– Jeg har ikke bare hatt flaks

SOTSJI (NRK.no): Bjørn Dæhlie tror Marit Bjørgen blir den sterkeste bidragsyteren til en formidabel norsk gullfangst i Sotsji. I så fall kan hun bli tidenes vinterolympier.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble OL-dronning i Vancouver for fire år siden med tre gull, ett sølv og en bronse.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg tror Marit Bjørgen tar flere gull. Det er vanskelig å si hvor mange, og det blir vanskelig å ta alle, sier Bjørn Dæhlie.

Skikongen fra 90-tallet er på plass i Sotsji som tidenes vinterolympier. Dæhlie har åtte gull, og med det to flere enn Ole Einar Bjørndalen.

Seks gull har også den russiske langrennsløperen Ljubov Jegorova og den russiske skøyteløperen Lidia Skoblikova.

Seks vinterolympiere har fem gull.

Marit Bjørgen deler førsteplassen på lista over tidenes mestvinnende norske kvinner i OL-sammenheng. Hun og Sonja Hennie har tre gull hver.

Tror på Bjørgen

Men går det som Bjørn Dæhlie tror, vil Bjørgen være oppe i det aller beste selskap når lekene i Sotsji er over.

– Jeg tror den norske medaljefangsten blir formidabel. Og jeg tror på Marit Bjørgen spesielt, sa Dæhlie til NRK.no da han ankom Sotsji fredag ettermiddag.

– Jeg tenker ikke på sånne ting, sier Bjørgen selv.

Å vinne skirenn, derimot, tenker hun mye på. Og det har hun gjort det til en vane å gjøre. På sine 15 siste mesterskapsløp har hun 15 medaljer. 11 av dem er av edleste valør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen slik vi er vant til å se henne: Jublende idet hun passerer mållinjen. Med full klaff i OL kan langrennsdronningen bli tidenes vinterolympier.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vanskelig å kopiere

I de to siste mesterskapene har hun tatt fire gullmedaljer. Gjør hun det samme i Sotsji, er ingen andre kvinner verken over eller ved siden i vinter-OL-historien.

Da troner Bjørgen alene på toppen.

– Hvert år har jeg sagt at det jeg har gjort før er vanskelig å kopiere, men så har jeg klart det likevel. Jeg har vært utrolig heldig, sier Bjørgen.

Samtidig erkjenner hun at når man er «heldig» i 15 løp på rad, handler det ikke bare om hell.

– Jeg har gjort mye bra, det er ikke bare flaks. Men det skal litt til for å gjøre det like godt som de siste årene, påpeker Bjørgen.

OL innledes lørdag med 15 km fellesstart med skibytte. Den øvelsen har Marit Bjørgen vunnet i tre mesterskap på rad.

Øystein Pettersen

Øystein Pettersen tror Bjørgen er kapabel til å vinne alle rennene hun stiller opp i i OL.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg er en av favorittene. Det er jeg på alle distansene, erkjenner Bjørgen.

– Kan vinne seks gull

Øystein Pettersen, som chatter med NRK.no sine lesere under langrennene i OL, tror Bjørgen nok en gang blir den store stjernen i et mesterskap.

– Hun kan vinne alle løp hun stiller opp i, enkelt og greit. Stiller hun i seks, kan hun vinne seks, sier han.

At hun faktisk kan klare rubbel og bit, forklarer han med Bjørgens evne til ikke å ta noe for gitt.

– Hun vet at selv om hun er kapabel til å vinne, så er det ikke bare å stille opp og gjøre det. Hun er rå til å vite at jobben må gjøres, poengterer lagsprintmesteren fra Vancouver-OL for fire år siden.

Han mener også det er Bjørgen-føre i Sotsji.

– Jo hardere spor, og jo raskere føre, jo mer får Marit igjen for å være råsterk.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

Siste nytt

 • Uvaksinerte Kimmich ferdigspilt for i år

  Bayern München-stjernen Joshua Kimmich sliter med lungene etter koronasykdom, og han kan ikke spille lagets neste tre kamper i 1. Bundesliga, melder klubben på sine nettsider. Tyskeren har ikke spilt siden starten av november som følge av koronakarantene og -sykdom, skriver NTB.

  Kimmich
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Dansk keeperlegende er død

  Den danske keeperlegenden Lars Høgh er død. Det bekrefter det danske fotballforbundet på Twitter. Den tidligere landslagskeeperen ble 62 år gammel. Han var keeper på det legendariske danske VM-laget fra 1986. Høgh spilte hele sin aktive klubbkarriere for danske OB.

  – Vi har mistet en stor personlighet, en nær kollega, en god venn og mest av alt et helt fantastisk menneske. Alle tanker går til Lars sin familie i denne vanskelige tiden, skriver det danske forbundet.

  Høgh har slitt med kreftsykdom i mange år.

  Laster Twitter-innhold
 • Johnsen sluttar i Eik Tønsberg

  Ronny Johnsen har gitt Eik Tønsberg beskjed om at han ikkje vil halde fram som trenar i klubben. Årsaka er at han ikkje vil halde fram i den nye organieringa som styret har vedteke.

  Det melder klubben sjølv på sine nettsider.

  Johnsen har dei to siste åra leia eit trenarteam på tre personar. Styret vil ha ein modell med færre trenarar.

  Han har også vore sentral i prosessen med samanslåing av Eik Tønsberg og FK Tønsberg. Klubben var to poeng unna opprykk til 2. divisjon i år.

  To profilar har dermed forlate Tønsberg-fotballen i løpet av kort tid. Etter sesongslutt måtte John Arne Riise slutte som trenar i Flint.

  Ronny Johnsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal