NRK Meny
Normal

Oppløftende Northug-test – trapper opp treninga

TRONDHEIM (NRK.no): Tirsdagens tester viser at Petter Northug er på vei. De neste ukene skal han sammen med trener Eirik Myhr Nossum legge puslespillet som skal gi OL-gull.

Petter Northug

Petter Northug får øke treningsmengden til 20 timer i uka.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Northug var igjennom flere fysiske tester i Trondheim tirsdag formiddag. Resultatene var oppløftende.

– Kroppen hans responderer mye mer på trening og restitusjonstida er gått ned. Så han kan i hvert fall røre seg litt mer, sier trener Eirik Myhr Nossum til NRK.no.

Etter nesten to måneder uten trening, har Northug begynt å røre seg igjen de to siste ukene. Nå får han øke dosene til opp mot 20 timer i uka, ifølge Nossum.

Før man kaller det «full trening», skal timetallet opp mot 30 i uka. Foreløpig ser de derfor bare ti dager fram i tid. Da skal de, som Nossum uttrykker det, ha en ny fot i bakken – og begynne å diskutere konkurranseprogrammet.

Puslespill

Det som er sikkert, er at alle konkurranser før jul – for ikke å si før OL – nå er å anse som trening til OL.

– Jeg kan vanskelig være mer konkret enn at han må tilbake i full trening før vi kan si hvilke konkurranser han vil prioritere. Det blir færre konkurranser enn han hadde tenkt ifølge A-planen, fordi trening er det han trenger, det er ikke konkurranser hver helg. Han må trene masse, og da må vi legge et puslespill der vi må veie for og imot. Vi må være hundre prosent sikre på at vi finner riktig plan for å være best mulig forberedt til Sotsji, understreker Nossum.

Det ligger imidlertid i kortene at nasjonal åpning på Beitostølen og verdenscupåpninga i Kuusamo kommer for tidlig. For før Northug begynner å konkurrere, legger han trolig inn et langt opphold i høyden.

Treningskåt

Om Northug går Tour de Ski, er også et åpent spørsmål.

– Hvis vi mener at det riktige er å gå Tour de Ski, så går vi Tour de Ski. Hvis vi mener at det riktige er å ikke gå, så går vi ikke, fastslår Nossum.

Det aller viktigste nå er å unngå et Petter Northugs mot ikke blir til overmot. I tida framover må skikongen bremses. Han er nemlig treningskåt som aldri før etter altfor mange dager uten å få rørt seg.

– Vi er veldig ved godt mot, og han er spesielt ved godt mot. Han er veldig treningsivrig, og så er det min jobb å være litt brems, bekrefter Eirik Myhr Nossum.

Petter Northug har nesten ikke trent på to måneder på grunn av sykdom. I dag tok han forskjellige tester for å sjekke formen. Intervju med Petter Northugs trener, Eirik Myhr Nossum.

Nossum om Northug: - Testene viser fremgang

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal