Normal

Oppløftende Northug-test – trapper opp treninga

TRONDHEIM (NRK.no): Tirsdagens tester viser at Petter Northug er på vei. De neste ukene skal han sammen med trener Eirik Myhr Nossum legge puslespillet som skal gi OL-gull.

Petter Northug

Petter Northug får øke treningsmengden til 20 timer i uka.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Northug var igjennom flere fysiske tester i Trondheim tirsdag formiddag. Resultatene var oppløftende.

– Kroppen hans responderer mye mer på trening og restitusjonstida er gått ned. Så han kan i hvert fall røre seg litt mer, sier trener Eirik Myhr Nossum til NRK.no.

Etter nesten to måneder uten trening, har Northug begynt å røre seg igjen de to siste ukene. Nå får han øke dosene til opp mot 20 timer i uka, ifølge Nossum.

Før man kaller det «full trening», skal timetallet opp mot 30 i uka. Foreløpig ser de derfor bare ti dager fram i tid. Da skal de, som Nossum uttrykker det, ha en ny fot i bakken – og begynne å diskutere konkurranseprogrammet.

Puslespill

Det som er sikkert, er at alle konkurranser før jul – for ikke å si før OL – nå er å anse som trening til OL.

– Jeg kan vanskelig være mer konkret enn at han må tilbake i full trening før vi kan si hvilke konkurranser han vil prioritere. Det blir færre konkurranser enn han hadde tenkt ifølge A-planen, fordi trening er det han trenger, det er ikke konkurranser hver helg. Han må trene masse, og da må vi legge et puslespill der vi må veie for og imot. Vi må være hundre prosent sikre på at vi finner riktig plan for å være best mulig forberedt til Sotsji, understreker Nossum.

Det ligger imidlertid i kortene at nasjonal åpning på Beitostølen og verdenscupåpninga i Kuusamo kommer for tidlig. For før Northug begynner å konkurrere, legger han trolig inn et langt opphold i høyden.

Treningskåt

Om Northug går Tour de Ski, er også et åpent spørsmål.

– Hvis vi mener at det riktige er å gå Tour de Ski, så går vi Tour de Ski. Hvis vi mener at det riktige er å ikke gå, så går vi ikke, fastslår Nossum.

Det aller viktigste nå er å unngå et Petter Northugs mot ikke blir til overmot. I tida framover må skikongen bremses. Han er nemlig treningskåt som aldri før etter altfor mange dager uten å få rørt seg.

– Vi er veldig ved godt mot, og han er spesielt ved godt mot. Han er veldig treningsivrig, og så er det min jobb å være litt brems, bekrefter Eirik Myhr Nossum.

Petter Northug har nesten ikke trent på to måneder på grunn av sykdom. I dag tok han forskjellige tester for å sjekke formen. Intervju med Petter Northugs trener, Eirik Myhr Nossum.

Nossum om Northug: - Testene viser fremgang

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal