Hopp til innhold

Oppløftende Northug-test – trapper opp treninga

TRONDHEIM (NRK.no): Tirsdagens tester viser at Petter Northug er på vei. De neste ukene skal han sammen med trener Eirik Myhr Nossum legge puslespillet som skal gi OL-gull.

Petter Northug

Petter Northug får øke treningsmengden til 20 timer i uka.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Northug var igjennom flere fysiske tester i Trondheim tirsdag formiddag. Resultatene var oppløftende.

– Kroppen hans responderer mye mer på trening og restitusjonstida er gått ned. Så han kan i hvert fall røre seg litt mer, sier trener Eirik Myhr Nossum til NRK.no.

Etter nesten to måneder uten trening, har Northug begynt å røre seg igjen de to siste ukene. Nå får han øke dosene til opp mot 20 timer i uka, ifølge Nossum.

Før man kaller det «full trening», skal timetallet opp mot 30 i uka. Foreløpig ser de derfor bare ti dager fram i tid. Da skal de, som Nossum uttrykker det, ha en ny fot i bakken – og begynne å diskutere konkurranseprogrammet.

Puslespill

Det som er sikkert, er at alle konkurranser før jul – for ikke å si før OL – nå er å anse som trening til OL.

– Jeg kan vanskelig være mer konkret enn at han må tilbake i full trening før vi kan si hvilke konkurranser han vil prioritere. Det blir færre konkurranser enn han hadde tenkt ifølge A-planen, fordi trening er det han trenger, det er ikke konkurranser hver helg. Han må trene masse, og da må vi legge et puslespill der vi må veie for og imot. Vi må være hundre prosent sikre på at vi finner riktig plan for å være best mulig forberedt til Sotsji, understreker Nossum.

Det ligger imidlertid i kortene at nasjonal åpning på Beitostølen og verdenscupåpninga i Kuusamo kommer for tidlig. For før Northug begynner å konkurrere, legger han trolig inn et langt opphold i høyden.

Treningskåt

Om Northug går Tour de Ski, er også et åpent spørsmål.

– Hvis vi mener at det riktige er å gå Tour de Ski, så går vi Tour de Ski. Hvis vi mener at det riktige er å ikke gå, så går vi ikke, fastslår Nossum.

Det aller viktigste nå er å unngå et Petter Northugs mot ikke blir til overmot. I tida framover må skikongen bremses. Han er nemlig treningskåt som aldri før etter altfor mange dager uten å få rørt seg.

– Vi er veldig ved godt mot, og han er spesielt ved godt mot. Han er veldig treningsivrig, og så er det min jobb å være litt brems, bekrefter Eirik Myhr Nossum.

Petter Northug har nesten ikke trent på to måneder på grunn av sykdom. I dag tok han forskjellige tester for å sjekke formen. Intervju med Petter Northugs trener, Eirik Myhr Nossum.

Nossum om Northug: - Testene viser fremgang

Siste nytt

  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal