NRK Meny
Normal

Slik er VM i hestesport

De neste to ukene vil det knapt være mulig å unngå hestesporten på NRKs plattformer. Her er infoen du trenger å vite om VM i hestesport.

Kjøring Nederland hestesport

NRKs hesteekspert sier øvelsen kjøring ved første øyekast kan se ut som hest og vogn slik man som turist kan betale penger for å kjøre på storbyfeber. Men i VM er det en fartsfylt og spektakulær øvelse.

Foto: Tamas Kovacs / Ap

VM arrangeres hvert fjerde år, og i år er det i franske Normandie. VM i hestesport starter mandag, og varer i nesten to uker. NRK satser tungt og vil sende 90 timer på TV med utgangspunkt i studioet ved politiets stall på Akershus festning. Enda mer vil streames på nrk.no/sport.

VM i hestesport består av åtte øvelser. Kun to-tre av disse må kunne sies å være godt kjent for nordmenn. NRKs studioekspert Emil Flam (24) har to NM-gull i sprangridning. Her er hans guide til de ulike grenene.

1. Sprangridning

Tony André Hansen og Camiro

Sprangridning er den av VM-øvelsene som er best kjent i Norge. Den er også OL-gren, og her er den dopingtatte hesten Camiro med rytter Tony André Hansen fra OL i 2008.

Foto: CAREN FIROUZ / SCANPIX

Den største disiplinen av hestesport i Norge. I sprang konkurreres det på en hinderbane hvor vinneren er førstemann til mål med minst mulig feil underveis. Flam mener det kan bli spektakulært under veis, og ser også ekstra frem til finalen der fire ryttere står igjen. Da har nemlig VM-konkurransen en helt spesiell vri.

– I VM bytter de fire finalistene hester i den siste runden slik at alle skal ri gjennom banen med de andre finalistenes hester i tillegg til å ri med sin egen hest. Vinneren er altså den som er best med de fire hestene, sier Flam.

Dermed vil det ikke først og fremst være den beste ekvipasjen (hest og rytter) som kåres, men den beste rytteren.

– Det er kun i VM det gjøres sånn, og det blir annerledes og kult. Alle hester er forskjellig, litt som mennesker. I finalen kan vi kanskje se at en rytter som har tilpasset seg en type hest og som kanskje ikke får det til med en annen hest. Det er veldig vanskelig å forutsi hvordan det går, sier Flam.

Norske deltagere: Geir Gulliksen, Dag Ove Kingsrød og Ole Kristoffer Meland.

2. Dressur

Edward Gal, vinner dressur 2010

Edward Gal er tittelforsvarer i dressur. Her fra konkurransen i 2010.

Foto: Ed Reinke / Ap

I de to første rundene skal ekvipasjene gjennom et fast program som er likt for alle. Øvelsene er satt i et system, så vil ekvipasjen få poeng utfra hvor nært perfekt rytteren klarer å gjennomføre øvelsen. Den vinner, er den som rir nærmest opp til det perfekte. Siste konkurransedag er en individuell test der rytterne selv velger program (kalt kür).

Norge har med et lag her med fire utøvere. Deles ut tre gull.

– Her får vi se rytter og hest i perfekt harmoni. Dressur er en veldig estetisk og flott idret, hvor målet er å få det til å se pent ut, sier Flam.

Norske deltagere: Trude Hestengen, Lillann Jebsen, Camilla Kalseth og Ellen Birgitte Farbrot.

3. Feltritt

Pawel Spisak og hesten Weriusz

Når både rytteren og hesten blir slitne, så kan det skje ulykker i feltritt. Her er det Pawel Spisak og hesten Weriusz som faller under OL-konkurransen for ti år siden.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

Dette er hestesportens svar på vinterens kombinert. Hver ekvipasje skal gjennom en runde sprangridning, dressurridning og feltrittet, og vinneren er den som i sum er best i disse tre. Sprang og dressur er som de rene øvelsene (beskrevet over), mens feltrittet er en hinderløype i skogen som ofte tar ti-tolv minutter å ri gjennom. Det er sprang som avslutter trekampen, men det er feltrittet som er mest særegent og spektakulært.

– Det skjer en del ulykker i feltritt. De skal over hindre, men hindrene sitter fast. Hvis rytteren gjør en feil som gjør at hesten tar av på feil sted i forhold til hinderet, så går ofte hesten over ende. Hesten veier 500 kilo og har stor fart, og sånne ulykker er det en del av i feltritt, sier Flam, som understreker at han håper at det ikke skjer noen alvorlige ulykker i VM.

4. Paradressur

Franske Valerie Salles, trener Jean-François Lagarde og hesten Diamond du Loing

Franske Valerie Salles og hesten Diamond du Loing er blant deltagerne i paradressur. Her under forberedelsene sammen med trener Jean-François Lagarde.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Dette er en øvelse for funksjonshemmede utøvere. Den er ganske lik dressur for funksjonsfriske (beskrevet over), men har flere klasser.

– Her har Norge flere gode utøvere, så dette er kanskje den øvelsen der Norge har størst medaljesjanser i VM, sier Flam.

Paradressur: Jens Lasse Dokkan, Birgitte Reitan, Anne Cecilie Ore og Ann Cathrin L

5. Kjøring

Kjøring Nederland hestesport

I kjøring konkurreres det både individuelt og i lag. Nederland er tittelforsvarere, her fra en konkurranse i Ungarn i 2013.

Foto: Tamas Kovacs / Ap

Kjøring pågår med hest og vogn – ikke ulikt sånn man kan betale for å sitte på når man er på storbyferie. Vinneren er den beste av i alt tre disipliner; et dressurprogram, en maratondel og presisjonskjøring. Den siste delen er ifølge Flam den mest spektakulære å se på.

– Det går på tid, og de skal kjøre mellom porter med bare noen få centimetere på hver side. De får tillegg for hver gang de dulter borti, og det går ofte fort og gæli, og det fyker mye jord og gjørme rundt. Rytterne må avveie om de vil kjøre fort og gamble, eller om de skal ta det mer med ro, sier Flam.

6. Reining

Shane Brown og Shepherd Star

Bråstopp er en del av øvelsen reining. Her er Shane Brown og hesten Shepherd Star under en konkurranse i Kentucky 2012.

Foto: Lexington Herald-Leader / MCT via Getty Images

Dette er en cowboysport, og den nyeste som er tatt inn på VM-programmet. Dommerpanelet gir poeng utfra hvor bra de klarer programmet, og som i hoppsporten strykes den høyeste og den laveste karakteren.

– Reining er ikke stort i Norge, men veldig kult å se på. Det er ikke så stivt som dressur, det går fortere, og er mer show, sier Flam.

7. Distanseritt

Maria Mercedes Alvarez Ponton, Nobby

Spanske Maria Mercedes Alvarez Ponton og hesten Nobby vant distanseritt under VM for fire år siden.

Foto: Ed Reinke / Ap

Dette er hestesportens svar på løpingens maraton, og TV-seernes svar på et sykkelritt. Men der menneskene løper 42 kilometer i maraton, konkurreres det her over 160 kilometer. Dermed tar det mange timer å komme gjennom konkurransen, og ekvipasjene må også ha obligatoriske stopp underveis der hestene må gjennom en helsesjekk.

– Det er massestart og førstemann til mål, og den starten vil du ikke gå glipp av! Alle hestene går opp i 50 km/t, og det er kult å se på, sier Flam.

Han forteller at det å ri så langt med hest handler mye om å disponere hestens krefter.

– Hestene kan ikke restituere seg mens den løper, men det kan mennesket. Det å fordele kreftene utover er helt avgjørende, sier Flam.

Norske deltagere: Olaug Espeli Carstensen, Jan Gutubakken, Kine Eiesland Holen, Mariann Seglem og Ellen Surh-Ydstebø.

8. Voltige

Simone Wiegele

Tyske Simone Wiegele tok medalje i Voltige sist.

Foto: Matthew Lewis / Getty Images

Denne øvelsen blir ofte sammenliknet med kombinasjon av turn og dans på hest. Det er den eneste grenen innen hestesporten der menn og kvinner ikke konkurrerer mot hverandre, men i forskjellige klasser. Hesten løper rundt, mens rytteren danser og turner på ryggen. Det konkurreres både individuelt, i par og i lagkonkurranser.

– Dommeren dømmer som i vanlig turn, sier Flam.

I tillegg til disse åtte øvelsene, vil det i VM være oppvisning i polo og horseball, to lagidretter innenfor hestesporten.

Mye ukjent

Ida Nysæter Rasch og Emil Flam

Programleder Ida Nysæter Rasch og ekspert Emil Flam skal guide TV-seerne gjennom VM i hestesport de neste to ukene. Her fra studioprøvene lørdag.

Foto: NRK

Også for garvede hestefolk i Norge, er det svært variabelt hvor stort kunnskapsnivået er om de ulike grenene i VM i hestesport. Derfor vil NRK i vår dekning legge til rette for at seerne og leserne vil kunne lære mye underveis.

På NRK.no skjer det ved at Elise Hellem Ratvik vil være tilstede på chat og svare på folks spørsmål, og også i studiosendingene vil det være mulig å få svar på spørsmålene. .

Programleder Ida Nysæter Rasch sier hun hadde lite hestekunnskap før hun begynte å lese seg opp til dette VM. Nå kan hun en del, men er fortsatt spent.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal forvente. Jeg håper vi klarer å treffe de som er superinteressert, men også dem som ser på dette for første gang. Vi vil at de skal bli interessert og ønske å se mer, sier Rasch.

Studioet er bevisst lagt utendørs til Oslo-politiets hestestall ved Akershus festning.

– Håpet er at folk kan spørre vår ekspert, og om nødvendig kan gå bort til hestene som er der og vise hva vi snakker om, sier hun.

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag