Sumobryting er like fjernt for meg som for de fleste ski- og fotballglade nordmenn. Så i nysgjerrighetens navn måtte jeg bare prøve meg da muligheten bød seg.
Ettersom det var åpen påmelding, trengte jeg bare å skaffe meg lisens, melde meg inn i en bryteklubb, og vips var jeg med.
Se hvordan det gikk i videovinduet over!
Endte opp med NM-gull
Jeg endte riktignok på sisteplass i den individuelle konkurransen, men i lagkonkurransen ble det gull.
Godt hjulpet av Anders Grizzly Fægri og Henning Westerby fra Lambertseter bryteklubb vant vi alle kampene våre i lagkonkurransen og tok seieren.
Det skal sies at Fægri og Westerby gjorde mesteparten av jobben selv. Totalt vant jeg én kamp på egen hånd. Resten av kampene (best av tre) vant vi 2-1.
Men NM-gull er NM-gull.
Rekordstort oppmøte
Sumobryting er ukjent for de fleste her på berget, men Norges mest ihuga brytere har holdt på med sumo siden midten av 1990-tallet. Norge har faktisk vært en av de bedre sumonasjonene, med en rekke medaljer fra EM og VM.
Tom Sandstad, landslagstrener siden 2012, har vært med på det norske sumo-eventyret siden starten.
– Jeg liker sumo fordi det er en nullmarginsport. Gjør du en feil, er du ute. Også er det en brytegren som fortjener like mye oppmerksomhet som de andre, sier Sandstad.
Han fungerte som dommer under Sumo-NM denne helgen, der det ble delt ut NM-gull i en rekke vektklasser. Mange av dem som deltok er blant Norges beste gresk-romerske brytere (den mest kjente brytegrenen her i Norge).
I åpen klasse gikk gullet til veteranen Odd Magnus Severinsen, mens kvinneklassen ble vunnet av Linda Pano.
Mer enn 200 brytere i alle aldre deltok i mesterskapet.
- Se alle resultatene fra NM i sumo her!
BIG IN JAPAN: Sumobryting er nasjonalidrett i Japan. Der holdes det store sumostevner månedlig.
Foto: Ap