Hopp til innhold

Slik er «Northug-reglene» forandret

Da Petter Northug (29) brøt med landslaget i mai 2013, sa skiforbundet at de var glad for at de hadde samme mål for sesongen som skistjernen. To år senere er holdningen og reglene forandret.

Petter Northug og Skinstad

PARTER I FLERE ÅR: Petter Northug og Åge Skinstad på pressekonferansen der bruddet med landslaget ble offentliggjort i mai 2013.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

For en gjennomgang av hvilke krav som skiforbundet har hatt for Northug år for år etter landslagsbruddet, viser at det har vært store endringer.

Den siste utviklingen er nå at Northug per i dag er utestengt fra verdencuprenn kommende sesong.

Bruddet

15. mai 2013 brøt Northug med landslaget for å satse privat med handelskjeden Coop, en direkte konkurrent til skiforbundets egen sponsor. Konflikten var tydelig, men tonen utad var en helt annen mellom partene enn den er nå i september 2015.

Langrennssjef Åge Skinstad lovet den gang Northug full støtte når trønderen skulle være tilbake i verdenscupen et halvt år senere.

Røste

SKIPRESIDENT: Erik Røste fortalte om hvordan Petter Northug per i dag er utestengt fra verdenscup kommende sesong.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tvisten mellom Northug-leiren og Coop på ene siden og skiforbundet på andre siden endte imidlertid som advokatmat og forhandlinger som først ble løst rett før sesongstart.

Northug-leiren reagerte på det de mente var egne «Northug-regler» i kravene, som andre løpere ikke måtte forholde seg til.

Forbundet mente det allerede eksisterende regelverket var på deres side.

Riktignok har skiforbundet innrømmet at de var for dårlig forberedt på landslagsbruddet til Northug. Og allerede i oktober 2013 sa langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad at de kom til å se på endringer i lovverket.

Regelverket som gjaldt da Northug brøt med landslaget var vedtatt av Skistyret i mars 2010.

– Så jeg tror det er viktig at vi ser på om vi har et lovverk som er dekkende, sa Skogstad til NRK.

Strammet strikken

Resultatet ble for OL-sesongen 2013/14 den første Northug-avtalen.

Kravet til skistjernen var at han bare delvis måtte innordne seg etter skiforbundets regler i perioden 27. november til 16. mars.

Underveis i sesongen skulle Northug få flere «friperioder» på til sammen 24 dager, der han kunne profilere hovedsponsoren. Dette ble kalt «dispensasjon fra regelverket» fra skiforbundets side, men en «representasjonsavtale» fra Northug-siden.

Skiforbundet ville imidlertid stramme strikken etter sesongen.

Da partene gikk til forhandlinger etter Northugs fiaskosesong, var utgangspunktet dette:

Northug skulle være landslagsløper fra 1. november til 1. mai, helt uten rett til profilering av egen hovedsponsor i den perioden.

Det satt langt inne for Northug, men lysten på VM i Falun gjorde det enklere å svelge kameler.

– De (skiforbundet) har kommet meg i møte på enkelte punkter, og jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med, sa Northug gjennom en pressemelding i november før VM-sesongen.

Nye regler

Men selv om de kom til enighet om denne avtalen som skulle sikre Northugs gjenreising, var fremtiden usikker. Det var allerede klart at Northug ville møte helårskrav fra skiforbundet.

I 2014 ble det nemlig vedtatt endringer i fellesreglementet.

Fram til da, var de relevante formuleringene slik:

§205.1
Med landslag menes de løpere som er tatt ut på NSFs sentrale treningsgrupper for en hel sesong (1. mai – 30. april) og som skal trene, konkurrere og representere NSF og Norge i den aktuelle sesongen. NSF står fritt til å nedfelle vilkår for deltakelse på landslaget, og de aktuelle løpere plikter å signere NSFs standard landslagsavtale før de kan delta på landslaget.

§205.2
Med representasjonslag menes de løpere som er tatt ut av NSF til å representere NSF og Norge i en konkret konkurranse. Representasjonslag kan bestå av løpere på og utenfor landslag. NSF står fritt til å nedfelle vilkår for slik representasjon for løpere utenfor landslag, og de aktuelle løpere plikter å signere. NSFs standardrepresentasjonsavtale før de kan delta i den aktuelle konkurransen.

I 2014 ble §205.1 endret til følgende:

Med landslag menes de løpere som er tatt ut og deltar på NSFs sentrale treningsgrupper for en hel sesong (1. mai – 30. april) og som skal trene, konkurrere og representere NSF og Norge i den aktuelle sesongen. NSF fastsetter vilkårene for deltakelse på landslaget, jf. også hensynene benevnt i pkt 205, og det skal inngås en egen landslagsavtale mellom NSF og de aktuelle landslagsløperne.

Det henvises altså til en §205, som er formulert slik:

NSF v/grenkomiteene skal i henhold til NSFs lov § 35. fjerde ledd, pkt. 6,ta ut løpere på NSFs landslag, samt ta ut løpere som skal representere NSF i internasjonale konkurranser. NSF v/ grenkomiteenes uttak skal baseres på en skjønnsmessig helhetsvurdering der det kan legges vekt på andre forhold enn de rent sportslige. NSF v/grenkomiteene skal ikke vektlegge hensyn som er usaklige, ligger utenfor NSFs formål eller er i strid med ulovfestede likhetsprinsipper.

Samtidig ble også § 205.2 endret til følgende:

Med representasjonslag menes de løpere som er tatt ut av NSF til å representere NSF og Norge i konkurranser[tidligere tekst: en konkret konkurranse]. Representasjonslag kan også bestå av løpere som ikke er tatt ut på NSFs landslag. NSF fastsetter vilkårene for slik representasjon for løpere utenfor landslag, jf. også hensynene benevnt i pkt 205, og det skal inngås en egen representasjonsavtale mellom NSF og representasjonsløperne.

Det mest vesentlige er følgende tilleggsformulering:

Løpere som har avslått et tilbud om å delta på NSFs landslag, skal ikke tas ut av NSF til å representere NSF i konkurranser i den sesongen tilbudet om landslagsplass gjelder, med mindre det foreligger særlige omstendigheter.

Med andre ord: Det ville ikke lenger være mulig å bli behandlet som representasjonsløper dersom man takket nei til en plass på landslaget.

Tilbudt ny spesialavtale

Skitinget støttet sommeren 2014 skistyrets vedtak om helårskrav til Northug.

Det betydde at Northug måtte ha skrinlagt Coop-avtalen for å kunne representere Norge igjen internasjonalt. Han kunne heller ikke stå utenfor landslaget en del av året eller si nei til landslagsplass.

Heller ikke dette ble et endelig krav til Northug.

For etter fire VM-gull i Falun snudde stemningen. Og etter to runder i skistyret bestemte skiforbundet seg for å snu. Det trengtes mer tid for å utarbeide et solid rammeverk for denne type avtaler. Det betydde et nytt år med unntak for Northug.

Nå skulle han likevel få muligheten til å stå utenfor landslaget dersom han signerte en avtale med Skiforbundet, identisk med avtalen Northug hadde signert året i forveien.

Men tre måneder har gått uten at det har blitt noen underskrift og mandag formiddag kom beskjeden om at fristen var ute.

Og ettersom Skiforbundet valgte å tilby ham en landslagsavtale Northug valgte å ikke signere, vil forbundet heller ikke behandle ham som representasjonsløper.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal