NRK Meny
Normal

– Det er noe jeg har drømt om

Eldar Rønning (31) har startet nedtellingen mot sitt karrierepunktum. Elleve seiersmuligheter gjenstår. Fire av dem frister ekstra.

Eldar Rønning

Eldar Rønning startet sesongen med en oppløftende 2.-plass i Kuusamo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg føler veldig at Falun-VM i 2015 blir mitt siste mesterskap. Jeg må rett og slett vinne veldig mye og være suverent god for at jeg skal fortsette etter det, sa Eldar Rønning til NRK.no i juni.

For 31-åringen som har spesialisert seg på distanserenn i klassisk stil, betyr det at mulighetene til å pynte på en allerede meget god seiersstatistikk krymper vesentlig for hver helg.

En gjennomgang av terminlista for inneværende sesong og VM-sesongen 2014/15 viser at veteranen fra Skogn har maksimalt elleve seierssjanser igjen.

To mesterskapsmuligheter

– Det er ikke mange muligheter å gjøre det på. Så det er ingen hemmelighet at jeg nå prøver å legge opp en formtopp til alle renn, sier Eldar Rønning til NRK.no

Han innledet sesongen med en andreplass på 10-kilometeren i Kuusamo. Lørdag håper han å stå enda et steg høyere på pallen etter den klassiske 15-kilometeren på Lillehammer, som blir Rønnings siste viktige renn før jul.

Eldar Rønning

Eldar Rønning med én finger i lufta i Kuusamo, men der måtte han motvillig gi fra seg førsteplassen til Lukas Bauer.

Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / NTB scanpix

Av de elleve rennene som gjenstår, er sju verdenscuprenn, to er etapper i tourer (Tour de Ski neste vinter) – og to er internasjonale mesterskapsløp.

Det aller viktigste løpet er uten tvil 15-kilometeren under OL i Sotsji. Nesten like høyt henger VM-femmila i Falun.

Drømmeløp i Davos

I tillegg er det to verdenscupløp som peker seg ut:

– Femmila i Holmenkollen i 2014, selvfølgelig. Og så har jeg lagt merke til at det ligger inne ei klassisk tremil i Davos før jul neste vinter. Det er noe jeg har drømt om å få gå, sier Eldar Rønning.

Han har lenge vært en forkjemper for å få tilbake individuell start også på de lange løpene. Til tross for at han debuterte i verdenscupen allerede i 2003, har han aldri opplevd å gå ei klassisk tremil med intervallstart.

– Det blir veldig spesielt å gå et sånt løp akkurat i Davos. Det var en klassiker på 1990-tallet og et av rennene jeg gledet meg mest til å se på TV, husker jeg, sier Rønning.

Over all forventning

Ennå håper han også å få gått 15 km klassisk i Szklarska Poreba i Polen i vinter. Skiforbundet har i utgangspunktet sagt nei, på grunn av kollisjon med NM.

– Jeg håper fortsatt vi kommer fram til en løsning. Fatter’n er klar til å bli med og smøre ski, sier Rønning til NRK.no.

Så kan jo norske langrennshjerter håpe at Eldar Rønning «vinner veldig mye og er suverent god» i de elleve rennene som er igjen – for da kan det altså bli mer likevel.

Uansett vil trønderen se tilbake på en karriere over all forventnig.

– Hvis noen hadde sagt til meg da jeg var 16 år at jeg skulle stå her med sju verdenscupseirer, fire etappeseirer fra tourer og fire VM-gull i stafett nå, så hadde jeg vel aldri trodd det, erkjenner Rønning.

Siste nytt

 • Tilskuersvikt i eliteserien

  Hvis trenden fortsetter går Eliteserien mot sitt laveste tilskuertall på 17 år, skriver VG. Så langt denne sesongen har man gjennomsnittlig mistet 930 tilskuere per kamp sammenlignet med tallene fra forrige sesong.

  Etter at 18 av 30 serierunder er gjennomsnittet 5758. I fjor endte tallet på 6698.

  Fotballpublikum
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial
NM-veka: Skating
NM-veka: Skateboard