NRK Meny
Normal

Slik blir vinteren på NRK

Høydepunktene står i kø på NRK denne vinteren. Til helga starter vintersesongen for fullt med både skiskyting, skøyter og alpint på programmet.

Petter Northug og Finn Hågen Krogh

VM-KONGE: Petter Northug ble den soleklare VM-kongen forrige mesterskap. Her gir han en klem til Finn Hågen Krogh etter gull på lagsprinten. Klarer han å gjenskape Falun-magien i Lahti?

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

VM i Lahti, VM i Hochfilzen, VM på Hamar, VM i St. Moritz og en splitter ny, norsk hoppturnering. Denne vinteren er fullspekket med godbiter for sportsglade nordmenn.

Allerede denne helga er det sesongåpning for skiskytterne, verdenscupåpning i skøyter og verdenscuprenn for alpinistene i finske Levi. Sistnevnte går uten Henrik Kristoffersen, som har valgt å stå over på grunn av konflikten med skiforbundet.

Store deler av vinterens høydepunkter vil også bli sendt på P1 og DAB-kanalen NRK Sport i tillegg til TV.

Her får du oversikten over hva du har i vente på NRK denne vinteren.

Skiskyting

Skiskytterne starter sesongen på Sjusjøen med kvinnenes sprint fra klokken 11:15 lørdag. Herrenes sprint kan du se fra klokken 13:30. Søndag er det fellesstart for kvinner fra 11:45, og for menn fra 14:15. Alle rennene kan du se på NRK1.

 • Første konkurranse: Sesongåpning på Sjusjøen (11.-13. november.)
 • Høydepunkter: Verdenscup i Ruhpolding (09.-15. januar), VM i Hochfilzen (08.-19. februar) og verdenscup i Holmenkollen (13.-19. mars).
 • Kommentator og eksperter: Andreas Stabrun Smith, Ingrid Sørli Glomnes, Halvard Hanevold, Liv Grete Skjelbreid og Ola Lunde.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener det helt åpenbare høydepunktet for skiskytterne denne sesongen er VM i Hochfilzen.

– VM blir en publikumsfest av dimensjoner. Det er allerede nå utsolgt med 75 000 solgte billetter. Vi har også to store favoritter til medalje i Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff, sier Lunde.

– Jeg tror også Johannes er den eneste som kan utfordre Martin Fourcade i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt om han blir mer stabil skytemessig, spesielt på stående, fortsetter han.

Selv om det nå ser lyst ut med tanke på medaljesjanser i Hochfilzen, har flere av skiskytterne hatt en trøblete sesongoppkjøring. Både Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Synnøve Solemdal og Marte Olsbu har vært sykdomsplaget.

– Det er ingen fordel å slite med sykdom. Særlig med tanke på at de tøffeste konkurrentene har vært skadefri. Men jeg tror de kan klare å toppe formen inn mot VM, og da kan de også være med å kjempe om medaljene, mener eksperten.

Tiril Eckhoff

FAVORITT: Tiril Eckhoff jubler etter VM-gull på hjemmebane i fjor. Denne sesongen kan hun kanskje strekke armene i været igjen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Skøyter

Verdenscupen i skøyter fra Changchun starter allerede fredag 11. november 09:40 med 5000 meter for menn.

 • Første konkurranse: Verdenscupåpning i Changchun, Kina (11. – 13. november).
 • Høydepunkter: EM allround i Heerenveen, Polen (6.-8. januar), VM enkeltdistanser i Pyeongchang, Korea (9.-12. februar), VM sprint i Calgary, Canada (25.-26. februar) og VM allround i Vikingskipet, Hamar (4.-5. mars).
 • Kommentator og ekspert: Carl Andreas Wold og Even Wetten.

Denne sesongen arrangerer Norge allround-VM på hjemmebane i Vikingskipet på Hamar. NRKs skøyteekspert Even Wetten håper verdensmesterskapet blir sesongens høydepunkt.

Even Wetten

FORVENTNINGSFULL: NRK-ekspert Even Wetten håper allround-EM på hjemmebane blir sesongens høydepunkt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er fristende å si at allround-VM på Hamar vil bli årets høydepunkt. Der vil Sverre Lunde Pedersen få den umulige oppgaven. Det er å slå verdens beste langdistanseløper, Sven Kramer. Lunde Pedersen er den på kloden som har best forutsetninger til å klare det, mener Wetten.

Sverre Lunde Pedersen tok sølv i allround-VM bak nettopp Sven Kramer forrige sesong.

Han håper også å se Håvard Holmefjord Lorentzen gjøre comeback med et brak, etter han pådro seg en stygg skade i fjor.

– Jeg drømmer om at Lorentzen gjør comeback fra skade ved å dundre inn i verdenscupen, og at han etablerer seg som sprinter inn mot sprint-VM, sier han

Alpint

De norske alpinistene åpnet sesongen i Sölden 22. og 23. oktober. Verdenscuprennet i Levi er sesongens andre. Lørdag kan du følge jentenes slalåmrenn på NRK1 fra klokken 09:45. Guttene skal i aksjon søndag fra klokken 09:45.

 • Neste konkurranse: Verdenscup i Levi, Finland (12. november).
 • Høydepunkter: Verdenscup i Kitzbühel (20.-22. januar), VM i St. Moritz (6.-19. februar) og verdenscup i Kvitfjell (25.-26. februar).
 • Kommentatorer og eksperter: Thomas Lerdahl, Andreas Toft, Ole Kristian Stoltenberg, Lars Elton Myhre, Marius Arnesen, Bjarne Solbakken, Paul Arne Skajem og Kjetil André Aamodt.

Slalåmrennet i finske Levi går uten Henrik Kristoffersen. Han har valgt å stå over rennet på grunn av konflikten med skiforbundet.

Kristoffersen saksøker skiforbundet fordi han ønsker å kjøre med logoen til sponsoren Red Bull på hjelmen, slik Aksel Lund Svindal har gjort i flere år.

NRKs alpinekspert Lars Elton Myhre synes det er katastrofalt at Kristoffersen ikke står på startstreken i Levi.

– Henrik er den heteste poteten i sirkuset, og man forventet jo mye av han som vant det forrige rennet der oppe. Det er kjempeleit, sier Myhre.

– Han har en god sak, og det er veldig tøft av ham å ta den kampen der. «Timingen» er kanskje litt ugunstig med tanke på det sportslige. Uansett utfall vil dette ta masse fokus, så det er ganske overraskende, mener eksperten.

Henrik Kristoffersen

STÅR OVER: Slalåmrennet i Levi går uten Henrik Kristoffersen som vant rennet i fjor.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Langrenn

 • Første konkurranse: Sesongåpning på Beitostølen (18.-20. november).
 • Høydepunkter: Verdenscup på Lillehammer (02. -04. desember), Tour de Ski (31. desember-08. januar), VM i Lahti (21. februar-05. mars), verdenscup i Drammen (08. mars) og verdenscup i Holmenkollen (11.-12. mars).
 • Kommentator og eksperter: Jann Post, Torgeir Bjørn og Fredrik Aukland

Ei som ikke blir å se under sesongåpningen på Beitostølen er Therese Johaug. Det er usikkert om Therese Johaug kommer til å få gå noen renn i det hele tatt denne sesongen i påvente av en eventuell dopingdom. Hun er foreløpig suspendert fram til 18. desember.

Torgeir Bjørn

IKKE BEKYMRET: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke bekymret for Johaugs sportslige utvikling.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Verken Torgeir Bjørn eller Fredrik Aukland tror suspensjonen kommer til å gå ut over den sportslige utviklingen til Johaug.

– Hadde dette skjedd for fem-seks år siden tror jeg det hadde vært langt mer alvorlig. Da var hun mer avhengig av trenere og ressurspersoner rundt seg. Nå har hun blitt en moden og erfaren langrennsløper, og vet veldig klart hva hun trenger for å være god, sier Bjørn.

– Så lenge jeg har kjent Therese har hun vært en «fighter». Hun er kanskje den mest ivrige langrennsløperen jeg har jobbet med noen gang, sier Aukland, som tror Johaug kommer tilbake som en vinner.

Hopp

 • Første konkurranse: Verdenscupåpning i Ruka-Kuusamo (25.-26. november).
 • Høydepunkter: Verdenscup Lillehammer 10.–11. desember), Hoppuka (29. desember-6. januar), VM i Lahti (23. februar-4. mars) og Raw Air (10.-19. mars).
 • Kommentatorer og eksperter: Christian Nilssen, Ingrid Sørli Glomnes, Anders Jacobsen og Johan Remen Evensen

Tidligere hopper og NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener denne hoppsesongen kommer til å bli ekstra spennende. Hopperne har nemlig fått et nytt tilskudd til programmet – den splitter nye, norske hoppturneringen Raw Air.

– Både den tysk-østerrikske hoppuka og VM i Lahti er selvskrevne høydepunkt. Også blir det veldig spennende med Raw Air. Det kommer til å bli kjempestort. Høydepunktene står i kø denne sesongen, sier Remen Evensen.

Etter flere hopprenn med glisne tribuner forrige sesong, tror Remen Evensen den norske hoppturneringen kan bli viktig for norsk hoppsport.

– Det kan bli en ny tradisjon vi forhåpentligvis har i lang framtid. Den kommer på slutten av sesongen, så da blir det enda en ting å glede seg til. Det kan også bli viktig for rekruttering, og bidra til at interessen blir større igjen, mener han.

Anders Fannemel

SPENNENDE: Remen Evensen tror årets hoppsesong vil bli ekstra spennende, og at Anders Fannemel er en av favorittene.

Foto: Darko Bandic / Ap

Kombinert

 • Første konkurranse: Sesongåpner på Beistosølen (17.-18. november) Verdenscupåpning i Ruka, Finland (26.-27. november).
 • Høydepunkter: Verdenscup på Lillehammer (2.-4. desember), verdenscup i Oslo (11. mars), verdenscup i Trondheim (15. mars) og VM i Lahti (23. februar-4. mars).
 • Kommentator og ekspert: Peder Mørtvedt og Fred Børre Lundberg.

NRKs kombinertekspert Fred Børre Lundberg mener mesterskap er høydepunktet i alle vinteridretter, og at det å ta en medalje i Lahti desidert vil henge høyest for kombinertløperne denne sesongen.

Sist Norge tok et VM-gull i kombinert var i nettopp Lahti, men det var helt tilbake i 2001. Lundberg håper historien i Lahti gjentar seg.

– Forventningene er at vi skal være med å dominere kombinertsporten som vi gjorde tidligere, og at vi skal ta et gull eller to i VM. Det er på tide, og derfor passer det godt at det er VM i Lahti igjen, sier han.

Lundberg tror også at Norge har en klar favoritt til å ta det individuelle gullet.

– Ut ifra det jeg har sett og hørt i sommer og høst, er det Jarl Magnus Riiber som er den største favoritten. Han har tidvis herjet i sommer, og tok NM-sølv i hopp. Det blir spennende å se om han har tatt steg i langrennsløypa også, sier Lundberg.

Jarl Magnus Riiber

KAN TA GULL: Fred Børre Lundberg mener Jarl Magnus Riiber er den største favoritten til VM. Her fra da han vant verdenscuprennet i Holmenkollen forrige sesong.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Langløp

 • Første konkurranse: La Sgambeda Classic, Italia (3. desember).
 • Høydepunkter: Marcialonga (29. januar), Vasaloppet (5. mars) og Birkebeinerrennet (18. mars).
 • Kommentator: Ole Kristian Stoltenberg med ekspert.

Nytt av året er at du nå kan følge Tord Asle Gjerdalen og resten av verdenseliten i langløp på NRK. De neste fem årene skal NRK sende Vasaloppet og de andre langløpene i Ski Classics. I år har langløpene økt fra 10 til 13 renn.

De siste sesongene er det TV2 som har sendt langløpene, med unntak av Birkebeinerrennet.

Ole Kristian Stoltenberg skal kommentere alle langløpene sammen med en ekspert.

– Jeg forventer mange spennende renn. Noen er virkelige historiske perler som Vasaloppet, Birken og kanskje Marcialonga som mange nordmenn går og kanskje har et forhold til. Vi skal vise alt fra start til slutt, prøve å ta noen historiske dykk og ikke minst dyrke spenningen i hvert enkelt renn, forklarer Stoltenberg.

Han mener også at det er mange nordmenn som kommer til å hevde seg i langløpene denne sesongen.

– Vi har fire lag som jeg har sett er sterke. LeasePlan, United Bakeries, Team Santander og det nye laget til Øystein Pettersen. Det er en del skiløpere som har meritter fra tidligere som har gjort det bra i langløp også. Vi har mange norske profiler som kan hevde seg også i langløp, sier han.

Fristil

 • Første konkurranse: Skicross i Val Thorens, Frankrike (9. desember).
 • Høydepunkter: VM kulekjøring Sierra Nevada (8.-9. mars) og VM slopestyle (17.-19. mars).
 • Kommentator og ekspert: Peder Mørtvedt, Ingrid Sørli Glomnes og Audun Grønvold.

Audun Grønvold er NRKs skicross-ekspert. Han tror høydepunktet kommer allerede i starten av sesongen.

– Denne sesongen er det et nytt konsept. Det er en tour som består av de første fire-fem rennene fram til jul. Det blir på en måte et minimesterskap som starter ballet, forteller eksperten.

Grønvold er spent på hvor mye innsats og satsing utøverne kommer til å legge inn i det nye konseptet.

– Man ser jo at slike tourer får mye oppmerksomhet i andre vinteridretter, så jeg tror det kommer til å bli litt prestisje å vinne denne også, sier Grønvold.

Audun Grønvold

SKICROSS: Den tidligere freestyleutøveren Audun Grønvold er NRKs skicross-ekspert. Her med OL-bronsen fra Vancouver.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Siste nytt

 • Uendret for Norge på FIFA-rankingen

  Norge beholder sin plassering på FIFA-rankingen i fotball for kvinner og går inn i den avgjørende høsten i VM-kvalifiseringen på 14.-plass. USA beholder førsteplassen med god margin, men følges nå tettest av Tyskland og Frankrike.

  Kvinnelandslaget i fotball i kampen mot Nord-Irland
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Egypt leverer klage på dommeren

  Egypts fotballforbund har levert en formell klage til FIFA mot dommer Enrique Cáceres og hans avgjørelser i 1-3-tapet mot Russland i VM.

  Egypts fotballpresident sier klagen leveres fordi Cáceres ikke benyttet seg av VAR i to mulige straffesituasjoner.

  World Cup - Group A - Russia vs Egypt
  Foto: Michael Dalder / Reuters
 • Islands trener selvsikker før kamp

  Islands trener Heimir Hallgrímsson er sikker på seier før møtet med Nigeria i fotball-VM fredag.

  – Vi forventer å vinne, selv om vi vet at Nigeria blir en tøff motstander.

  Island åpnet VM med 1-1 mot Argentina. Nigeria åpnet med 0-2-tap for Kroatia.

  Heimir Hallgrímsson
  Foto: Nicolas Asfouri / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Brasil og Marokko
VM fotball: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
Topp 5-lister fra fotball-VM
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
VM fotball: Nigeria - Island