Hopp til innhold

NM-gull i flaks

Norgesmesterskapet i sumobryting er åpent for alle. Jeg meldte meg på – og endte på merkelig vis opp som norgesmester.

Norgesmesterskapet i sumobryting er åpent for alle. NRK-reporter Nicolay Ramm meldte seg på, og endte opp med NM-gull i lagkonkurransen.

SE VIDEO: NM i sumobryting er for alle - selv uerfarne NRK-reportere. Foto: Lokman Ghorbani. Redigering: Jørgen Figenschou.

Sumobryting er like fjernt for meg som for de fleste ski- og fotballglade nordmenn. Så i nysgjerrighetens navn måtte jeg bare prøve meg da muligheten bød seg.

Ettersom det var åpen påmelding, trengte jeg bare å skaffe meg lisens, melde meg inn i en bryteklubb, og vips var jeg med.

Se hvordan det gikk i videovinduet over!

Endte opp med NM-gull

Jeg endte riktignok på sisteplass i den individuelle konkurransen, men i lagkonkurransen ble det gull.

Godt hjulpet av Anders Grizzly Fægri og Henning Westerby fra Lambertseter bryteklubb vant vi alle kampene våre i lagkonkurransen og tok seieren.

Det skal sies at Fægri og Westerby gjorde mesteparten av jobben selv. Totalt vant jeg én kamp på egen hånd. Resten av kampene (best av tre) vant vi 2-1.

Men NM-gull er NM-gull.

Rekordstort oppmøte

Sumobryting er ukjent for de fleste her på berget, men Norges mest ihuga brytere har holdt på med sumo siden midten av 1990-tallet. Norge har faktisk vært en av de bedre sumonasjonene, med en rekke medaljer fra EM og VM.

Tom Sandstad, landslagstrener siden 2012, har vært med på det norske sumo-eventyret siden starten.

– Jeg liker sumo fordi det er en nullmarginsport. Gjør du en feil, er du ute. Også er det en brytegren som fortjener like mye oppmerksomhet som de andre, sier Sandstad.

Han fungerte som dommer under Sumo-NM denne helgen, der det ble delt ut NM-gull i en rekke vektklasser. Mange av dem som deltok er blant Norges beste gresk-romerske brytere (den mest kjente brytegrenen her i Norge).

I åpen klasse gikk gullet til veteranen Odd Magnus Severinsen, mens kvinneklassen ble vunnet av Linda Pano.

Mer enn 200 brytere i alle aldre deltok i mesterskapet.

  • Se alle resultatene fra NM i sumo her!
Japan Sumo Hakuho, Kakuryu

BIG IN JAPAN: Sumobryting er nasjonalidrett i Japan. Der holdes det store sumostevner månedlig.

Foto: Ap

Siste nytt

  • Det internasjonale roforbundet åpner for russisk deltakelse: – Ikke veldig overraskende

    Det internasjonale roforbundet (World Rowing) offentliggjorde onsdag at de åpner opp for at russiske og belarusiske utøvere kan konkurrere under nøytralt flagg under ulike VM (junior-VM, U23-VM og senior-VM)

    For utøverne kan få klarsignal til å delta, vil en ekstern part gjøre en grundig bakgrunnssjekk, for å forsikre seg at utøvere som er knyttet til krigen eller har støttet krigen på noe vis, ikke kan få plass. De vil også måtte gå gjennom en forsterket antidoping-prosess.

    Det er også lagt opp til at det vil gjelde et utvalg av klasser. I alle de tre verdensmesterskapene vil det åpnes for singlesculler og toer uten styrmann, som et minimum.

    – Det er ikke veldig overraskende med tanke på de signalene som har kommet tidligere. Hva IOC sier og gjør, har tradisjonelt sett en tung effekt på World Rowing. Det var egentlig forventet at de ville følge IOCs anbefalinger, sier den norske roeren Birgit Skarstein.

    – Det er forståelig at Russland vil inn nå, siden VM er en kvalifisering til OL og Paralympics. Men det er også en kvalifisering på våren, så det er ingenting som haster med å avklare det, mener hun.

    Kjetil Borch er heller ikke overrasket.

    – Det sa jeg egentlig ganske tidlig i debatten at IOC har såpass mye makt at det kan bety innskrenkninger for et internasjonalt særforbund, som Det internasjonale roforbundet, hvis man ikke etterleve IOCs retningslinjer, sier han.

    Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • Her er City-eieren på kamp for første gang på 13 år

    Manchester City-eieren Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan har glimret med sitt fravær i hele 13 år, men under lørdagens mesterligafinale i Istanbul er eieren omsider «ringside» under en City-kamp.

    Sjeik Mansour, som også er visestatsminister i Abu Dhabi, sitter på samme rekke som blant annet Tyrkia-president Tayyip Erdogan, statsoverhode i Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed Al Nayhan, og City-styreleder Khaldoon al-Mubarak.

    På spørsmål fra NRK om hvorfor Sjeik Mansour sjelden er på City-kamp, svarer forsker og Midtøsten-ekspert Kristian Coates Ulrichsen:

    – Det er ikke så godt å si, men det sies at han rett og slett ikke er så interessert i fotball.

    Eierskapet til City er svært omdiskutert. Amnesty International Norge skriver på sine nettsider at «De forente arabiske emirater er blant landene i verden hvor sivilsamfunnet er mest undertrykket».

    Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyans
    Foto: Molly Darlington / REUTERS
  • Nordås klarte VM-kravet i Paris etter superløp

    Narve Gilje Nordås har hatt en strålende sesong og i et stevne i Paris lørdag kveld klarte han VM-kravet med et strålende løp på 3.32,39.

    Før sesongen hadde Nordås en personlig rekord på 3.36,23.

    Det er en tid han har forbedret to ganger tidligere i sesongen, før han lørdag altså kom under VM-kravet på 3.34,20 med det strålende løpet på 3.32,39.

    – Et meget sterkt resultat, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

    Det er også to tideler under Jakob Ingebrigtsens sesongbeste på 1500 meter og dermed den beste norske tiden på 1500 meter i år.

    Nordås vant også løpet i Paris.

    Narve Gilje Nordås
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste