NRK Meny
Normal

Derfor er publikumsfavoritten så god i fjellene

Som ung syklet colombianske Nairo Quintana over tre mil til og fra skolen hver dag i 3000 meters høyde. Nå herjer 23-åringen i fjellene i Tour de France – og er en av favorittene til ungdomstrøyen.

APTOPIX Cycling Tour de France

Movistars Nairo Quintana har blitt en publikumsfavoritt under årets Tour de France. Han er glad i å vise seg frem i fjellene – og er ikke redd for å gå i brudd.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll, tidligere syklist og nå personlig trener for Thor Hushovd.

Foto: Idås, Bård / NTB scanpix

Nairo Quintana er et navn som har gått igjen under årets Tour de France. Mens flere av favorittene har skjært grimaser og tråkket for harde livet opp de franske fjellene, har den lille colombianeren – med sin vinglende teknikk – glidd forbi konkurrentene en etter en oppover fjellsidene med et uttrykksløst ansikt.

Movistar-rytteren er mannen som banket hovedfeltet med ett minutt på Tour-løypas høyeste stigning – Col de Pailheres – på den åttende etappen.

Han er også rytteren som, dagen etter, ivrig angrep Sky-kaptein Chris Froome fire ganger ved La Hourquette d'Anciza i Pyreneene.

– Herlig klatretype

Mange har latt seg begeistre av klatresensasjonen. En av dem er tidligere syklist Atle Kvålsvoll.

– Quintana er en herlig klatretype. Det virker som om han koser seg – og at dette er det største som har hendt han, sier Kvålsvoll, som nå er personlig trener for Thor Hushovd.

Men hvem er egentlig den lille klatreren?

Nairo Alexánder Quintana Rojas – som er hans hele navn – vokste han opp i en fattig familie på 3000 meters høyde i byen La Concepcion. Ifølge avisen El Espectador lå den nærmeste skolen 1,6 mil unna familiens hjem, så faren til Nairo skrapet sammen det han hadde og kjøpte en brukt terrengsykkel til 30 dollar.

Dét skulle vise seg å være en god investering. Klatring i stupbratte bakker til og fra skolen ble like hverdagslig som den gule skolebussen er for amerikanere.

– Jeg syklet skoleveien sammen med fem venner hver dag. Jeg var den sterkeste i bakkene, så jeg begynte på sykling – også på fritiden, sa han i 2010.

Og siden har det bare gått oppover for Quintana.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cycling Tour de France

Her prater Nairo Quintana (i midten) med Pierre Rolland og sammenlagtleder Chris Froome i forkant av den niende etappen.

Foto: Christophe Ena / Ap

Kan ta den hvite trøyen

Han fikk sitt gjennombrudd i 2010 da han tok sammenlagtseieren i Tour de l'Avenir. Han ble dermed folkehelt i Colombia og de store sykkellagene fikk alvor øynene opp for han. I 2012 ble han hentet til Movistar-laget, og nå sykler han altså i den hvite ungdomstrøyen i Tour de France-debuten.

– Han er den beste klatreren på Movistar-laget. Han er en typisk fjelltype – utrolig lett. Det virker som om han tåler en del fartsøkninger, kanskje bedre enn de andre i feltet. Jeg tror vi får se en del artige rykk og forsøk på brudd fra han fremover, sier Jann Post, NRKs sykkelkommentator.

– Kan han vinne den hvite ungdomstrøya?

– Ja, det kan han. Men det spørs litt om hva som skjer på tempoetappene og om han må gjøre en kjempejobb for Valverde på et eller annet tidspunkt slik at han taper tid i sammendraget. Trøyen er nok ikke førsteprioritet, men jeg blir svært overrasket om han ikke tar en etappeseier, svarer Post.

Mener han ble behandlet dårlig

Kvålsvoll mener Quintana har en stor fordel av å ha vokst opp i høyden.

– Det er jo ikke noen tvil om at du får større produksjon av røde blodlegemer og den type ting. I tillegg er du naturlig akklimatisert – det er ikke et problem å sykle et fjell på 2000 meter. Det blir jo like naturlig for han som det er for å andre å kjøre i lavlandet, sier Kvålsvoll.

23-åringen virker svært sjenert i intervjusituasjoner. Han prater lavt og smiler forsiktig, men Quintana er likevel ikke redd for å si akkurat hva han mener. Det viste han da han ble intervjuet av sykkelmagasinet Solo Ciclismo etter seieren i Tour de l'Avenir.

Colombianske ryttere har lenge hevdet at de har blitt dårlig behandlet av sine utenlandske kolleger når de har deltatt i sykkelritt i Europa. På direkte spørsmål om han følte at colombianere fortsatt ble behandlet like dårlig som for 30 år siden, svarte han:

– Ja, ingenting er forandret. Men nå hadde vi problemer med franskmenn, australiere og amerikanere i etappene, men vi lot oss aldri bli latterliggjort, selv om det var det de prøvde å gjøre. De ville ikke ha oss i front av hovedfeltet, de ropte etter oss og behandlet oss dårlig.

CYCLING-ESP-MOVISTAR -

En smilende Nairo Quintana da Movistar-laget ble presentert i januar.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Quintana fortalte videre at de colombianske rytterne «tok igjen», og at de i tillegg fikk god hjelp av lagets psykolog for få bedre selvtillit.

– På den måten føler vi oss ikke dårligere enn dem. Vi er nemlig ikke bare fra et lite land, men vi er også fysisk mindre. Det er en ulempe mot folk som er høyere, og som ikke det var nok, også rasistiske, sa han.

– Veltet mye

Kvålsvoll har kjørt mot colombianske ryttere både som amatør og proff. Han forteller at de var kjent for å velte utrolig mye – og tror dét kanskje er en av grunnene til at Quintana og Co. ble behandlet dårlig.

– Det var rett og slett nervøst å ligge rundt dem. De veltet ekstremt mye, spesielt på flat vei. Hvis vi så en colombianer foran oss, var vi kjappe til å komme oss forbi. Jeg vet ikke helt om det er dét som henger igjen, men jeg kan ikke forstå noe annet, sier sykkeltreneren.

Det er uklart hvordan Quintana er blitt behandlet i feltet under årets Tour, men en ting er i hvert fall sikkert: Han er blitt en «snakkis» blant sykkelinteresserte.

– Quintana er en absolutt en type vi får se mer til i årene fremover, sier Kvålsvoll.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM i bryting
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Strømsgodset