NRK Meny
Normal

Her er Tour de Ski-slagplanene dag for dag

OBERHOF/OSLO (NRK.no): Heidi Weng håper hun har løst prolog-problemene, mens Martin Johnsrud Sundby vil rykke fra på den nest siste etappen. Her kan du lese hvordan de norske håpene har tenkt å knekke Tour de Ski-nøtten.

msarit

Marit Bjørgen har som mål å vinne Tour de Ski. Sammenlagtseieren er noe av det eneste hun mangler i sin imponerende karriere.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Se Tour de Ski-prologen på NRK1 eller på nett-tv her fra 14.00!

NRK.no har bedt noen av Norges Tour de ski-håp om å gå gjennom de syv etappene den knalltøffe konkurransen består av.

OL-medaljer i Sotsji er naturligvis hovedmålet til den norske langrennstroppen, men nesten like høyt henger touren som arrangeres i romjulen. Spesielt fordi Norge aldri har hatt en vinner av konkurransen, noe som etter hvert er blitt et irritasjonsmoment for den norske troppen.

Her er noen av de norske tour-håpenes slagplan for de forskjellige etappene:

28. desember: Prolog i Oberhof

Weng i bakken

Heidi Weng har hatt litt problemer med Tour de Ski-prologen. Her faller hun under det som var tour-debuten hennes for to år siden. Weng reiste rett hjem etter fallet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fri teknikk menn (4,5 km) og kvinner (3 km). 15 bonussekunder til vinneren, 10 bonussekunder til nummer to, og 5 bonussekunder til nummer tre.

Heidi Weng: – Huff, ja, prologen. Jeg har startet Tour de Ski dårlig og blitt nummer 45 i prologen begge gangene jeg har deltatt. Første året trynet jeg og dro hjem. I fjor trynet jeg ikke, men tok det helt kuli fordi jeg var litt nervøs.

– Prologen er som en sprint, selv om den er litt lenger. Derfor er den tøff å gå. Man må gi alt. For meg er den en stor utfordring som jeg må jobbe med, konkluderer Weng.

Kristin Størmer Steira: – Her gjelder det bare å få en god start og ikke tape for mange sekunder. Det er ikke min beste øvelse, målet er å komme gjennom den med en god følelse.

Marit Bjørgen: – Her må jeg levere en god start, sånn at jeg kan få et godt utgangspunkt til dagen etter.

Martin Johnsrud Sundby: – Alt handler om å komme seg gjennom uten å tape for mange sekunder.

29. desember: Sprint i Oberhof

Fri teknikk. 30 bonussekunder til vinneren, 2. plass får 27 bonussekunder, 3. plass får 24 bonussekunder.

Denne etappen skulle opprinnelig være en jaktstart, men ble endret til sprint på grunn av snømangel - noe ikke alle har vært fornøyde med. For Marit Bjørgen og Petter Northug kan det derimot være en fordel, ettersom de begge er bedre i sprint enn mange av de beste distanseløperne.

Johnsrud Sundby: – Dette er ikke akkurat en liten endring, og den passer ikke meg spesielt bra. I en jaktstart ville jeg tenkt at jeg kunne hevde meg og være med i teten, men her vil det handle om å tape minst mulig tid. Jeg må bare gjøre det beste ut av det.

Størmer Steira: – Dette var ingen ideell endring for meg. Her handler det bare om å komme seg videre fra prologen og deretter prøve å gå så bra som mulig.

31. desember: Sprint i Lenzerheide

martin

Martin Johnsrud Sundby er regnet som en av sammenlagtkandidatene i touren, men mistet selv litt av håpet da den ene jaktstarten ble endret til sprint - som ikke er hans beste øvelse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

30 bonussekunder til vinneren, 2. plass får 27 bonussekunder, 3. plass får 24 bonussekunder osv.

Weng: – Prologen blir utfordringen. Jeg må bare komme meg videre fra den, så vet jeg at jeg kan gå fort i heat.

Størmer Steira: – Dette er en åpen sprint for meg, for i Tour de Ski har jeg vært veldig enten eller her. Jeg håper det blir en sånn dag som heg hadde i sprinten i fjor.

Bjørgen: – Jeg må komme meg til finalen for å samle bonuspoeng. Det blir spesielt med tanke på å holde Therese (Johaug), Kristin (Størmer Steira) unna.

Johnsrud Sundby: – Denne blir viktig for meg, for det er her jeg tradisjonelt har tapt mest tid. Jeg må i alle fall videre fra prologen.

1. januar: Fellesstart klassisk i Lenzerheide

Fellesstart 10 km kvinner og 15 km menn. 15 bonussekunder til vinneren, 10 bonussekunder til nummer to, og 5 bonussekunder til nummer tre. I tillegg deles det ut bonussekunder underveis etter malen 15, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 og 1.

Weng: – Dette er jeg fan av!

Størmer Steira: – Her blir det viktig å henge med og ta noen bonussekunder om det er mulig. Først og fremst være med fremme.

Bjørgen: – Det gjelder igjen å være i toppen. Jeg må samle bonussekunder underveis og i mål.

Johnsrud Sundby: – Her er vi kommet så langt at det er viktig å plukke sekunder. Jeg må være topp tre her.

3. januar: Jaktstart Cortina - Toblach

35 km jaktstart herrer og 15 km jaktstart kvinner i fri teknikk. 15 bonussekunder til vinneren, 10 bonussekunder til nummer to, og 5 bonussekunder til nummer tre.

Størmer Steira: – Jeg ser på denne dagen som min mulighet til å ta inn noe på teten. For meg er det veldig viktig å ha en god dag i Toblach.

Bjørgen: – Her håper jeg å gå ut som den første, eventuelt nummer to eller tre. Jeg må ha et jevnt løp, men øke litt på differansen til de andre og få noen bonussekunder.

Johnsrud Sundby: – Jeg må bruke minst mulig krefter, men samtidig være med hovedfeltet inn. For meg blir det ikke så viktig å kjempe om pallen her.

4. januar: 10/5 kilometer klassisk i Val di Fiemme

5 km klassisk kvinner og 10 km klassisk menn (intervallstart). 15 bonussekunder til vinneren, 10 bonussekunder til nummer to, og 5 bonussekunder til nummer tre.

Weng: – Val di Fiemme er et sted jeg har god erfaring med fra da det var VM der forrige sesong. Men fem kilometer er ikke en distanse vi pleier å gå. Det er vanskelig å si hvordan det kommer til å bli.

Størmer Steira: – Dette er nok ikke min sterkeste distanse. Det blir om å gjøre å ikke tape for mye.

Bjørgen: – Her må jeg gå fort og få femten bonussekund i mål. Jeg må prøve å vinne med en del sekunder.

Johnsrud Sundby: – Dette er akilleshælen til de fleste. Her er det mulig å ta sekunder. Jeg må vinne denne!

5. januar: Jaktstart i «Monsterbakken»

9 km kvinner og 9 km menn jaktstart. Her skal løperne opp den beryktede alpinbakken i Val di Fiemme. Førstemann til toppen har vunnet Tour de Ski.

Weng: – Jeg har gått bakken én gang før. For min del er det viktig å ikke åpne for hardt, for jeg må ha krefter når jeg skal opp der. Jeg vil gå fortere i år enn i fjor. I fjor var jeg nemlig ikke så sliten på toppen at jeg måtte legge meg ned. Jeg har litt ugjort i den bakken, og gleder meg faktisk til å gå den.

Størmer Steira: – Her skal jeg bare klatre og «spise» løper for løper.

Bjørgen: – Her håper jeg at jeg har en bra ledelse før vi starter. Det bør jeg om jeg skal holde Therese bak meg. I tillegg bør jeg nok ha litt tid ned til Kristin og Heidi.

Johnsrud Sundby: – Opp bakken handler alt om å kjempe med seg selv og mot smerten den bakken har å by på.

Siste nytt

 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images
 • Snøball mot Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen raste etter at noen i publikum kastet en snøball på ham i 2. omgang i slalåmrennet i Schladming. Nordmannen endte nok en gang på andreplass bak Marcel Hirscher.

  ddd
 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal