Slik skal Afghanistan-veteranen få Brækhus i «krigsmodus»

FREDERIKSHAVN (NRK.no): Cecilia Brækhus (31) går gjennom en rekke forberedelser før hun inntar bokseringen i Danmark i kveld. De aller fleste av dem foregår oppe i hodet hennes.

Cecilia Brækhus og treneren

Cecilia Brækhus poserer foran lørdagens kamp. Innfelt hennes mentale trener Tommy Fjeldheim.

Foto: NTB scanpix/VG

– Jeg spiser en god stund før kampen, også slapper jeg av. Når det nærmer seg kampstart, begynner jeg å gire meg opp, sier Brækhus - uten å ville utdype stort hva det å gire seg opp faktisk går ut på.

Cecilia Brækhus før kampen mot Mia St. John

Cecilia Brækhus har forberedt seg godt - både mentalt og fysisk - foran kveldens kamp mot Mia St. John.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Man kjenner på forskjellige følelser, legger Brækhus noe kryptisk til.

Der kan imidlertid hennes mentale trener, Tommy Fjeldheim, utdype.

Får mental hjelp av norsk elitesoldat

Han har lang erfaring fra de norske spesialstyrkene, og har blant annet vært på flere oppdrag i Afghanistan. Hans jobb er å få Brækhus i krigsmodus.

– Dette med å være mentalt forberedt er noe vi jobber med i hverdagen, det er ikke noe som starter nå rett før gong-gongen går. Cecilia går inn i såkalt prestasjonsmodus, sier Fjeldheim til NRK.no.

Rundt klokken 22.30 i kveld går den norske boksedronningen i ringen mot amerikanske Mia St. John (45) i danske Frederikshavn. Kampen er den norske jentas første siden hun slo Anne-Sophie Mathis i september i fjor.

– Den mentale jobben er gjort

Fjeldheim virker å ha et svært avslappet forhold til kveldens ti-runders kamp mot « Playboy-Mia», som mediene har døpt den amerikanske motstanderen.

Den mentale coachen er nemlig sikker på at Brækhus har hodet på rett sted.

– Nå rett før kampen er jobben allerede gjort mentalt. Det er nok derfor hun ikke klarer å utdype hva hun tenker og gjør rett før kamp. Det går veldig på rutine - det er ikke noe hokus-pokus, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Cecilia Brækhus i aksjon

Cecilia Brækhus skifter nærmest personlighet når hun bokser. Fra å være en sprudlende og glad bergenser, blir hun en kynisk og kald kriger.

Foto: NTB Scanpix

Handler om å være «til stede»

Fjeldheim forteller at han og Brækhus nesten daglig snakker om hvordan 31-åringen skal være «til stede» når det virkelig gjelder.

– Vi går gjennom scenarioer på hva som venter henne. Hun tenker «hva er det som venter meg», og da er hun forberedt om det scenarioet skulle inntreffe. Mental trening er akkurat som fysisk trening, det er noe man må gjøre kontinuerlig for å få en effekt, sier Fjeldheim.

Brækhus, som til daglig er en sprudlende og glad jente fra Bergen, skifter nærmest personlighet idet hun entrer ringen. Borte er smilet, borte er den søte latteren, og det svarte, bølgete håret er flettet stramt inntil hodebunnen.

Brækhus går inn i en slags krigsmodus når hun bokser.

– Jeg håper å komme inn i en god rytme, og levere mitt aller beste. Jeg skal virkelig vise hva jeg er god for, sier Cecilia Brækhus til NRK.no.

Holder detaljene hemmelig

– Når gong-gongen går, skal hun være hundre prosent fokusert. Mellom rundene skal hun slappe helt av, for å hente krefter - det gjelder både mentalt og fysisk. Det gir henne utholdenhet til å holde kampen ut, forklarer Fjeldheim.

Den mentale coachen vil imidlertid ikke gå ut med alle detaljer om hva han griller inn i hodet på Brækhus like før kampstart.

– Nøyaktig hva Cecilia skal tenke - altså ordene hun sier til seg selv mens hun bokser - det er vår lille hemmelighet, sier Fjeldheim til NRK.no.

PS! I tillegg til Cecilia Brækhus, skal to andre nordmenn også i bokseringen i Nord Arena i kveld. Simen Smaadal, som til daglig jobber som rørlegger, skal i ilden mot danske Kristoffer Storm. Litt senere skal Tim-Robin Lihaug møte svenske Oscar Ahlin. Arrangementet starter kl 18.15, og blir sendt direkte på Viasat 4.

Tommy Fjeldheim og Cecilia Brækhus

Tommy Fjeldheim (t.v.) fungerer som Cecilia Brækhus’ mentale trener. Duoen bruker mye tid på å forberede boksejentas hode til kampsituasjoner.

Foto: Hansen, Frode / VG

Siste nytt

 • Nygaard avgjorde mot Røa

  Rikke Bogetveit Nygaard scoret det eneste målet da Arna Bjørnar slo Røa 1-0 lørdag. Det avgjørende målet kom noen minutter før pause. Røa slet med å kommme til de store sjansene, mens Meryll Abrahamsen var nære ved å doble for gjestene.

  Norgesmesterskap 2018 i fotball, kvinner, Røa - LSK (3-3)
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
 • Ingen Skjelbred mot Stabæk

  Rosenborgs nysignering Per Ciljan Skjelbred spiller ikke søndagens oppgjør mot Stabæk. Leggskaden gjør at han ikke rekker bortekampen i Bærum, bekrefter medisinsk koordinator Haakon Schwabe overfor Adresseavisen.

  Skjelbred
  Foto: Vidar Ruud
 • Carlsen slo Giri etter drama

  Magnus Carlsen vant den første av finalerundene i Chess Masters. Nordmannen avgjorde etter imponerende spill i siste lynsjakkparti, men ikke uten dramatikk.

  For i det andre lynsjakkpartiet mellom Carlsen og Giri røk nettverksforbindelsen til Carlsen. Heldigvis var avbruddet av det korte slaget.

  Like etter dro Carlsen det i land etter sterkt spill i tredje lynsjakkparti. Finalen spilles over tre dager.

  Magnus Carlsen klar for kvartfinale
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Sendeplan

Kl. Program Kanal