NRK Meny
Normal

Slik foregår en medisinsk sjekk

Før hver spillerovergang hører man om den medisinske sjekken, men hva er det egentlig?

Neymar

Før den kommende sesongen måtte Neymar og resten av Barcelona-spillerne gjennom en medisinsk sjekk for å se at alt står bra til etter en ferie med avslapping og fotball-VM.

Foto: STR / Ap

thor einar andersen

Thor Einar Andersen har vært landslagslege i 12 år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

«Kun den medisinske sjekken gjenstår», er noe man ofte hører på sommeren når overgangsvinduet er åpent og klubbene handler spillere daglig. Det hele blir fremstilt som en formalitet før klubbene endelig kan avduke den nye signeringen.

Men hvordan foregår egentlig den famøse medisinske sjekken?

Thor Einar Andersen har inntil nylig vært lege for det norske herrelandslaget i fotball og forklarer:

– Det er lagenes fysiske støtteapparat, med lege og fysioterapeut i spissen, som gjennomfører en full gjennomgang av spillernes skadehistorikk og sykdomshistorikk. Så gjør de mer spesifikke undersøkelser av knær, hofter og ankler og eventuelt nakke, skuldrer og rygg, sier han og fortsetter:

Grundig hjerteundersøkelse

– Deretter gjør de en undersøkelse av hjertet, hvor det gjøres hjertescreening med EKG, ultralyd av hjertet og undersøkelser om det tidligere har vært noen hjertesykdommer i familien, opplyser Andersen, som har vært landslagslege i 12 år.

Tar en medisinsk sjekk lang tid?

– Det går i hvert fall en dag, avhengig av hvor grundig det blir gjort. Skal du få unnagjort alle undersøkelsene tar det en dag eller to. Det er viktig for klubbene at alt er som det skal, forklarer legen.

Frankrike-stjerne feilet testen

Som oftest går den medisinske sjekken bra for spillerne og de kan posere fornøyd mens de holder opp den nye drakten sin. For noen blir imidleritid drømmene knust etter en gjennomgang av det medisinske apparatet.

Tidligere i sommer ble Loic Remys overgang til Liverpool stoppet etter sjekken. Den franske spissen har også tidligere hatt problemer på den medisinske testen og overgangen hans til Marseille i 2010 ble utsatt fordi klubben oppdaget en feil med Remys hjerte.

– Det skal mye til før de velger å avslå et kjøp dersom manageren har bestemt seg for at han vil ha spilleren. Ved noen tilfeller kan derimot skaden være av en slik karakter at usikkerheten er for stor til at spilleren kan levere uke etter uke og år etter år, sier Andersen.

Marko Marin ble klar for Fiorentina etter den medisinske sjekken mandag:

Laster Twitter-innhold

– Vil ikke kjøpe katta i sekken

I noen tilfeller sender den gamle klubben over det de har av medisinsk informasjon om spilleren, men den nye klubben har alltid faste rutiner de skal gjennom. Det er mye som står på spill for kjøpende klubb, og de vil ha alt på stell.

– Det er jo høye kostnader i slike kjøp, og klubbene vil ikke kjøpe katta i sekken, sier den tidligere landslagslegen.

I løpet av sommeren har de europesiske storklubbene handlet for flere milliarder kroner. Barcelona og Real Madrid har slått på hver sin stortromme og handlet henholdsvis Luis Suarez for rundt 700 millioner kroner og James Rodriguez for nærmere 600 millioner.

Heller ikke i Premier League holder klubbene seg i ro. Manchester United har brukt omtrentlig 600 millioner på Luke Shaw og Ander Herrera, mens Chelsea har håvet inn storfiskene Cesc Fabregas og Diego Costa.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Radiosporten følger den 20.runden av Eliteserien
4-4-2 Eliteserien fotball: Viking - Brann
Eliteserien: Viking - Brann