IOC markerte dødsfall med flagg på halv stang - Norge refses for sørgebånd

SOTSJI/OSLO (NRK.no): IOC nektet norske langrennsjenter å gå med sørgebånd. Under sommer-OL i Sydney i 2000 ble det imidlertid flagget på halv stang da kona til daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch døde.

OL Sydney 2000 flagg Samaranch

Det ble flagget på halv stang ved Stadium Australia og de tre offisielle IOC-hotellene i et døgn da daværende IOC-president Juan Antonio Samaranchs kone døde under sommer-OL i Sydney.

Foto: MICHAEL CONROY / AP

heiberg

IOC-medlem Heiberg mener det er en forskjell på saken der IOC markerte dødsfallet Samarachs kone i 2000 og sørgemarkeringen til de norske langrennskvinnene i Sotsji.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Jeg kan forstå at det stilles spørsmålstegn ved det, ja, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg når han blir spurt om han er enig i at det høres ut som et paradoks at IOC vurderer sakene forskjellig.

Under sommer-OL i Sydney i 2000 døde kona til den daværende IOC-presidenten Juan Antonio Samaranch av kreft.

For å hedre den avdøde ble det flagget på halv stang ved Stadium Australia og de tre offisielle IOC-hotellene i et døgn. I tillegg ble det avholdt en minnegudstjeneste i vertsbyen Sydney.

13 og et halvt år senere ble de norske langrennsjentene gitt en reprimande av IOC etter at de markerte bortgangen til Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror med svarte sørgebånd under 15-kilometeren med skibytte.

Den internasjonale olympiske komité likte ikke det de så, og mente sørgebåndene var «upassende» og et brudd på regelverket deres.

Konkurranseaspektet avgjørende

– Hvordan henger det sammen at det ene blir tillatt og ikke det andre?

– Det er et veldig godt spørsmål. Vi føler vel at grunnen til at vi påpeker dette med sørgebåndene er at de ble brukt i en konkurranse. Man må gjerne sørge og bruke sørgebåndene under OL, men ikke i selve konkurransene.

– Jeg skjønner spørsmålet, men det er forklaringen, sier Heiberg.

Han får støtte av Thomas Bach, presidenten i Den internasjonale olympiske komité.

– Vi har stor forståelse for de som sørger under OL. I respekt for de andre utøverne er det imidlertid riktig at sorgen uttrykkes utenfor konkurranse, sier Bach til NRK.

Forberedt på reprimande

Nettopp dette ble spesifisert i reprimanden som ble gitt de norske langrennsjentene. Kommunikasjonsansvarlig i IOC, Emmanuelle Moreau, skrev følge i en mail til VG:

– Vi ser deres ønske om å hylle deres minne. Likevel mener vi at konkurransearenaene, hvor atmosfæren er feiring, ikke er det rette stedet for å sørge.

Marit Bjørgen gikk til topps på 15-kilometeren med sørgebåndet rundt armen. Etterpå fortalte skidronningen at hun og lagvenninnene var klar over at de ville bli irettesatt av IOC.

– Det var vi egentlig forberedt på, men det var verdt det, sa Marit Bjørgen til Aftonbladet.

– Har sympati for Astrid

Sochi Olympics Ski Jumping Women

IOC-president Thomas Bach sier det finnes mange måter å markere sorg på som IOC ikke slår ned på.

Foto: Matthias Schrader / Ap

I tillegg til markeringen av bortgangen til Samaranchs kone i 2000, markerte IOC blant annet dødsfallet til akeren Nodar Kumaritashvili med ett minutts stillhet i Vancouver.

I tillegg har en rekke utøvere fått markere sin sorg utenfor konkurranse opp gjennom OL-historien.

Den tyske vektløfteren Mathias Steiner hedret sin avdøde kone ved å kysse et bilde av henne etter å ha vunnet OL-gull i Beijing i 2008.

– Det finnes mange fine måter å uttrykke sin sorg. Vi har stor sympati for Astrid og familien, sier Bach til NRK.

Går mot regelendring

Når NRK spør Gerhard Heiberg om IOC angrer på måten de har håndtert sørgemarkeringen til de norske jentene, svarer han:

– Det gjør de ikke. De synes de har håndtert dette bra. Jeg lovet at jeg skulle ta det opp, og det har jeg gjort med presidenten.

– Det IOC står for er riktig, og det kan man være enig i eller ikke. Med 204 nasjoner så er vi nødt til å ha et regelverk som treffer alle på godt og på vondt, svarer Heiberg.

Han tror imidlertid at IOC med tiden vil åpne opp for at utøvere kan bruke sørgebånd i konkurranse.

– Jeg kan garantere at dette vil bli diskutert. For det er flere IOC-medlemmer som mener at vi burde ha tillatt det allerede. Jeg tror vi vil endre reglene, sier Heiberg til NRK.

Siste nytt

 • Andre strake NM-gull for Riiber

  Jarl Magnus Riiber tok helgens andre NM-seier da han også vant 10-kilometeren i kombinert på Beitostølen. Riiber vant også lørdagens 5-kilometer. Jørgen Graabak tok sølvet, mens Magnus Krog kapret bronsen - over 50 sekunder bak Riiber.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Christensen med superdebut

  Med startnummer 64. klarte den norske slalåmkjøreren Simen Ramberg Christensen å kjøre inn til en råsterk 21. plass i sin verdenscupdebut. Nordmannen som vant NM foran barndomskompis Henrik Kristoffersen i år, endte bare 1.64 sekund bak Marcel Hirscher. Dermed er nordmannen klar for finaleomgang sammen med Kristoffersen og Leif Kristian Nestvold Haugen.

 • Røthe vant etter super-avslutning

  Sjur Røthe vant dagens 15 kilometer på Beitostølen. Vossingen åpnet fornuftig og økte gradvis farten. Da klarte verken dagens andremann, Simen Hegstad Krüger, eller dagens tredjemann, Martin Johnsrud Sundby, å holde tritt.

  Røthe
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM kombinert: 10 km langrenn menn
NM kombinert: 10km
Vinterstudio
Sesongstart langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
Sesongåpning langrenn: 10km fri teknikk, kvinner
Sesongstart langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
Vinterstudio