NRK Meny
Normal

Slik forklarer de «VM i stavbrekk»

VIERUMÄKI/OSLO (NRK): VM på ski har vært preget av stavbrekk så langt. – Det er ikke gøy når stavene er som kjeks, sier Martin Johnsrud Sundby.

Sundby og Iversen stavbrekk

TO LØP – TO BRUDD: Lørdag røk staven til Martin Johnsrud Sundby (til venstre). Søndag fikk Emil Iversens stav en trøkk.

Det har vært en høydramatisk start på VM, og på de første konkurransedagene har stavbrekk havnet i fokus. Her er en oversikt over noen av uhellene med stavbrekk:

 • Torsdag 23.2: Stina Nilsson kolliderer med Natalia Matveeva og brekker staven like før oppløpet i semifinalen.
 • Lørdag 25.2: Tyske Victoria Carl faller i starten av kvinnenes fellesstart, og drar med seg flere løpere i fallet. Flere av dem brekker staven.
 • Lørdag 25.2: Sjur Røthe brekker staven like før passering 9,6 kilometer
 • Lørdag 25.2: Martin Johnsrud Sundby faller en kilometer før mål, brekker staven og er ute av gullkampen
 • Søndag 26.2: Sadie Bjornsen faller i vekslingen på kvinnenes sprintstafett, og brekker staven.
 • Søndag 26.2: Emil Iversen kolliderer med Iivo Niskanen i siste sving. Nordmannen brekker staven og ender som nummer fire.

Produktsjef i Swix, Svein Pedersen, forteller at det er en avveiing på hvor lett man skal lage stavene for å unngå brudd i løpet.

– Det er vekten som er driveren, og det er en balansegang mellom vekt og styrke. Man skal bære det med seg, så hvert gram man sparer er positivt. Det er snakk om veldig små marginer.

– Hvis du skal ha sterkere staver blir de tyngre. Jeg er usikker på om noen løpere vil ha det, sier Tauf Khamitov, direktør i KV+, merket til blant andre Martin Johnsrud Sundby.

Den norske langrennsstjernen tror stavprodusentene fortsatt har mye å gå på.

– Lette staver er viktig når du er avhengig av en god avslutning og rask pendel. Men jeg tror ikke vi er i nærheten av potensialet, mener Sundby.

Taper mange sekunder

Da Emil Iversen falt og brakk staven søndag mistet Norge en medalje, kanskje gullet. Sundby mistet sin gullsjanse da han brakk staven lørdag.

– Jeg går med stavene som er best og lettest, men det er ikke gøy når stavene er som kjeks, sier Sundby.

Sundby

RETT AV: Martin Johnsrud Sundby brakk staven under 30 kilometer med skibytte tidligere i VM.

Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB scanpix

– Er dette godt nok?

– Hvis du ser på bruddene som har vært er det fallene som har forårsaket bruddene. Og da er løpet litt kjørt allerede, svarer Pedersen i Swix.

– En sterkere stav vil være så tung at du kan tape opp mot ti sekunder per løp, forteller Khamitov.

Kan være farlig

Ifølge Pedersen er det på ett vis positivt at stavene brekker; hvis ikke kunne det ha vært farlig.

– Da ville du sett mye mer skader på utøverne. Velten med Nilsson kunne for eksempel fått alvorlige konsekvenser, påpeker han.

NRK-ekspert Carl Henning Gran mener det er stavbrekk nesten hver gang det er fellesstart, og skjønner at de brekker.

– De tåler jo ikke all verden disse stavene, så når de får seg et lite kakk eller trykk så går de av. Det er litt tettere dueller enn til vanlig. Det teller litt ekstra når det kun er medaljer som det gås for, sier Gran.

Se hvor lett Fallas stav brekker i videoen under:

Ramm og Bryntesson reiser til utøverlandsbyen dagen etter VM-sprinten. Der møter de både sprint-vinner Maiken Falla og Flugstad Østberg. Jentene ble vettaskremt da Ramm lurte hele skilandslaget med en grusom maske.

SE OGSÅ: Her knekker Ramm Fallas nye stav.

Siste nytt

 • Helle Thomsen ny trener i Molde HK

  Danske Helle Thomsen blir ny trener for Molde Håndballklubb Elite. Hun har tidligere trent det svenske landslaget, men har siden 2016 trent det nederlandske landslaget, som under hennes ledelse har vunnet både EM-sølv og VM-bronse.

  Helle Thomsen
  Foto: Molde HK
 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag