NRK Meny
Normal

Slik forklarer sjakkmiljøet Carlsens kollaps

STAVANGER/OSLO (NRK): Dårlig oppladning. Manglende fokus. Mett på suksess. Meningene er mange om hvorfor verdenseneren har sviktet flere ganger på kort tid.

Magnus Carlsen

UKONSENTRERT: Magnus Carlsen slet med å holde fokus og endte på sjuende plass i Norway Chess.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er viktig at Magnus er sinna nå, sier Jon Ludvig Hammer.

NRK møter sjakkspilleren i hotellresepsjonen i Stavanger – under ett døgn etter at han overrasket en hel sjakkverden med å slå Magnus Carlsen.

– Fordi det viser at han vil komme tilbake. At han er revansjesugen, forklarer han.

Norway Chess er over og etter at Hammer forlot hotellet fredag forsvant Carlsen på et sponsoroppdrag – uten å ville snakke NRK.

Manglende treningsleir

Det vi lurer på er hvordan det er mulig at han, verdenseneren, kun vant to av sju partier – og endte helt nede på sjuende plass i turneringen?

Espen Agdestein

MANAGER: Espen Agdestein.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Vi snakker altså om mannen som har gått fra seier til seier de siste fem årene, han som har startet 2015 med å vinne tre turneringer, og som så sent som for bare elleve dager siden sa at han aldri har kunnet mer om sjakk enn nå.

– Vi må kanskje se nærmere på oppladningen til turneringen, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.

– Før de siste turneringene har han vært på treningsleir og kommet i riktig modus opp mot turneringsstarten. Før den siste turneringen i Shamkir lå han for eksempel med teamet i Qatar, men før Norway Chess hadde han ingen treningsleir, forklare Agdestein.

Dagen etter nedturen i Stavanger slappet manageren av med en golfrunde i Oslo. Da NRK møtte han fredag ettermiddag hadde han fortsatt ikke snakket med sin sjakkstjerne.

Men Agdestein er, i kjent mentorstil, opptatt av å snu skuffelsen til noe positivt. Vrir man det veldig positivt, tror han faktisk Carlsen kan ha godt av å gå på trynet nå.

– Det er greit med en liten vekker av og til sånn at du blir enda mer påpasselig med å gjøre det som skal til for være best. Når man har vunnet så mye som Magnus kan det være en utfordring å holde motivasjonen oppe hele tiden, så sånn sett kan det komme noe positivt ut av dette, sier Agdestein.

2900 poeng

Blant dem som opplevde Carlsens nedtur i Stavanger på nært hold er vinneren av Norway Chess, bulgarske Veselin Topalov.

Topalov understreker at Carlsen har gjort rent bord i så mange turneringer at man ikke skal overdramatisere at han nå får en dårlig en, men også han peker på manglende motivasjon når han blir bedt om å finne en slags forklaring på det som har skjedd.

– Det eneste målet jeg kan tenke meg han (Carlsen) nå jobber mot, er å nå 2900 poeng på verdensrankingen. Han har jo vunnet alt som kan vinnes og derfor kan han ha problemer med å motivere seg, sier Topalov til NRK.

Etter at Magnus Carlsen gikk ned 23 ratingpoeng i årets Norway Chess (hans største fall i en turnering noensinne), står han nå med 2853 poeng. 29 poeng bak sin egen verdensrekord.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Tidstabben

Topalov havnet midt i kaoset da Carlsen tabbet seg ut i sitt første parti av Norway Chess forrige tirsdag: Den norske verdenseneren trodde han gikk mot en sikker seier da han plutselig ikke hadde mer tid igjen.

Det viste seg at nordmannen, i motsetning til motstander Topalov, ikke hadde fått med seg de uvanlige tidsreglene i Norway Chess.

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, tror denne sure starten er mye av årsaken til at det stort sett gikk galt også resten av turneringen.

– Mye tyder på at det ble det avgjørende punktet. Tidligere har Magnus vært en mester i å komme tilbake etter sånne tap, men den måten han tapte mot Topalov opplevde han som urettferdig, og det virker som om han hadde veldig vanskelig for å komme over det, sier Bae.

Kall det gjerne en følgefeil, for etter dette slet Magnus Carslen med å finne fokus igjen. Og i sjakk avgjør det alt.

– Det som skiller sjakk fra andre sporter er psykologien. Det er kun hodet som er ditt verktøy og hvis du blir preget kan du ikke ty det til fysiske og bare si at «nå skal jeg ikke tenke så mye og bare gjøre det».

Ifølge Bae, er det Magnus Carlsens unike evne til å konsentrere seg som har tatt ham til toppen.

– Magnus har selv sagt at det ikke er sjakk-kunnskapene som har gjort ham til verdens beste. De ti beste i verden kan omtrent nøyaktig like mye om sjakk. Det som har gjort ham til den klare eneren er rett og slett hans evne til å gå inn i en slags transe når han spiller. Han er sportsmannen fremfor noen. Det er ingen som har en sjanse mot han på det feltet.

– Men når han da mister den bobla han pleier å være i, og bare blir som alle de andre, er han mulig å slå.

Ikke private problemer

Hva er så grunnen til at Carlsen mistet konsentrasjonen under Norway Chess?

Ifølge Agdestein har det ikke skjedd noe privat eller utenomsportslig som kan ha påvirket sjakkeneren.

Den tidligere stormester og sjakk-kommentator, Yasser Seirawan, mente torsdag at konsentrasjonssvikten kunne skyldes for mye oppmerksomhet fra publikum og sponsorer under turneringen i Norge.

Men den forklaringen kjøper verken Agdestein eller Bae.

– Magnus har ikke hatt det for travelt, bedyrer manageren.

– Jeg har vanskeligheter med å se at han skulle bli satt ut av det når han har vært i så mange situasjoner med høyt press tidligere, sier Bae.

Dårlig mot dårlig motstand

Når det gjelder torsdagens ydmykelse mot Jon Ludvig Hammer tror heller sjakkeksperten at Carlsen ble felt av det verdensenere selv har omtalt som sin akilleshæl: Han sliter mot dårligere motstand.

– Det har vi sett også under andre norske turneringer, for eksempel OL i Tromsø og Norway Chess, sier Bae.

Igjen handler det om konsentrasjon.

– Han klarer ikke å være hundre prosent fokusert mot lavere rangerte spillere. Kanskje fordi han føler at han ikke trenger det, men også fordi de gjør trekk som ikke er de aller beste og da klarer heller ikke Magnus å yte maks. Da er det fort gjort å senke seg litt ned og da kan også Magnus Carlsen tape mot mange.

Magnus Carlsens først mulighet til å revansjere seg kommer i slutten av august under turneringen Sinquefield Cup i USA (21. august–3. september).

Siste nytt

 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Surt tap for Ruud i Miami

  Casper Ruud tapte første kamp i ATP-kvalifiseringen i Miami. Han tapte i strake sett 3-6, 6–7 (8–10) mot australske John Millman.

  Ruud gjorde en dobbeltfeil på stillingen 8–8 i tiebreaket i andre sett. På neste poeng tok Millman seieren.

  Casper Ruud
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Salah nærmer seg scoringsrekord

  Liverpools Mohamed Salah kan bli den spilleren gjennom tidene med flest mål i én og samme Premier League-sesong. Han har 28 seriemål på 31 kamper. Det er kun seks mål fra rekorden. Med sju gjenværende seriekamper kan Salah tukte rekorden, melder NTB.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal