– Barnsligheten har gjort Magnus til den han er

NEW YORK/OSLO (NRK): Atle Grønn sammenligner Magnus Carlsen med sinnataggene John McEnroe og Petter Northug. Han mener Carlsen ikke ville vært like god uten følelsene og vinnerviljen.

Magnus Carlsen

VIDEO: Noen av Magnus Carlsens misfornøyde reaksjoner de siste par årene.

Magnus Carlsens reaksjon etter VM-tapet mot Sergej Karjakin har vakt oppsikt. Nordmannen reiste seg og stormet ut fra pressekonferansen i New York, noe som kan koste ham en halv million kroner i bot.

Det er ikke første gang han har mistet besinnelsen.

– Har fysiske problemer med å være blid

Under VM i lynsjakk i Berlin i 2015 kastet han pennen og ropte «faen!». Han hadde nettopp rotet bort verdensmestertittelen i lynsjakk, og for tredje gang på én dag mistet han kontrollen.

Under Norway Chess samme år dyttet han bort NRKs mikrofon i irritasjon. Da hadde han nettopp tapt for barndomskompisen Jon Ludvig Hammer.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen dytter bort NRKs mikrofon etter et tap mot Jon Ludvig Hammer.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

De som har fulgt verdensmesterens karriere, vet at dette ikke er uvanlige hendelser.

– Går det dårlig, så har han fysiske problemer med å være blid, selv om han ønsker å gjøre det bra på pressekonferanse, sa manager Espen Agdestein til NRK på mandag, noen timer før Carlsen forlot pressekonferansen i sinne.

Sammenlignes med McEnroe og Northug

Sjakkspiller og forfatter Atle Grønn mener Magnus Carlsen ikke ville vært den samme uten de sterke følelsene.

– Dette er noe vi kjenner fra John McEnroe, Petter Northug og en del av disse største stjernene. Det er klart det er barnslig oppførsel, det er vi alle enige om. Magnus skjønner også at det er barnslig, sier Grønn.

– Men det er denne barnsligheten som har gjort Magnus til den han er. Han har lekt seg til verdenstoppen, han har ikke trent systematisk. Det er litt den samme barnsligheten som gjorde Northug eller McEnroe til dem de er også.

Tennisstjernen McEnroe herjet på 1970 og - 80-tallet med blant annet fire seire i US Open og tre i Wimbledon, men han huskes best for sitt hissige temperament.

– Det finnes negative sider ved sånn oppførsel, nemlig at man ikke alltid følger konvensjonene, de opptrer ikke alltid slik det sømmer seg. Men det er en del av det som gjør dem til så store sportsmenn, sier Atle Grønn.

MCENROE ARGUES 1987

SINNA: John McEnroe hadde mange konflikter med dommere i sin karriere.

Foto: ADAM STOLTMAN / Ap

Er på samme måte utenfor brettet

Carlsen har alltid vært en sjakkspiller med følelsene utenpå dressjakka. Allerede som tenåring bannet han høyt da han tapte et parti under en turnering på kjøpesenteret Oslo City. Og selv under uformelle basketkamper eller fotballkamper kan han sparke i gjerder eller banne høyt.

– Han er en person som ikke liker å spille skuespill i det hele tatt, så når Magnus er sur, så får vi også se en sur Magnus, sa storesøster Ellen Carlsen til NRK morgenen før det siste utbruddet.

Onsdag må Carlsen greie å samle seg. Klokka 20.00 møter han Sergej Karjakin til det fjerde siste partiet i VM. Og for første gang ligger han under i et VM.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen må ofte betale for utbruddene sine. Her kryper han til korset og beklager under VM i Berlin.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Stort heimetap for Larvik

  Larvik tapte 25-33 for danske Odense i gruppespelet i meisterligaen. Ved pause stod det 13-16. Larvik har to poeng på tre kampar, og møter Odense igjen 4. november.

  Emilie Christensen scora 6 mål for Larvik.

  Larvik - Odense
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Halep årets tennisspiller

  Simona Halep ble fredag hedret som årets kvinnelige tennisspiller. Det skjedde under gruppetrekningen for

  WTA-mesterskapet, der hun ikke deltar.

  Halep har vært verdensener siden slutten av februar og kommer til å beholde førsteplassen resten av året.

  2018 US Open - Day 1
  Foto: Elsa / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: med oppdateringer fra internasjonal fotball
Toppserien: Trondheims-Ørn - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Sandefjord - Strømsgodset