor dypt den svenske solidariteten egentlig stikker», skrev NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

NFF, som har samarbeidet med Sverige for å presse frem endring i Qatar, syns det er en klok avgjørelse å avlyse turen.

– Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for planene. For oss ville det vært uaktuelt å legge en treningsleir til Qatar. Samtidig viser dette at engasjementet og oppmerksomheten rundt Qatar er ulik fra land til land, sier fotballpresident Terje Svendsen til NRK.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Germany - Norway

TIL QATAR: Fotballpresident Terje Svendsen planlegger å dra til Qatar i månedsskiftet november/desember i forbindelse med prøve-VM i landet.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Sammen med det nordiske samarbeidsprosjektet planlegger Svendsen til å dra til Qatar mot slutten av året, nettopp for å drive påvirkningsarbeid.

– Vi mener det er viktig å samarbeide med andre forbund for å påvirke Qatar og FIFA, og fortsetter planleggingen av et felles nordisk oppfølgingsbesøk i desember 2021, sier Svendsen.

Vil opprette senter for migrantarbeidere

Fotballforbundet har også vært med å starte opp en arbeidsgruppe med land fra det europeiske fotballforbundet (Uefa). Norge er et av ti land i denne arbeidsgruppen, som faktisk har lagt de 26 norske tiltakene til grunn i sitt arbeid.

NFF jobber ikke kun med situasjonen i Qatar. De jobber også med å bedre tildelingskriteriene til konkurranser i Uefa-regi, for å nevne noe.

I dialogen med Fifa har det kommet frem at en nettside med rapportering rundt menneskerettighetsarbeidet i Qatar er på vei. Fifa sa opprinnelig at denne skulle være oppe å gå innen utgangen av august, men den er fortsatt ikke offentliggjort.

Samtidig jobber NFF sammen med den internasjonale fagorganisasjonen BWI (Building and Wood Worker's International) for at migrantarbeidere kan få et senter å oppsøke om de trenger råd, juridisk bistand eller annen hjelp.

– Dette er vår anbefaling, og NFF ga oss tilbakemelding om at dette er noe de synes er veldig bra og konkret. Og her kan spillerne bidra også. Vi er glade for at dette nå jobbes med, for et slikt senter vil gjøre oss trygge på at noen hjelper gjestearbeidere også etter at VM er ferdig, sier generalsekretær i BWI, Ambet Yuson, til NRK.

Migrantarbeidere i Qatar

MØTTE ARBEIDERE: Her taler Ambet Yuson, generalsekretær i det internasjonale bygg og trearbeiderføderasjonen (BWI) til noen migrantarbeidere i Qatar i januar 2019.

Foto: Steinar Krogstad / Privat

Men et slikt senter er ikke bare lett å få på plass.

– Det er vanskelig nok, for da skal Qatarske myndigheter erkjenne at de, et veldig rikt land, trenger at noen utenfra etablerer et slikt senter. Så det er langt fram å få det til og, men der setter vi inn støtet, sier Klaveness.

– BWI har vært tydelige på at det er et stykke frem til disse arbeiderne får retten til å organisere seg. Så et nødvendig steg på veien er å ha et sikkert sted for dem, et senter der arbeiderne kan komme med sine klager og varslinger på en trygg måte, legger hun til.

– Dette er vår sjanse

For NFF er dialogen med ulike aktører viktig for å få en forståelse av hvordan de faktisk kan bidra til en reell endring. Derfor jobber de for eksempel med BWI for å finne ut hvordan de kan legge press på Fifa.

– Jeg verdsetter virkelig standhaftigheten til det norske fotballforbundet, det er ikke bare oss de får informasjon fra, men også Amnesty og ILO. De presser virkelig Fifa her, og de inviterer andre fotballforbund til å bli en del av dette, sier Yuson i BWI.

Han sier utfordringen i Qatar har gått fra å få på plass et fornuftig lovverk til å få alle til å overholde deg lovverket som er innført. I den sammenhengen er NFF viktige, mener han.

– Dette vil ta år, men viser de politisk vilje før VM er vi overbevist om at reformene varer lenger enn VM. Det er jo dette som er det store spørsmålet, vil reformene fortsette etter VM, eller er de bare laget for VM? Det er derfor det er svært viktig at Norge har lagt press (på Fifa og Qatar). Dette er vår sjanse til å få dette gjennom. Ting kan gå fort før VM.

Ifølge BWI, som har egne ansatte på bakken i Qatar, betyr det norske landslagets innsats mye for å rette søkelyset mot Qatar, slik at man står sterkere når det gjelder å pushe på for reelle endringer.

Solbakken t-skjorte

T-SKJORTE: Ståle Solbakken hadde på seg en t-skjorte med påskriften «Human rights – on and off the pitch» til de første VM-kvalifiseringskampene i mars.

Foto: Geir Olsen / NTB

Der har landslagssjef Ståle Solbakken vært sentral. De tre siste landskampene har Norge igjen markert mot menneskerettighetsbrudd, men Solbakken har nå overlatt det videre ansvaret til andre ansatte i NFF.

– For meg blir det mindre tidsbruk på dette nå. Jeg har satt meg godt inn i det, og følte jeg kunne stå inne for det (mot boikott, journ.anm.). At jeg kunne presentere det, og at spillerne kunne være med å ta sin beslutning. Alle stod fritt til å komme med sin mening eller ultimatum. Nå er det folk som jobber med dette på dagsbasis i NFF, sier Solbakken.

Siste nytt

 • Serbias Juventus-stjerne mister Norge-oppgjør

  Den serbiske angrepsprofilen Dusan Vlahovic sliter med en skade og har trukket seg fra landslagstroppen som skal møte Norge i nasjonsligaen i juni, ifølge VG.

  Vlahovic startet sesongen for Fiorentina, men etter en strålende høstsesong meldte han overgang til Juventus i januar. Totalt står han med 29 mål på 45 kamper i alle turneringer i sesongen som nettopp kom til en slutt. (NTB)

  Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Øygarden FK er konkurs

  Fotballklubben Øygarden FK ble fredag slått konkurs etter flere måneder med usikkerhet, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge avisen skal Øygarden, som spiller på nivå tre i norsk fotball, mangle om lag tre millioner kroner for å klare seg ut sesongen. Fredag ble det holdt samtaler med lokalt næringsliv om pengestøtte, uten at det har ført fram.

  – Det er ufattelig trist. Nå er det 18 mann som står uten klubb. Vi er blitt fristilt, sier en av spillerne, Andreas Fantoft til BT.

  Øygarden skulle opprinnelig spilt mot Ørn-Horten lørdag, men den kampen strykes sammen med resten av klubbens kampprogram i serien. Det ventet også en NM-kamp mot Sotra, men det er uklart hva som vil skje med den, skriver avisen. (NTB)

  Førstedivisjon i fotball 2020: Øygarden-Sandnes Ulf (2-1)
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Hovland avanserer i Texas med bogeyfri runde

  Det norske golfesset Viktor Hovland fant fram storspillet på den andre runden av PGA-turneringen i Texas fredag. Han gikk en bogeyfri runde fem slag under par.

  Etter en litt treg start torsdag med ett slag under par, har nordmannen spilt seg godt opp fredag. Med fem birdier kunne han bokføre en 65-runde. Det plasserer ham på en foreløpig delt 5.-plass på seks slag under par. Det skiller tre slag opp til lederen Scott Stallings (USA), men det er flere bakfra som kan senke lederscoren ytterligere utover dagen. (NTB)

  Colonial Golf
  Foto: Tony Gutierrez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste