Hopp til innhold

– Det er noe jeg har drømt om

Eldar Rønning (31) har startet nedtellingen mot sitt karrierepunktum. Elleve seiersmuligheter gjenstår. Fire av dem frister ekstra.

Eldar Rønning

Eldar Rønning startet sesongen med en oppløftende 2.-plass i Kuusamo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg føler veldig at Falun-VM i 2015 blir mitt siste mesterskap. Jeg må rett og slett vinne veldig mye og være suverent god for at jeg skal fortsette etter det, sa Eldar Rønning til NRK.no i juni.

For 31-åringen som har spesialisert seg på distanserenn i klassisk stil, betyr det at mulighetene til å pynte på en allerede meget god seiersstatistikk krymper vesentlig for hver helg.

En gjennomgang av terminlista for inneværende sesong og VM-sesongen 2014/15 viser at veteranen fra Skogn har maksimalt elleve seierssjanser igjen.

To mesterskapsmuligheter

– Det er ikke mange muligheter å gjøre det på. Så det er ingen hemmelighet at jeg nå prøver å legge opp en formtopp til alle renn, sier Eldar Rønning til NRK.no

Han innledet sesongen med en andreplass på 10-kilometeren i Kuusamo. Lørdag håper han å stå enda et steg høyere på pallen etter den klassiske 15-kilometeren på Lillehammer, som blir Rønnings siste viktige renn før jul.

Eldar Rønning

Eldar Rønning med én finger i lufta i Kuusamo, men der måtte han motvillig gi fra seg førsteplassen til Lukas Bauer.

Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / NTB scanpix

Av de elleve rennene som gjenstår, er sju verdenscuprenn, to er etapper i tourer (Tour de Ski neste vinter) – og to er internasjonale mesterskapsløp.

Det aller viktigste løpet er uten tvil 15-kilometeren under OL i Sotsji. Nesten like høyt henger VM-femmila i Falun.

Drømmeløp i Davos

I tillegg er det to verdenscupløp som peker seg ut:

– Femmila i Holmenkollen i 2014, selvfølgelig. Og så har jeg lagt merke til at det ligger inne ei klassisk tremil i Davos før jul neste vinter. Det er noe jeg har drømt om å få gå, sier Eldar Rønning.

Han har lenge vært en forkjemper for å få tilbake individuell start også på de lange løpene. Til tross for at han debuterte i verdenscupen allerede i 2003, har han aldri opplevd å gå ei klassisk tremil med intervallstart.

– Det blir veldig spesielt å gå et sånt løp akkurat i Davos. Det var en klassiker på 1990-tallet og et av rennene jeg gledet meg mest til å se på TV, husker jeg, sier Rønning.

Over all forventning

Ennå håper han også å få gått 15 km klassisk i Szklarska Poreba i Polen i vinter. Skiforbundet har i utgangspunktet sagt nei, på grunn av kollisjon med NM.

– Jeg håper fortsatt vi kommer fram til en løsning. Fatter’n er klar til å bli med og smøre ski, sier Rønning til NRK.no.

Så kan jo norske langrennshjerter håpe at Eldar Rønning «vinner veldig mye og er suverent god» i de elleve rennene som er igjen – for da kan det altså bli mer likevel.

Uansett vil trønderen se tilbake på en karriere over all forventnig.

– Hvis noen hadde sagt til meg da jeg var 16 år at jeg skulle stå her med sju verdenscupseirer, fire etappeseirer fra tourer og fire VM-gull i stafett nå, så hadde jeg vel aldri trodd det, erkjenner Rønning.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal