NRK Meny
Normal

Slik blir VM i hurtig- og lynsjakk på NRK

Er du blant dem som har kjent et stort savn etter at sjakk-VM plutselig var over? Fortvil ikke! NRK er tilbake med VM i hurtig- og lynsjakk i romjula.

Magnus Carlsen

NYTT DRAMA: Magnus Carlsen skal kjempe om tittelen i hurtigsjakk og lynsjakk i romjula.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Mandag 2. juledag er det endelig duket for nok en sjakkfest på NRK. Denne gangen skal Magnus Carlsen og resten av sjakkeliten til Qatar for å knive om verdensmestertitlene i hurtigsjakk og lynsjakk.

Og du kan følge all dramatikken hver dag fra klokken 12.45 hos oss. Den første dagen sender vi på NRK 1, mens NRK 2 viser partiene tirsdag til fredag.

Det faste panelet tilbake

I vårt studio på Marienlyst leder Line Andersen sendingene sammen med Heidi Røneid, Torstein Bae og Atle Grønn, som vil bistå med analyser og kommentarer fra partiene.

I tillegg kommer det en ny gjest i studio hver eneste dag. Vi får besøk av blant andre Håvard Lilleheie, Øystein Bache, Kristine Riis og Niklas Baarli.

Reporter Ole Rolfsrud er på plass i Doha for å gi deg intervjuer med spillerne og siste nytt fra arenaen.

 • Er du usikker på hvordan man kårer en vinner i hurtig- og lynsjakk? Les mer her!
Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae er selvfølgelig på plass i studio når det hele braker løs 1. juledag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hvilke partier vises?

Selv om NRK stiller med det samme laget som i New York-VM, blir innholdet i sendingene noe annerledes. I hurtig- og lynsjakk-VM spiller nemlig deltakerne flere runder hver om dagen, og partiene kommer til å spilles langt fortere.

– Det blir en helt annen opplevelse enn den tradisjonelle VM-kampen. Nå fikk jo folk en liten forsmak på hurtigsjakken i omspillet i New York – selv om spillerne hadde litt lengre tenketid enn det de får i Doha. Men VM-omspillet viste at hurtigpartier er utrolig spennende, sier Arild Andersen, vaktsjef for NRKs sjakksendinger.

Med over 150 påmeldte spillere, kan NRK derfor ikke sende alle partiene direkte på TV. Vi vil imidlertid vise alle partiene til Magnus Carlsen.

– I tillegg til Carlsens partier, har vi ekstra kameraer på tre andre bord. Der vises partiene til to andre høytseedede spillere og den til enhver tid høyest rankede kvinnespilleren, sier Andersen og legger til:

Simen Agdestein

DELTAR: Simen Agdestein.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det er også tre andre nordmenn med, som vi kommer til å følge med løse kameraer rundt i spillokalet – med mindre de spiller seg opp på et av disse bordene som har ekstra TV-dekning.

Disse spillerne er Simen Agdestein, Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen.

Brettet på NRK.no

På NRK.no kan du blant annet følge brettet i Magnus Carlsens VM-partier med datamaskinens trekkforslag, «pila» som viser stillingen og en kurve med utviklingen i partiet.

Du vil også alltid få vite hvordan det ligger an, altså en kort oppsummering av hva som er verdt å få med seg akkurat nå. Sjakkspillerne Askild Bryn og Odin Blikra Vea, som begge kjenner de norske spillerne godt, sitter klare for å svare på alle spørsmål du måtte ha i chatten.

Av rettighetsmessige årsaker kan man bare se TV-sendingen og brettet på nett fra Norge.

Sjakk på radio

VM i hurtig- og lynsjakk sendes også på DAB-kanalen NRK Sport. Det er da lyden fra TV-sendingene som legges rett ut på radio.

Våre folk i studio er bevisste på å si høyt hvilket trekk som blir foretatt, så lytterne på radio også får med seg nøyaktig hva som skjer.

Det er også mulig å følge Carlsen sammen med Line Andersen, Torstein Bae og Heidi Røneid i NRKs studio på Marienlyst.

Les også: Følg Magnus Carlsens kamp i NRKs studio

Siste nytt

 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal